Suriname

Een warme cultuur en prachtige natuur met ongerepte regenwoud, kolkende rivieren en imposante watervallen. U vindt er een schat aan overblijfselen uit het koloniale verleden en een inheemse bevolking die van dag tot dag leeft volgens eeuwenoude gebruiken en tradities; dat is Suriname!

Wij hebben voor u een aantal prachtige reizen door Suriname samengesteld, waarvan een tweetal reizen die wij in samenwerking met Waterproof Tours Suriname hebben samengesteld. Waterproof Tours Suriname is de line producer van de film 'Tuintje in mijn hart'. Deze film is opgenomen in Suriname en is in maart 2018 in première gegaan.

Check deze link voor de trailer van de film.

Wilt u in de voetsporen treden van de crew of de cast, neem dan is dit uw kans! De reizen kunnen naar uw wens worden aangepast. Wij adviseren u met veel plezier over de mogelijkheden.

Daarnaast kunnen wij ook de vluchten voor u regelen. Wij hebben ruime expertise in het verzorgen van vluchten. Zo is Suriname nu heel goed te combineren met Curacao!

Reisboek t.w. € 25,-
Bij boeking mag u een reisgids uitkiezen ter waarde van € 25,-. Op deze manier gaat u goed voorbereidt op reis en mist u niets.

Graag willen wij met u meedenken welke reis het beste bij uw wensen aansluit.
 

Impressies van Suriname
15 dgn rondreis

Dompel onder in het roerige verleden van Suriname, fiets door het Commewijne district en ervaar het idyllische oord Awarradam in het Amazone regenwoud.

Hoogtepunten:

 • Bruisend Paramaribo
 • Peperpot fietstour
 • Indianendorp Palumeu
 • Wandeling Potihill
 • Marroncultuur in Awarradam
 • Zeeschildpadden spotten

Lees verder ►

Tuintje in mijn hart - Follow the crew
15 dgn rondreis

UNIEKE KANS: Ontdek de accommodaties waar de crew verbleef, aangevuld met filmlocaties, trips en highlights om uw reis helemaal compleet te maken. 

Hoogtepunten:

 • Hoofdstad Paramaribo
 • Hiking in natuurpark Brownsberg
 • Fiets naar oude plantages
 • Verblijf magisch stuwmeer
 • Ontdek de Marroncultuur
 • Relaxen bij de savannakreek

Lees verder ►

Tuintje in mijn hart - Follow the cast
15 dgn rondreis

UNIEKE KANS: Verblijf waar de cast verbleef en ontdek de filmlocaties, trips en highlights. Een zeer comfortabele reis, met extra zorg en aandacht!

Hoogtepunten:

 • Hoofdstad Paramaribo
 • Palulu Jungle Camping
 • Wellness dag Houttyn Wellness Resort
 • Busiwagi jeefsafari Savanne
 • Sunset & dolphins trip

Lees verder ►

Er zijn momenteel geen experiences naar Suriname

Suriname grenst aan Frans-Guyana, Guyana en Brazilië en maakte tot 1975 deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. De hoofdstad van Suriname is Paramaribo. Andere grote plaatsen zijn: Lelydorp, Nieuw Nickerie, Moengo, Nieuw Amsterdam en Albina.

Suriname bestaat voor een groot deel uit oerwoud. Dit oerwoud is onderdeel van het veel grotere Amazonegebied. In deze oerwouden komen veel diersoorten voor zoals o.a. verschillende apensoorten, de jaguar, de luiaard en de reuzen miereneter. Suriname kent verder 11 beschermde natuurreservaten en verschillende watervallen. Aan de kust vindt u een paar indrukwekkende zandstranden met palmbomen. In heel het land komt u nog Nederlandse invloeden tegen, zoals: namen van steden, dorpen en straten. Daarnaast is Nederlands de meest gebruikte taal in het land. De Surinamers staan bekend als zeer gastvrij.

Reisdocumenten
Vereist zijn een geldig Nederlands paspoort dat na terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig is en een toeristenkaart. De toeristenkaart kost € 20,- per persoon. Deze kunt u aanschaffen bij vertrek op Schiphol, bij aankomst op de luchthaven van Paramaribo of bij het Consulaat van Suriname in Amsterdam.

Medicijnen
Medicijnen dient u altijd in uw handbagage mee te nemen en daarnaast altijd een medicijnpaspoort bij u te dragen. Dit is een compleet en actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Uw apotheek vult het paspoort volledig in en noteert eventuele allergieën en overgevoeligheden. Mocht er onverhoopt iets gebeuren dan zijn de doctoren direct op de hoogte van uw gebruik, zodat zij geen verkeerde medicijnen voorschrijven. Bovendien is het voorde douane duidelijk welke medicijnen u heeft en waarom.

Vervoer Suriname
Auto: De kustvlakte en het savannegebied, welke in het noorden van het land zijn gelegen, kunnen over de weg worden aangedaan. Mocht u een auto huren, houdt u er dan alstublieft rekening mee dat er links wordt gereden.
Korjaal: Trekt u de binnenlanden in, dan is de korjaal (een uit een boomstam gesneden kano) het voornaamste middel van vervoer. Sommige plekken liggen echter zo diep in de binnenlanden dat het per korjaal dagen en soms zelfs weken zou duren eer u de plaats van bestemming heeft bereikt.
Vliegtuig: Er zijn goede verbindingen om de binnenlanden te bereiken met een klein vliegtuigje.

Geldzaken
De munteenheid is de Surinaamse Dollar. Voor € 1,- ontvangt u circa 3,75 SRD (Surinaamse Dollar) (koers februari 2015). In Paramaribo kunt u geld opnemen met uw pinpas bij de automaten waar de logo’s van Cirrus of Maestro op staan. Creditcards worden geaccepteerd in de grotere hotels en meer chique restaurants. Banken zijn normaal gesproken geopend op maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 14.00 uur. Mocht u geld willen wisselen, vergelijk dan de tarieven van wisselkantoren en banken. Vaak bieden wisselkantoren Paramaribo de beste tarieven. Met uw creditcard pinnen brengt extra kosten met zich mee. Geld wisselen kunt u bij de commerciële wisselkantoren (cambio’s). Het loont om vooraf de koers na te vragen aangezien dit per kantoor kan verschillen. Ook krijgt u, wanneer u de koers bij het loket vraagt, vaak een betere koers dan buiten staat aangegeven. Daarnaast kunt u uiteraard ook geld wisselen bij de banken. Deze hanteren de door de overheid vastgestelde koers, welke iets minder gunstig is dan de koers van de cambio’s. Het is niet mogelijk om in Nederland Surinaamse Dollars die u over heeft terug te wisselen naar Euro's! Travellercheques zijn bij alle banken in te wisselen. Met een creditcard kunt u alleen bij de grote hotels terecht.

Communicatie
Ook het mobiele telefoontijdperk is tot Suriname doorgedrongen. Voor vertrek kunt u het beste contact opnemen met uw provider om te informeren naar de mogelijkheden, maar vooral wat betreft: de kosten! Mobiel bellen blijft, zeker over deze afstanden, uitermate duur.

Daarnaast kunt u ter plaatse een internationale telefoonkaart van Telesur aanschaffen en deze kunt u gebruiken in de knalgele telefooncellen, die her en der in het land te vinden zijn.

In de binnenlanden van Suriname is bellen nauwelijks mogelijk, niet via het mobiele netwerk, maar ook niet via een vast netwerk. Wanneer u naar Nederland wilt bellen, dient u te beginnen met 00-31. Wanneer het bellen niet lukt, geef het dan niet direct op. Er zijn weinig internationale lijnen vanuit Suriname, dus het kan voorkomen dat u een paar keer moet proberen voordat het lukt.

In Paramaribo kunt u internetcafés vinden, deze worden vaak ‘walk-in’ genoemd en meestal zijn de verbindingen goed en de kosten niet te hoog. Een prima alternatief om contact te houden met het thuisfront.

Voltage
Over het algemeen hebben de hotels een voltage van 110 Volt, maar in sommige hotels is het weer een voltage van 220 Volt. In de meeste hotels kunt u uw accu’s e.d. zonder problemen opladen. Let wel op dat uw apparatuur geschikt is voor deze verschillende voltages. U heeft voor het gebruik van opladers e.d. geen aparte stekker nodig.

Taal
In Suriname is de officiële taal Nederlands. Maar er zijn twintig verschillende talen. De meeste Surinamers zijn meertalig. Vrijwel iedereen beheerst het Nederlands. In de steden spreekt een groot deel van de bevolking Sranan Tongo (Surinaams). Daarnaast heb je ook het Sarnami (hindoestaans), Javaans, Chinees. In de binnenlanden is Nederlands minder gangbaar daar hoor je verschillende Marron-talen.

Eten en drinken
Doordat Suriname een samensmelting is van vele verschillende culturen, bestaat er geen specifieke  "Surinaamse keuken". Het meest bekende gerecht is de Hindoestaanse roti. Dit wordt in Suriname veel als lunch gegeten. Rijst is het belangrijkste exportproduct van Suriname en wordt veel gegeten met kip. De nasikip is dan ook een gerecht dat op vele menukaarten voorkomt, al dan niet geserveerd met kouseband. Een bekent gerecht uit de Javaanse keuken is de saoto, kippensoep met groente en rijst. Combineert u dit met een port pitjil (hete groente met pindasaus) en u heeft een volledige maaltijd. Ook de Creoolse keuken mag op uw menulijst niet ontbreken, heri heri: gekookte aardvruchten met zoute vis. Zeker het proberen waard. Zoals in vele tropische landen, ontbreekt het fruit ook hier niet. Manja’s (mango’s), markoesa (passievrucht) en meloenen zijn, in de juiste periode, te vinden langs de kant van de weg. Hier liggen de vruchten op grote stapels klaar om gegeten te worden. Fruit dat u zelf moet schillen, kunt u zonder problemen proberen en levert meestal geen problemen op. Parbobier is het lokaal gebrouwde bier en is bijna overal in het land verkrijgbaar. Daarnaast zijn ook de verschillende soorten rum zeer bekend. Borgoe Rum is al zeer sterk, maar nog haalbaar voor mensen die het niet gewend zijn. Mariënburg Rum is behoorlijk veel sterker, want die soort heeft een alcoholpercentage van 90%. Sinds de ondergang van de Mariënburg plantage wordt geïmporteerd suikerriet gebruikt voor het maken van de rum.

Klimaat
Suriname kent een tropisch klimaat. Dit houdt in dat er een grote- en een kleine regentijd is. De temperatuur schommelt er het hele jaar tussen 24 en 36 graden Celsius. Gedurende de regentijd is de gemiddelde temperatuur 27 à 28 graden, terwijl het tijdens de droge tijd kan die oplopen tot wel 32 graden Celsius. De kleine regentijd loopt van begin januari tot het begin van februari. Hierna volgt de kleine droge tijd tot eind april. Van eind april tot half augustus is de grote regentijd. De grote droge tijd duurt van half augustus tot eind december. Door een hoge luchtvochtigheid, van wel tachtig procent overdag en 95 procent ’s nachts, is het op veel plaatsen wat benauwd. Door een, meestal, vrij stevige wind voelt het echter vaak juist wat minder warm aan dan in Nederland bij eenzelfde temperatuur. Stortbuien komen regelmatig voor. Uiteraard vooral tijdens de regenseizoenen. Gemiddeld valt er 2200 millimeter per jaar. Dat is twee en een half keer zo veel als in Nederland.

Tijdsverschil
Het tijdverschil met Suriname bedraagt in de zomermaanden vijf uur. In de wintermaanden is het in Suriname vier uur vroeger.

Religie
Ongeveer 27 procent van de Surinaamse bevolking is Hindoestaan. Een kwart van de Surinamers is protestants en 23 procent is rooms-katholiek. Twintig procent is moslim. De overige vijf procent van de bevolking gelooft in traditionele religies of hangt geen religie aan.

Accommodatie
Suriname heeft nog geen goed ontwikkelde infrastructuur. Ook zult u, zeker in de binnenlanden, geen super de luxe accommodatie vinden.

Feestdagen & festivals
Surifesta
Tijdens Surifesta in december en januari vieren de Surinamers een maand lang feest. De bars, galeries, theaters en zelfs de straten van Paramaribo zijn het middelpunt van dit festival. Oud en Nieuw luidt het einde in van het feest. Met als hoogtepunt de Pagara estafette om twaalf uur ‘s middags op oudjaar: lange rode vuurwerk linten die duizenden keren knallen en de boze geesten moeten verjagen.  

Keti Koti
Fel gekleurde parades zie je ieder jaar in Paramaribo op 1 juli. Dan wordt er gevierd dat de slavernij in Suriname werd afgeschaft in 1863. Keti Koti, zoals het feest genoemd wordt, betekent ‘het verbreken der Ketenen’.

Srefidensi
Srefidensi is de belangrijkste feestdag van het jaar. Met Srefindesi vieren de Surinamers dat nog weer andere kettingen werden gebroken, en wel die met Nederland. Op 25 november in 1975 werd Suriname namelijk onafhankelijk. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat is er van alles te beleven. Van militaire demonstraties op het onafhankelijkheidsplein tot optredens in de Palmentuin, het hele land viert feest in Paramaribo.

Nuttige adressen
Ambassade van Suriname
Alexander Gogelweg 2
2517 JH Den Haag
Tel: (+31) (0) 70-3650844
Fax: (+31)(0) 70-3617445

Consulaat Generaal (voor visa)
De Cuserstraat 11
1081 CK Amsterdam
Tel: (+31)(0) 20-6426717
Fax: (+31)(0) 20-6465311

Nederlandse Ambassade in Suriname
Van Roseveltkade 5
Paramaribo
Tel (+597) 477884
Fax (+597) 477792