Ruig Spitsbergen

6 dgn inclusief excursies

Spitsbergen is een geweldig en indrukwekkend natuurland waarvan meer dan de helft bedekt is met ijs. De enorme gletsjers behoren tot de mooiste ter wereld.

Ontdek Spitsbergen! Spitsbergen is de naam die de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz in 1596 aan deze eilandengroep gaf. Hij was de eerste ontdekker, maar het kan heel goed zijn dat de Vikingen er al in 1194 kwamen. Geniet van het magische landschap, de bijzondere dieren en ga mee met de spectaculaire excursies die wij voor u hebben geselecteerd zodat u dit land écht ervaart!

Vanaf
€ Op aanvraag
Vrijblijvende offerte ►

Dag 1: Aankomst Longyearben

U komt aan op de luchthaven van Longyearben. Per transfer wordt u naar de Funken Lodge gebracht. 

Dag 2: Tour Longyearben & optioneel Fatbike excursie

Wordt wakkeer in de historische Funken Lodge op Spitsbergen! Dit hotel biedt het mooiste uitzicht dat u tijdens uw ontbijt kunt hebben, een unieke beleving. U verblijft bovenop 'the Hill'en heeft schitterend uitzicht over Longyearben, de Lars-en de Longyear gletsjers. Het hotel heette voorheen Spitsbergen Hotel en is in 1947 gebouwd om het administratieve personeel van de Norwegian Mining Company te huisvesten en als locatie voor de officiële recepties en diners uit die tijd. Het hotel is afgelopen winter compleet gerenoveerd en biedt nu een historische locatie met een hippe, warme uitstraling. Overal door het gebouw zie je dat er veel werk is verzet om de authentieke sfeer te behouden. De decoratie in de kamers en het hotel bestaat veelal uit historische foto's en kaarten. Alle kamers zijn van uitstekende kwaliteit en bieden privé faciliteiten. Op de eerste verdieping ligt het Funktionaermessen Restaurant, waar u van een Franse keuken kunt genieten terwijl u een schitterend uitzicht heeft over het dorpje en de omgeving. Een heerlijk ontbijt in buffetvorm staat iedere ochtend op u te wachten. Er wordt veel aandacht besteed aan het eten, veel is vers gemaakt en de chef staat klaar om uw omelet naar keuze te bereiden. Verder krijgt u gratis WiFi, is er een sauna, een gratis middagsnack rond 16.00 uur en kunt u in de Funken Bar terecht voor een drankje of een goed glas wijn.

Tour Longyearben

Onder leiding van een deskundige gids wordt u meegenomen naar het dorp en maakt u kennis met de omgeving van Longyearben. U bezoekt het Svalbard Museum en de Galleri Svalbard. Hier is ook een heel interessante collectie antieke kaarten te bewonderen van het hele arctische gebied. 's Middags kunt u relaxen in het hotel, een bezoek aan het North Pole Expeditions Museum, even rondstruinen en winkelen voor souvenirs of een fatbike excursie maken. 

Fietstocht per electrische fatbike 

Avontuurlijke fietstocht per electrische fatbike; dat is genieten! Ontdek de omgeving van Longyearben op een hele stoere fiets met banden van 10 centimeter breed. Gelukkig heeft de fiets een elektromotor dus kost het u weinig moeite om vooruit te komen. De ervaren gids vertelt u alles over het leven op Spitsbergen en de mijnindustrie. De gids is gewapend met een geweer, want dat is noodzakelijk omdat je altijd rekening moet houden met de ijsberen die hier rond kunnen lopen.

Dag 3: Boottocht naar Barentsburg en de Esmark Glacier

Vroeg ontbijten want er staat een lange dag op het water te wachten! U vaart naar de Esmark Glacier en Barentsburg. Als eerste wordt het Isfjord overgestoken naar de westelijke oever, en de indrukwekkende Esmark Glacier. Vlak voor een gigantische muur van ijs wordt er gestopt voor de lunch waarbij u geniet van een heerlijke barbeque aan boord. Daarna koersen we naar het Russische mijndorpje Barentsburg. Hier beklimpt u 200 trappen naar boven om op de hoofdstraat uit te komen en krijgt u een rondleiding door het dorpje. De lokale gids geeft een rondleiding en laat u de hoogtepunten van het dorpje zien zoals het sportcentrum, de school en het hotel. Daarna heeft u nog vrije tijd voordat u terug gaat naar de boot. Op de terugweg vaart u langs Coles Bay en Grumant en onderlangs de vogelrots bij Fuglefjella. Aan boord is het comfortabel en warm en kun je warme drankjes en lekkere wafels krijgen. De tocht duurt 9 uur. 

Dag 4: Walrussafari

Wederom een vroeg ontbijt voordat er een fantastische ervaring op u wacht, namelijk een walrussafari. Walrussen zijn sinds een halve eeuw beschermd. Dat was ook hard nodig want op het moment dat dit besluit genomen werd waren er nog maar een paar honderd walrussen overgebleven bij Spitsbergen. Er is meer dan 350 jaar op ze gejaagd. De laatste jaren zien we de walrussen weer terugkeren naar hun oorspronkelijke kolonies en bent u bevoorrecht om één van deze kolonies te bezoeken. U vaart naar Prins Karls Forland Island, een eilandje tussen Isfjorden en Kongsfjorden. Op de boot is het lekker warm en heeft u een prima uitzicht door grote panorama ramen. Wanneer u bij de kolonie aankomt gaat u aan land en krijgt u een lekkere lunch met een warm drankje. Bij goed weer wordt er ook langs één van de vele gletsjers gevaren.

Dag 5: Hondensledetocht en Arctische avond in Camp Barentz

Vandaag een avontuur per hondensledetocht! Wanneer de sneeuw in de vallei allang gesmolten is, kunt u nog steeds een hondensledetocht maken op Foxfanna op 450 meter boven zeenivuea. Het uitzicht over de Isfjrod, de Advent valley en de omringende bergen zijn werkelijk fantastisch! De tour begint bij de hondenkennl waar de honden u al luid en hard welkom blaffen. De honden die uw slee gana trekkenw ordne geselecteerd en de gids brengt u naar boven waarbij u kolenmijn nummer 7 passeert. Eenmaal boven gekomen helpt de gids mee om de honden aan te spannen. Na een korte uitleg over de tocht en de hondenslee vertrekt u met uw eigen slee over de Foxfonna. Geniet van de adembenemende uitzichten over de bergen, de fjorden en de vallei van boven af. De kans bestaat dat bij relatief warm weer de sneeuw op de gletsjer ook al gesmolten is. De excursie zal dan uitgevoerd worden op de weg in sledes met wielen.

Arctische avond in Camp Barentz

Vanavond staat er een geweldige Arctische avond op het programma. U wordt opgehaald bij het hotel en naar Camp Barentz in de Advent Valley gebracht, ongeveer 10 kilometer buiten Longyearben. U wordt hartelijk verwelkomd door twee hosts met een traditionele warme maaltijd, een drankje, koffie en een heerlijk desert. Tijdens het eten praten de hosts honderduit en vertellen ze over het leven op en de geschiedenis van Spitsbergen en laten ze prachtige foto's zien. Ondanks dat het een binnen activiteit is raden we warme, comfortabele outdoor kleding aan en warme schoenen. Een geweldige afsluiting van de reis.

Dag 6: Vertrek Longyearben

Einde van deze onvergetelijke reis. Per transfer wordt u weer naar de luchthaven van Longyearben gebracht voor de vlucht terug naar Nederland.

Spitsbergen is een geweldig en indrukwekkend natuurland waarvan meer dan de helft is bedekt met ijs. De enorme gletsjers behoren tot de mooiste ter wereld. Spitsbergen is de naam die de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentz in 1596 aan deze eilandengroep gaf. Hij was de eerste ontdekker, maar het kan heel goed zijn dat de Vikingen er al in 1194 kwamen. Een reis naar Spitsbergen mag op geen enkele bucketlist ontbreken.

Met deze reis willen wij u inspireren. Wilt u de reis op een andere manier invullen, langer of korter verblijven, etc. laat het ons weten en dan maken wij graag een passend voorstel. Houdt u er rekenig mee dat een reis in dit gebied weersafhankelijk is!

Klimaat & seizoenen

Spitsbergen ligt tussen de 74e en 81e noordelijke breedtegraad. De afstand tot de noordpool is nog geen duizend kilometer. Desondanks heeft de archipel een mild kilimaat, als je het vergelijkt met andere gebieden op dezelfde hoogte. De gemiddelde temperatuur 's zomers is 6 graden, in de winter - 14 graden celsius. De laagste temperatuur ooit gemeten is - 46,3 graden (maart 1986), de hoogte temperatuur +21,3 graden (juli 1979). De neerslag is met 200 tot 300 milimeter per jaar zeer gering, Spitsbergen kan dan ook tot de arctische woestijn gerekend worden. Maar vochtige zeelucht kan mist en motregen veroorzaken. 

Verschillende reistijden

Behalve rondom de spaarzame nederzettingen, zijn ergeen wegen op Spitsbergen. 's Winters omringt het arctische pakijs een groot deel van Spitsbergen (vooral het noorden en oosten) en varen er geen schepen. Dan verplaats je je op een sneeuwscooter of met de hondenslee. Bij reizen in het voorjaar en vroeg in het zomerseizoen drijft er nog veel ijs op zee, dus is de koers sterk afhankelijk van de ijsomstandigheden. Desalniettemin een mooie tijd om te reizen. De latere reizen hebben minder te maken met ijsgang, en dat is dan weer de mooiste tijd om vogels te zien. In juli en augustus is het mogelijk om rond Spitsbergen te varen. Zeker dat je het hele rondje haalt is het niet. Het risico bestaat altijd dat je in het ijs vastloopt in de Hindelopenstraat, een avontuur op zichzelf. En maak je niet ongerust, het alternatieve programma is net zo fraai. 

Ijs en wederdienende

Het is goed mogelijk dat er van het reisschema afgeweken wordt. Dat geldt voor alle reizen en jaargetijden. Elk programma en elke route is onder voorbehoud van ijs, windrichting en weersomstandigheden. Dat bepaalt voor een deel wat er kan. Het hoort bij het reizen in het poolgebied. Bij een sneeuwstorm tijdens de donkere wintermaanden, kun je die dag niet op pad. mede daarom worden programma's zo flexibel mogelijk ingedeeld. Ook op de scheepsreizen, want dan wordt er natuurlijk graag een stukje omgevaren als er een ijsbeer te zien is of om walrussen te bekijken. 

Middernachtzon en noorderlicht

In Longyearben kunt u van de middernachtzon genieten van 20 april tot 20 augustus. Van 28 oktober tot 14 februari ziet men in Lonyearben geen zonlicht. Tussen september en maart is op Spitsbergen het noorderlicht waarneembaar. Het verschijnsel doet zich in principe het hele jaar voor, maar is alleen zichtbaar als het donker is.