Peru

Peru is voor velen het boeiendste land van Zuid-Amerika. Er bestaat vrijwel geen land op aarde met zoveel variatie in natuur en cultuur als Peru. Het land wordt gesplitst door de imposante Andes met zijn besneeuwde toppen. Aan de kustzijde ligt de droogste woestijn op aarde, terwijl aan de andere kant van de Andes het altijd vochtige Amazone regenwoud te vinden is. De mysterieuze Inca stad Machu Picchu is natuurlijk een bekend hoogtepunt van vele reizen door Peru.

Het land is een ‘must’ voor de avontuurlijke reiziger op zoek naar historie, cultuur en een variatie aan flora en fauna. Peru is groot en kent verschillende klimaatzones en dit draagt bij aan een reeks uiteenlopende mogelijkheden voor het ondernemen van activiteiten.

In het zuiden van Peru treft u de archeologische complexen van de Inca’s en in het midden van het land stuit u op de pre-Inca Moche cultuur met zijn bijzondere tempels. Rondom Cusco, ooit de Inca hoofdstad, zijn de archeologische complexen te combineren met prachtige wandelingen en vergezichten. De pracht van de besneeuwde toppen van de Andes en de hoogteverschillen zorgen ook voor sportieve uitdagingen. Parapenten, raften, mountainbiken of hiken; alles is mogelijk. Een bezoek aan de jungle mag niet ontbreken; de pracht aan planten, bomen, rivieren, vogels en andere dieren is overweldigend.

Bekend is ook het kleurrijke textiel en een bezoek aan één van de velen markten is een lust voor het oog. Daarnaast is er een groot aanbod van groente en fruit. Zeker het proeven waard. Het is niet voor niks dat de Peruaanse keuken de laatste jaren wereldwijd aan populariteit heeft gewonnen. Probeer zeker de heerlijke gerechten uit de traditionele Peruaanse cocina! De Peruaanse bevolking is trots op hun land en zal u met veel gastvrijheid ontvangen!

 

Cultureel Peru inclusief Lares Trekking
8 dgn rondreis

Tijdens deze cultuur- en wandelreis wandelt u over oude Incapaden en geniet u van de overweldigende natuur en rust in het hooggebergte.

Hoogtepunten:

 • Heilige Vallei van de Inca’s
 • 3-daagse Lares trek
 • Homestay Huacahuasi en Patacancha
 • Inca ruïne Pisac
 • Machu Picchu
 • Oude Inca hoofdstad Cusco

 

Lees verder ►

Cultuur- en textielreis Peru
14 dgn rondreis

Leer meer over de handgeweven poncho’s, de gebreide chullo mutsjes en de kleurrijke accessoires en ontdek de hoogtepunten van Peru!

Hoogtepunten:

 • Heilige Vallei van de Inca’s
 • Verfles in de hoge jungle
 • Warmwaterbronnen Lares
 • Homestay Huacahuasi
 • Incaruïne van Ollantaytambo
 • Machu Picchu

Lees verder ►

Avontuurlijke familiereis Peru
21 dgn rondreis

Samen met uw gezin reist u naar het avontuurlijke en bijzondere land in de Andes, Peru!

Hoogtepunten:

 • Prachtige wandelingen
 • De ‘Witte Stad’ Arequipa
 • Bezoek hoogste meer ter wereld: Titicacameer
 • Cusco
 • Machu Picchu
 • Optie om vrijwilligerswerk te doen

 

Lees verder ►

Best of Peru & the Amazon
12 dgn rondreis

Ervaar het beste van Peru en bewonder het prachtige Amazonegebied. Ontdek de steden, de bijzondere bezienswaardigheden en de indrukwekkende natuur!

Hoogtepunten:

•    Heilige Vallei
•    Bezoek de Chinchero gemeenschap
•    Ruïnes van Ollantaytambo
•    Inca site Machu Picchu
•    Bewonder het Titicacameer
•    Amazonegebied
•    Wandel naar de Canopy Walkway

Lees verder ►

Diversiteit van Peru
16 dgn rondreis

Peru beschikt over koloniale steden, historische bezienswaardigheden en een schitterende natuur met verschillende landschappen. Leer het diverse Peru kennen tijdens deze 16-daagse rondreis!

Hoogtepunten:

•    Ballestas eilanden
•    Woestijnoase Huacachina
•    Excursie naar de Colca Canyon
•    Bezoek ‘Mirador Cruz del Condor’
•    Kunstmatige eilanden van Uros
•    Machu Picchu
•    Overnacht in de jungle

Lees verder ►

Er zijn momenteel geen experiences naar Peru

Algemene informatie Peru
Peru ligt in Zuid-Amerika en grenst aan de landen Colombia, Ecuador, Brazilië, Chili en Bolivia. Lima is de hoofdstad van Peru. Nog voor de kolonisatie van de Spanjaarden was Peru een onderdeel van het rijk van de Inca’s. Dit kunt u vandaag de dag nog terug zien aan de heilige plaatsen en vele ruïnes. In Peru ligt de oudste van steen gebouwde stad van Amerika, namelijk Caral. Er leeft in het Amazonegebied een aantal inheemse volkeren. Zij hebben weinig of geen contact met de buitenwereld. Peru heeft een heel divers landschap, er zijn laaglanden van het Amazonegebied, vele bergen van de Andes en het Titicacameer. De bergen van rond de 6000 meter worden veel bezocht door bergbeklimmers. Ook beschikt het land over vulkanen, nationale parken en tropische regenwouden. Hier komen veel wilde diersoorten voor. Aan de kustlijn liggen mooie zandstranden en mangrovebossen. De Ballestaseilanden liggen voor de kust van Peru en staan bekend om de zeeleeuwen, pinguïns en vele soorten vogels.

Machu Picchu 
Machu Picchu is een stad van de Inca’s die ligt op ongeveer 2400 meter. Er is nog veel terug te vinden van de Inca-beschaving. Het is de bekendste attractie van het land met een prachtige ligging. De stad is een van de zeven moderne wereldwonderen. 

De berg die vrijwel elke foto siert van de Machu Picchu is Wayna Picchu. Deze berg ligt aan de noordzijde van de stad. Het is met 2700 meter het hoogste punt in de omgeving. Om naar boven te klimmen bent u zeker een uur bezig. Vanaf Machu Picchu heeft u een fantastisch uitzicht, bestaande uit een heldergroene omgeving, eeuwenoude ruïnes, gigantische bergtoppen en grazende lama’s. 

Machu Picchu opent om 6.00 uur ’s ochtend en sluit om 18.00 uur ’s avonds. U kunt het beste tussen 6.00 uur en 10.00 uur, wanneer het nog rustig is en tussen 15.30 uur en 18.00 uur, wanneer de laag hangende zon tussen de bergen door schijnt, Machu Picchu bezoeken. 

Er is een maximum aantal personen toegestaan in de stad, namelijk 2500. In de maanden mei t/m september is het erg druk, koop daarom op tijd een ticket. 

U kunt een ticket niet meer bij de ingang kopen, maar u moet deze al in Cusco of in Aguas Calientes kopen. U heeft hierbij uw paspoort nodig! Op de website van Machu Picchu: www.machupichu.gob.pe kunt u checken of er nog tickets beschikbaar zijn. U mag geen eten mee nemen naar de stad en u moet uw grote tas/rugzak achterlaten in de opslag bij de ingang.

Reisdocumenten
Nederlandse staatsburgers dienen over een geldig paspoort te bezitten dat nog minimaal geldig is tot na vertrek uit Peru. Een visum is niet nodig als u korter dan 90 dagen in Peru verblijft en kan worden uitgebreid naar maximaal 183 dagen. Het is verplicht om altijd een paspoort of kopie bij u te dragen en een retour- of doorreisticket. 

Rijbewijs
In Peru is het Nederlandse rijbewijs geldig, ook wanneer u een voertuig wilt huren. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht. Sommige verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Vaak moet de bestuurder ten minsten 1 of 2 jaar in het bezit zijn van het rijbewijs. Ze kunnen bijvoorbeeld een minimum- of maximum leeftijd hebben. Voorafgaand dient u naar de voorwaarden te vragen.

Geldzaken
In Peru wordt betaald met de Nuevo sol (PEN) of met de Amerikaanse dollar. Kleine aankopen worden met de Nuevo sol betaald, maar tours, vliegreizen en hotelkamers et cetera betaalt u met de Amerikaanse dollar. Hierbij dient u er op te letten dat ze in dit land erg kieskeurig zijn, een heel klein scheurtje in het dollarbiljet wordt nergens geaccepteerd. De koers is op 19 oktober 2018: 1 € = 3,8226 PEN en 1 € = 1,1460 USD.
U kunt bijna in iedere stad of dorp pinautomaten vinden. Ook worden er in veel winkels en hotels de creditcard geaccepteerd. 

Communicatie
U kunt internationaal bellen vanuit telefoonkantoren (locutorios). Het internationale landnummer van Peru is +51. 

Peru heeft een uitgebreid mobiel netwerk. Alleen heeft het een andere bandfrequentie dan in Europa. Veel mobiele telefoons zijn daar ondertussen geschikt voor, check dit bij uw provider of de roaming overeenkomst heeft met die in Peru. Wanneer u een simlockvrij toestel heeft, kunt u ter plekke een SIM-kaart met beltegoed kopen bij telefoonwinkels van Entel, Claro of Movistar. Hiermee kunt u ook whatsappen en bellen. Daarnaast hebben veel restaurants en hotels gratis WiFi. 

Voltage
De elektrische stroom in Peru is 220 volt. De stopcontacten kunnen ongeaard zijn met ronde gaten of ze hebben rechthoekige gaten en kunnen dan geaard of ongeaard zijn. Voor de ronde gaten heeft u geen verloopstekker nodig, voor de rechthoekige gaten heeft u wel een verloop- of wereldstekker nodig.

Fooien
Het is in Peru gebruikelijk om fooi te geven. In luxe hotels en restaurants is 10 procent fooi meestal al bij de rekening inbegrepen. In kleinere restaurants kunt u bijvoorbeeld het wisselgeld geven voor de service. 

Taal
In Peru worden de talen Spaans, Incataal Quechua, Aymara en een aantal indianentalen gesproken. U kunt vrijwel overal in toeristische gebieden met Engels uit de voeten.

Inchecken
U kunt meestal inchecken tussen 14.00 en 18.00 uur en indien u pas na 18.00 uur ergens aankomt, dient u zelf het hotel hiervan op de hoogte te brengen. Anders kan uw reservering komen te vervallen. De check-out is meestal tot 12.00 uur.

Openingstijden
In Peru zijn de meeste winkels op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en van 15.00 tot 19.00 uur geopend. Sommige winkels wijken hier van af. In Peru beginnen de markten ’s ochtends vroeg. De kantoren zijn vaak geopend tot een uur of 15.30 of 16.30 uur met een grote middagpauze. Postkantoren zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur en vervolgens weer van 14.30 tot 19.00 uur. In de grote steden zijn de postkantoren ook op zaterdagochtend geopend. De banken zijn doordeweeks van 9.00 tot 12.30 uur en van 15.00 tot 18.00 uur geopend en op zaterdag in de ochtend. Op maandag zijn musea gesloten. 

Eten en drinken
De belangrijkste maaltijd van de dag is voor Peruanen de lunch. Het ontbijt is vaak minimaal, hoewel in toeristische centra de restaurants en hotels inspelen op de behoefte van de toeristen. Het avondeten vindt meestal pas na een uur of acht plaats. De restaurants zijn voor die tijd buiten de toeristische gebieden leeg. Veel van de lokale restaurants hebben een vast menu, dat uit soep, een hoofdgerecht (rijst of pasta met wat vlees) en een glazig gelatinepuddinkje en thee bestaat. Ieder gebied heeft eigen specialiteiten. Rond en in Cuzco is dat de gegrilde cuy (cavia). 

U kunt beter geen kraanwater drinken in Peru, overal zijn flessen water verkrijgbaar. Naast de bekende frisdranken kunt u in Peru ook de gele Inca Kola kopen.  ‘Té’ is zwarte thee en ‘mate’ is kruidenthee. U zult tijdens u reis vaak thee getrokken van cocabladeren tegenkomen, dit wordt ‘mate de coca’ genoemd. Dit wordt veel gedronken in de hoogtelanden en schijnt te helpen tegen hoogteziekte. Er wordt veel warme chocolademelk gedronken en verse vruchtensappen. ‘Pisco’ is de beroemdste Peruaanse sterke drank. Arequipeña en Cusqueña zijn de betere lokale bieren. In toeristengebieden wordt er ook wel wijn geserveerd, meestal uit Chili en Argentinië.

Klimaat en reistijd
Peru heeft het natte seizoen en het droge seizoen. In het Amazonegebied en de Andes valt de droge periode tussen april en begin oktober. Het is dan ’s middags in de Andes 20 tot 25 graden en in de nacht kan het vriezen. De temperaturen kunnen in de jungle oplopen tot 35 graden, hoewel het daar in het zuiden ’s nachts ook nog koud kan zijn. De droge tijd valt aan de kust tussen december en eind maart. De rest van het jaar valt hier ook niet veel neerslag.

De beste reistijd om naar de kust van Peru te gaan is tijdens het droge seizoen van december t/m maart. Op de stranden rondom Tumbes is het gedurende het hele jaar aangenaam om te zwemmen. Het beste seizoen voor de Andes is juni t/m augustus en voor het Amazonegebied april t/m september.

Kleding
Naar Peru is het verstandig om luchtige en lichte kleding mee te nemen voor aan de kust. Daarnaast T-shirts met lange en korte mouwen, warme kleding, lange broeken, eventueel met afritsbare pijpen. Probeer zoveel mogelijk laagjes mee te nemen, zodat u voorbereid bent op wisselende temperatuurverschillen. 
Neem stevige wandel-/bergschoenen mee, sandalen en/of gympen voor wandelingen die u gaat maken.

Tijdsverschil
In onze zomertijd is het in Peru 7 uur vroeger dan in Nederland en in de wintertijd is het 6 uur vroeger. 

Veiligheid
In de ogen van de lokale bevolking zijn de Amerikanen en Europeanen erg rijk. Toon uw rijkdom zo min mogelijk, breng zakkenrollers niet in de verleiding. Voornamelijk in de grote steden komt er kleine criminaliteit voor. Zakkenrollers zijn vaak actief op drukke plekken, zoals pleinen, busstations of markten. Ook dient u op te letten bij het verlaten van een geldautomaat of bank. Ga niet in op iemand die u drugs aanbiedt en ga niet mee met een ‘politie in burger’ zonder identificatie, deze hebben namelijk orders om geen toeristen lastig te vallen. Stap nooit zomaar een auto mee in. Ga niet alleen op pad en zeker niet ’s nachts. 

Religie
Ongeveer 80 procent van de bevolking in Peru is rooms-katholiek. Daarnaast gaat het christelijk geloof en traditionele natuurgodsdiensten hand in hand. Maria wordt met Pachamama (Moeder Aarde) geïdentificeerd. Er wordt bij ziekte eerder naar een curandero (een genezer) gegaan dan naar de dokter. Deze curandero maakt gebruik van bezwerende formules en van kruiden. Magie maakt in de Andes een belangrijk deel uit van het dagelijks leven. Na het oversteken van de bergpas, wordt er een witte steen neergelegd op een hoopje stenen dat daar al ligt. Dit is een eerbewijs aan de eeuwenoude berg god (Achachilla). Ze vereren ook de geesten die op hooggelegen plaatsen wonen met rituelen, kleine offers en dansen. Er zijn volgens hen ook huisgeesten en het kwelduivels.

Feestdagen 
•    1 januari: Nieuwjaarsdag
•    6 januari: Driekoningen
•    15 januari: Fiesta del Niño Perdido
•    18 januari: Stichtingsdag (Lima)
•    24 januari: Feria de la Alasita
•    3 februari: Dag van de Pisco Sour
•    29 maart: Witte Donderdag
•    30 maart: Goede Vrijdag
•    1 april: Pasen
•    1 mei: Dag van de Arbeid
•    3 mei: Fiesta de las Cruces
•    13 mei: Moederdag
•    7 juni: Vaderdag
•    24 juni: Inti Raymi (Festival van de Zon)
•    29 juni: Heilige Petrus en Paulus
•    22 juli: Dag van de Pisco (Sterke drank)
•    28 juli: Onafhankelijkheidsdag
•    5 augustus: Virgen de las Nieves
•    30 augustus: Santa Rosa de Lima 
•    24 september: Dag van de Strijdkrachten
•    8 oktober: Slag bij Angamos
•    18 oktober: El Señor de los Milagros
•    31 oktober: Día de la Canción Criolla (Dag van de Criollo Muziek)
•    1 november: Allerheiligen
•    2 november: Allerzielen
•    8 december: Maria Onbevlekte Ontvangenis
•    24 december: Kerstavond
•    25 & 26 december: Kerstmis
•    31 december: Oudejaarsavond