Avontuurlijke familiereis Peru

21 dgn rondreis

Samen met uw gezin reist u naar het avontuurlijke en bijzondere land in de Andes, Peru! Het wordt een diverse reis waar  bewust rekening gehouden wordt met het reisritme en de zwaarte van de wandelingen. U doet prachtige bestemmingen aan. Van Lima reist u via Arequipa door naar het hoogste meer van de wereld, het Titicacameer. In Cusco is er tijd voor wat ontspanning maar ook voor het bezoeken van de indrukkwekkende archeologische complexen. Geniet van de heerlijke maaltijden in één van de vele restaurantjes in het gezellige centrum van de stad. Dan weer de natuur in om te genieten van flora en fauna en meer te weten over de koffieproductie! In Curahuasi laten wij u kennis maken met een lokaal project, waar onderwijs aan met name kleine kinderen en speciale leerlingen wordt verbeterd. Hier kunt u zelf ook de handen uit de mouwen steken wanneer u dat leuk vindt. Natuurlijk ontbreekt een bezoek aan Machu Picchu niet. Feliz viaje!

Vanaf
€ 2695,-
Vrijblijvende offerte ►

Dag 1: Aankomst Peru
Bij aankomst op het vliegveld van Lima zal een chauffeur u ophalen om u naar het hotel in Lima te brengen.
 

Dag 2: Stadstour Lima
In de ochtend wordt u opgehaald door uw gids voor een wandeling door de stad. Er wordt gebruik gemaakt van het openbaar vervoer om een idee te krijgen van het dagelijkse leven in Lima. Eerst wandelt u door de wijk Miraflores richting de Surquillo markt, waar u de enorme diversiteit aan unieke Peruaanse vruchten zoals de chirimoya, lúcuma, aguaymanto en pacay zult zien en proeven. Hierna neemt u de "Metropolitano" bus naar het historische centrum van Lima; één van Latijns-Amerika´s belangrijkste koloniale stadscentra. Via het San Martin plein en de straat Jirón de la Unión, waar we heerlijk handgemaakt ijs kunnen proeven en van de architectuur kunnen genieten, komen we aan op het Plaza Mayor of Plaza de Armas. Hier staan prachtige koloniale gebouwen omheen, zoals het Regeringspaleis, het Gemeentepaleis en de Kathedraal. We zullen het Bodega y Quadra museum bezoeken, gevestigd in een koloniaal pand, dat een grote verzameling prehispanische archeologische objecten uit de 16e, 17e en 18e eeuw herbergt, gemaakt vanonder andere keramiek, leer en hout. Natuurlijk zal ook een bezoek aan de beroemde catacomben van de San Francisco kerk niet ontbreken. Voor de lunch kunt u er optioneel voor kiezen om met de gids bij Cordano, één van de oudste eetgelegenheden van de stad waar al meer dan 100 jaar allerlei belangrijke politici en intellectuelen komen, te gaan eten. Onder begeleiding van de gids, reist u met het openbaar vervoer weer terug naar het hotel voor een vrije middag en avond.
 

Dag 3: Lima - Arequipa
Ongeveer drie uur voor vertrek van uw vlucht van uw vlucht van Lima naar Arequipa wordt u opgehaald bij uw hotel voor de transfer naar de luchthaven. De vluchtduur is ca. 1,5 uur. Aangekomen in Arequipa wordt u naar het hotel gebracht en daarna heeft u heerlijk anderhalve dag vrij in deze mooie, georganiseerde stad: prima zelf te belopen en te bezoeken.
 

Dag 4: Arequipa
Vrije dag in Arequipa. Het is ook belangrijk om te wennen aan de hoogte. Morgen gaat u over een pas van bijna 5.000 meter hoogte! De bezienswaardigheden in Arequipa zijn o.a. het Santa Catalina klooster, de kathedraal en het Plaza de Armas. Buiten het centrum zijn er prachtige uitzichtpunten over de stad en op de omliggende vulkanen.
 

Dag 5: Arequipa - Colca Canyon
U wordt opgehaald door een busje om (samen met maximaal 15 reizigers aan boord) naar de Colca Canyon te reizen. De Engelssprekende gids zal onderweg veel interessante feiten meegeven, en worden er op diverse mooie plekken stops gemaakt. U zult onder andere door een reservaat komen waar veel vicuñas (behoort de kameelachtigen zoals de lama) vrij rondlopen. Op de achtergrond ziet u de met sneeuw bedekte vulkanen waarmee het indrukwekkende landschap compleet wordt gemaakt. Aangekomen in Chivay, het hoofdstadje van de Colca Canyon, wordt u opgehaald door mensen van de Coporaque gemeenschap en met een taxi naar het dorpje gebracht voor lunch, een middag met activiteiten en overnachting. Met een lokale gids (spreekt alleen Spaans, vertaler optioneel tegen meerprijs) verkent u het dorpje en brengt u onder andere een bezoek aan het uitkijkpunt, waar u bijna de hele route voor de volgende dag aan uw voeten kunt zien liggen! Diner en overnachting bij een lokale familie (warme douche aanwezig, al is die afhankelijk van de zonneschijn van de dag!).
 

Dag 6: Colca Canyon - Cruz del Condor – Coporague
Rond 6 uur 's morgens haalt een taxi u op om naar Chivay te gaan op de excursie nar de beroemde Cruz del Condor. Onderweg worden een aantal stops gemaakt op interessante plekken, maar de highlight van vandaag is uiteraard de vlucht van de condor! Met een beetje geluk zullen meerdere condors vlak bij je camera voorbij suizen, gebruik makend van de thermiek winden die uit de canyon omhoog komen. Terug in Chivay wordt u weer opgepikt door de taxichauffeur en naar Coporaque gebracht. Deze middag zou u een wandeling naar de thermale baden van Yanque kunnen maken, of een mooie paardrijtocht tegen een meerprijs van 90 sol p.p. voor drie uur; ze hebben in Coporaque de comfortabele Peruaanse Paso-paarden!
 

Dag 7: Coparague – Chivay – Puno
Na een vrije ochtend in Coporaque nog eenmaal met de taxi (exclusief) naar Chivay, deze keer om de bus naar Puno te pakken! Ook dit is een gedeelde bus met andere reizigers, met gids en stewardess aan boord, en snacks en warme dranken tot beschikking van de passagiers. Onderweg worden enkele fotostops gemaakt: het is een ruig, wijds landschap gekenmerkt door vulkanen en vicuñas. Aangekomen in Puno, neemt u een taxi naar het hotel.
 

Dag 8: Puno – Uros Titino – Ticonata – Llachón
Puno is het startpunt voor de unieke Titicacameer (hoogstgelegen meer van de wereld) trip, die u eerst naar de Uros Titino eilanden brengt. In tegenstelling tot de beroemde drijvende Uros eilanden, woont de bevolking hier wél daadwerkelijk op het eiland, en behoudt nog veel van haar tradities, waaronder het bouwen van huizen en boten van totora-riet. Nadat u wat van hun dagelijkse leven hebt mogen proeven, gaat u per boot verder naar het Ticonata eiland voor de lunch. Er valt veel te beleven: wandelingen over het eiland, een bezoek aan het lokale museum vol mummies, vissen of simpelweg genieten van de prachtige uitzichten. 's Middags reist u door naar het Llachón schiereiland, waar weinig reizigers komen, om te overnachten in een gasthuis van een lokale familie. Na het diner beleeft u een leuke avond bij het kampvuur met dans en muziek! Schroom vooral niet om ook zelf een instrument uit te proberen! Buenas noches!
 

Dag 9: Llachón – Amantani – Chifrón – Puno
Als u gisteren de netten heeft uitgegooid, gaan we deze ochtend eerst maar eens kijken of u wat gevangen heeft! Daarna, ontbijt. Met een zeilbootje zeilen we naar het Amantaní eiland, waar u tijd heeft voor een leuke wandeling voor de lunch (niet inbegrepen). Na de lunch bezoekt u het Chifrón zandstrand om heerlijk te wandelen. Een drankje bij het huis van Walter hoort erbij (snacks op eigen kosten). En dan is het helaas tijd om terug te gaan naar Puno, na te hebben genoten van deze unieke reiservaring!
 

Dag 10: Busreis van Puno naar Cusco
Op eigen gelegenheid gaat u met de taxi naar het busstation. De toeristische bus (gids, wifi, koffie/thee en snacks aan boord) vertrekt om 07:30 uit Puno en komt rond 17:00 aan in Cusco. Onderweg worden meerdere attracties bezocht. Eerst Pucará, beroemd om de stiertjes die u onderweg veel op de daken zult zien staan. Na Pucará gaat het verder omhoog om geleidelijk aan op La Raya uit te komen, de pas tussen Cusco en Puno op 4.335 meter hoogte. Rond het middaguur: buffet lunch (inclusief). Na de lunch is de tempel van Wiracocha aan de beurt, in het dorpje Raqchi. Een enorm, indrukwekkend gebouw waar jaarlijks op 16 juni ook een belangrijk zonnefeest wordt gevierd. De huidige bevolking gebruikt nog altijd de aquaducten en kanalen die de Inca's hier hebben achtergelaten. In Andahuaylillas, de laatste stop, lijkt het of de tijd stil heeft gestaan. De huizen rondom het stenen pleintje omringd door grote bomen en de kleine straatjes vormen een pittoresk plaatje, maar de mooiste foto’s maakt u in het kerkje, opgezet in 1580, met zulke mooie wandschilderingen dat het ook wel de Sixtijnse Kapel van Zuid-Amerika wordt genoemd. In Cusco wordt u opgehaald van het busstation en wordt u naar uw hotel gebracht. Het Niños Hotel heeft een heerlijk en knus restaurant. Het hotel is exclusief ontbijt (vanaf 15 soles).
 

Dag 11: Vrije dag in Cusco
Vandaag een vrije dag om bij te komen van de voorgaande ervaringen. ’s Middags kunt u er voor kiezen om een city tour te doen. Restaurant tip: Seledonia's Mesa in Chihuampata (straat). Wellicht kunt u nog wat lokale cadeautjes kopen in de stad voor het Oye Lena project?
 

Dag 12: Responsible Sacred Valley Tour
Deze (gedeelde) tour begint rond 07.30 uur. Een Engelssprekende gids, transport, lunch, snack en pick-up bij het hotel zijn inclusief. De tour bezoekt alle highlights van de Heilige Vallei (Chinchero, Ollantaytambo, Pisaq) maar in omgekeerde richting, zodat de bestemmingen allemaal veel rustiger zijn tijdens ons bezoek (andere aanbieders van deze tour doen allemaal hetzelfde en veroorzaken verkeersopstoppingen en drukte). Bovendien worden een fairtrade winkel en een organisch en sociaal verantwoord restaurant aangedaan om de positieve impact van de tour op de bestemming te verhogen. Rond zes uur bent u weer terug in Cusco.
 

Dag 13: Cusco - Curahuasi
Vandaag vertrekt u per privé vervoer (ongeveer drie uur rijden) naar Curahuasi, een klein bergdorpje waar Belgische Stefanie van Erp een mooi project heeft opgezet met haar Peruaanse man om het onderwijs aan, met name, kleine kinderen en speciale leerlingen, te verbeteren. Ze werken samen met ouders en directieleden van andere scholen, bieden speciaal onderwijs aan en kleuteronderwijs aan met name meisjes. Lees meer over het project op http://oyelena.wordpress.com/. U bent van harte welkom om mee te helpen op het speelplein, in de keuken en tijdens de knutseluurtjes. Op de boerderij is ook altijd genoeg werk te doen: dieren (paarden, varkens, konijnen, kippen, kalfjes, veulentjes...) eten geven, wat werken op het land, brood maken, jam maken, kaas maken. U eet 's middags mee op het project (8 soles p.p.) en steunt daarmee ook meteen het project. Overnachting in een master bed room met eigen badkamer of double met gedeelde badkamer.
 

Dag 14: Curahuasi
Behalve vrijwilligersactiviteiten zijn er eventueel ook nog andere mogelijkheden, avontuurlijke activiteiten zoals puenting (brugslingeren), tubing, rafting, paardrijden, wandelen, of een bezoekje aan de warmwaterbaden van Cconoc. Op het terrein zijn bovendien een volleybal/voetbalveldje en hangmatten.
 

Dag 15: Curahuasi
Dag ter vrije besteding.
 

Dag 16: Curahuasi - Cusco
Na een ongetwijfeld prachtige tijd in Curahuasi is het tijd om weer terug te gaan naar uw hotel in Cusco! Afhankelijk van wanneer u terug wilt reizen (ochtend of middag) heeft u  nog een vrij te besteden ochtend in Curahuasi, of een vrije middag in Cusco.
 

Dag 17: Cusco – Huacayupana
Vanuit Cusco reist u met een busje naar Santa Maria, vanwaar u met ander transport naar het begin van de wandelroute zult reizen. U kunt kiezen voor de mooiste wandeling (2 tot 2,5 uur) of een kortere wandeling van 1 uur, naar Alejandro zijn huis. Hier zal Alejandro u een heerlijke lunch serveren! 's Middags wordt u alles verteld over het hele koffieproces leren door één van Peru's specialisten. Van het oogsten van de bonen tot aan uw eerste zelfgemaakte kopje koffie. Overnachting in het comfortabele gastverblijf van Alejandro (er zijn twee 3-persoons kamers met gedeelde badkamer en een warme douche). De taxi naar de start van de wandelroute (circa 20 soles) en snacks zijn niet inbegrepen.
 

Dag 18: Huacayupana – Lucmabamba
Vanaf Alejandro's huis wandelt u met de gids naar Santa Teresa; een wandeling van ongeveer vier uur. Als de waterstand in de rivier het toelaat, wordt het prachtige avontuurlijke pad langs de rivier gevolgd. Anders volgt u het gewone pad. Aangekomen bij de warmwaterbronnen van Cocalmayo (10 minuten voor Santa Teresa), kunt u deze bronnen bezoeken, een welverdiend biertje drinken of gewoon lekker genieten van de zon. Om gebruik te mogen maken van de voorzieningen hier, zal er een kleine toegangsprijs gevraagd worden. Uiteindelijk wandelt u door naar Santa Teresa, waar u met alternatief vervoer naar Lucmabamba gaat (ongeveer een uur met de auto). Als u aankomt bij Enrique's huis, kunt u meer leren over koffie, of in de omgeving rondlopen op zoek naar wilde orchideeën, kolibries en ander natuurschoon (vraag naar zijn eigen plantage!). De taxi naar de start van de wandelroute (circa 20 soles) en entree Cocalmayo (5 soles) zijn niet inbegrepen.
 

Dag 19: Lucmabamba – Aguas Calientes
Vroeg in de morgen vertrekt u vanuit Enrique's koffieboerderij, om de weg over het goed bewaarde Inca Pad te vervolgen. Dit is dezelfde route als de laatste dag van de Salkantay trekking en de nevelwouden langs deze route zijn een paradijs voor vogelaars. Vanaf de top (na 2 tot 3 uur te hebben gestegen) zult u enkele uren afdalen met een bijna continu adembenemend uitzicht op de Machu Picchu Mountain! Na aankomst bij het treinstation genaamd Hydroelectrica heeft u de gelegenheid om te lunchen (circa 10 soles) en daarna de weg (te voet) vervolgen naar Aguas Calientes. Er is hier eventueel de optie om de trein te nemen naar Aguas Calientes. Overnachting in Aguas Calientes.
 

Dag 20: Bezoek aan Machu Picchu
Vanuit Aguas Calientes neemt u, samen met de gids, op tijd de bus naar Machu Picchu, ook wel bekend als "The Lost City of the Incas". Op een hoogte van 2.430 meter ligt Machu Picchu spectaculair hoog boven de Urubamba rivier. Rond 1430 na Chr. bouwden de Inca's het voor de keizer Pachacuti, strategisch en goed verstopt tussen de apus: de berggoden. De tour met de gids duurt 2,5 uur. Daarna heeft u de tijd om deze bezienswaardigheid verder te verkennen en eventueel de Machu Picchu berg te beklimmen! Vanmiddag neemt u zelf de trein weer terug naar de Heilige Vallei, en reist u met de bus verder naar Cusco voor de overnachting.
 

Dag 21: Cusco – Lima - Vertrek
U wordt naar het vliegveld in Cusco gebracht vanwaar u in de middag een vlucht terug naar Lima neemt, die aansluit op uw internationale vlucht terug naar Nederland. En dan nagenieten van een prachtig avontuur!
 

De reis is inclusief:
• 20 overnachtingen in hotel en homestay
• 15 x ontbijt, 5 snacks, 7 x lunch, 1 lunchbox, 5 diners
• Excursies conform programma
• Transfers zoals vermeld

De reis is exclusief:
• Vluchten
• Optionele excursies
• Uitgaven van persoonlijke aard zoals fooien en drankjes

Praktische informatie

Uitrusting
Uit eigen ervaring raden wij u aan om bij het inpakken van uw bagage goed na te denken wat u echt mee wilt nemen. Neem bij voorkeur geen waardevolle of onvervangbare spullen mee. Probeer zo licht mogelijk te reizen. In de steden en in de hotels is het mogelijk om kleding te laten wassen.

Reisdocumenten
Voor een bezoek aan Peru hebt u een geldig paspoort nodig dat na aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Als toerist kunt u het beste altijd een kopie van uw paspoort bij u dragen voor het geval hiernaar gevraagd wordt. Voor een bezoek aan Peru hebt u geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 183 dagen. Wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u daarvoor contact op met een Peruaanse ambassade.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument, maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij onder andere uw huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Narcoticawet vallen, is een aparte vergunning nodig. Meer informatie vindt u op EMP en www.douane.nl

Geld
De munteenheid van Peru is de Nuevo Sol (PEN) die is onderverdeeld in 100 céntimos. Er zijn munten in omloop van 10, 20 en 50 céntimos en van 1, 2 en 5 sol. Bankbiljetten zijn er ter waarde van 10, 20, 50, 100 en 200 sol. Op 1 november 2014 was de koersinformatie: 1 € = 3,70 Peruaanse Sol (PEN). De Peruaanse Sol is een incourante geldsoort en is daarom buiten Peru niet of nauwelijks verkrijgbaar.

Geldautomaten
In bijna alle Peruaanse steden zijn geldautomaten aanwezig die geschikt zijn voor bankpassen met het logo Maestro en Cirrus. Rekent u echter niet alleen op deze pinmogelijkheden. Storingen komen voor en zijn altijd ongelegen.

Betaalmiddelen
Neem daarom altijd cash Amerikaanse dollars (USD) of euro’s en eventueel een creditcard mee. Houdt u er rekening mee dat men alleen gave dollarbiljetten zonder scheuren of krassen accepteert. Ook accepteert men niet makkelijk kleine coupures van 1 en 5 USD, omdat deze door de Peruanen moeilijk zijn om te wisselen in soles. Wij adviseren u na aankomst op de luchthaven van Lima wat geld te pinnen of cash euro’s of USD in soles om te wisselen. Neem niet te veel contant geld mee.

Tips en fooien
Het is in Peru gebruikelijk om fooien te geven; vaker dan in Nederland. Aangezien de lonen dermate laag zijn, is een fooi een welkome aanvulling op het inkomen. Fooien geeft men in het algemeen in restaurants, in hotels, aan chauffeurs en gidsen tijdens excursies.

Gezondheid
Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, zoals ‘reizigersdiarree’ veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook ‘medisch paspoort’).

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Peru verblijft u op 2.800 tot 5000 meter en kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3.000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hoger in de bergen kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, zoals braken, duizeligheid of hartkloppingen, moet u afdalen en/of een arts raadplegen. Hebt u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk, hartziekten of andere medische aandoeningen, dan raden wij u aan vóór uw reis te overleggen met uw arts in Nederland.

Vaccinatie
Gele koorts-vaccinatie wordt aanbevolen voor een verblijf in junglegebieden lager dan 2.300 m en is verplicht wanneer uw aankomst in Peru valt binnen 6 dagen na vertrek vanuit een land/gebied waar gele koorts heerst. Dus strikt genomen is een gele koorts-vaccinatie voor onze reizen niet nodig. Een DTP-vaccinatie, tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio wordt aanbevolen, evenals bescherming tegen Hepatitis A. Hepatitis A wordt overgedragen via voedsel en drank. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dient u zelf de verstrekte informatie evalueren met een bevoegde arts of medische autoriteit. Vaccinaties kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het reisprogramma mee, zodat uw arts kunt zien in welk gebied u reist.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand en een zonnebril.

Medische zorg in Peru
In de stad Cusco is een aantal goede privé ziekenhuizen. Houdt u er echter rekening mee dat medische zorg vaak vooraf betaald moet worden.

Locatie 1
Locatie 2
Locatie 7
Locatie 8
Locatie 9
Locatie 10
Locatie 11
Locatie 12
Locatie 13
Locatie 14
Locatie 15
Locatie 16