Costa Rica

Pura Vida Costa Rica! 
Costa Rica is een paradijs voor natuurliefhebbers. Ruim 25% van Costa Rica is officieel tot beschermd natuurgebied verklaard. De inwoners van Costa Rica, ook wel Tico's genoemd, zijn vriendelijke en hulpvaardige mensen. Costa Rica heeft twee kusten; de Caribische kust en de Pacifische kust. Door de aanwezigheid van deze kusten is Costa Rica een ideale bestemming om natuur te combineren met strand. Ontdek het indrukwekkende en gevarieerde landschap van Costa Rica met zijn vulkanen, nevelwouden, rivieren, regen-en nevelwouden en tropische stranden!

Wij hebben speciaal voor u zes autoreizen samengesteld. Deze reizen zijn bedoelt om u een indruk te geven van  de mogelijkheden. De reizen kunnen naar uw wensen worden aangepast. Wij adviseren u met veel plezier over de mogelijkheden. Daarnaast kunnen wij ook de vluchten voor u regelen. 

Gratis reisboek t.w. € 25,-
Bij boeking mag u een reisgids uitkiezen ter waarde van € 25,-. Op deze manier gaat u goed voorbereidt op reis en mist u niets.

Graag willen wij met u meedenken welke reis het beste bij uw wensen aansluit.

Highlights van Costa Rica
9 dgn per huurauto

Een prachtige reis, uitstekend geschikt voor zowel actieve vakantiegangers, natuurliefhebbers en gezinnen met kinderen.

Hoogtepunten:

 • ​​Prachtige boottochten door National Park Tortuguero
 • Spectaculaire Arenal vulkaan
 • Relaxte Tabacón Hot Springs
 • Het zeldzame doodskopaapje in Manuel Antonio National Park
 • Heel veel natuurschoon en vogels, miereneters, apen, leguanen, etc.!

Lees verder ►

Avontuurlijk Costa Rica
12 dgn per huurauto

Tijdens deze rondreis ervaart u enkele van de mooiste plekjes in Costa Rica op een avontuurlijke manier! 


Hoogtepunten:

 • Raften, tubing, canopy tour, abseilen én paardrijden
 • De indrukwekkende Arenal vulkaan 
 • Bontgekleurde exotische vogels en ondeugende aapjes 
 • Relaxen aan de Noord-Pacifische Kust

Lees verder ►

Klassiek Costa Rica
14 dgn per huurauto

Een veelzijdige reis door Costa Rica met nevelwouden en tropische regenwouden afgewisseld met vuurspuwende vulkanen en heerlijke stranden.

Hoogtepunten:

 • Prachtige boottochten door National Park Tortuguero
 • De spectaculaire Arenal vulkaan en de Poas vulkaan
 • Magisch Monteverde
 • De oogverblindende quetzal en vele andere tropische vogels
 • Beach stay @ Tamarindo

Lees verder ►

Costa Rica & Nicaragua
16 dgn per huurauto

Naast de wonderschone natuur van Costa Rica ook cultuur snuiven? U bezoekt niet alleen Costa Rica maar duikt ook in het koloniale verleden van Nicaragua.

Hoogtepunten:

 • Vulkaan Arenal
 • Koloniaal Granada
 • Vissersdorp San Juan del Sur
 • Nevelwouden van Monteverde
 • Veelzijdig Manuel Antonio

Lees verder ►

Het verborgen wonder van Costa Rica
14 dgn per huurauto

Ervaar een stukje onontdekt Costa Rica: 'Rio Celeste'. Ook ontdekt u het relaxte Caribische dorpje Cahuita en surfparadijs Santa Teresa.

Hoogtepunten:

 • Caribisch dorpje Cahuita
 • Arenal vulkaan
 • Het blauwe wonder 'Rio Celeste'
 • Nevelwouden van Monteverde
 • Surfparadijs Santa Teresa

Lees verder ►

Costa Rica & Panama
16 dgn per huurauto

Ontdek de geweldige, gevarieerde natuur van Costa Rica en Panama met regenwouden, witte stranden, warmwaterbronnen en vulkanen.

Hoogtepunten:
• Het ingenieuze Panamakanaal
• Tropisch Bocas del Toro
• Beroemdste vulkaan van Costa Rica: Arenal
• Mysterieuze nevelwoud van Monteverde
• Veelzijdig Manuel Antonio

Lees verder ►

Costa Rica the eco-way
14 dgn met transfers

Ontdek het prachtige Costa Rica op een ecologisch verantwoorde manier. U verblijft tijdens de reis in duurzame accommodaties en neemt deel aan activiteiten die milieu bewust zijn. 

Hoogtepunten:

•    Duurzame accommodaties
•    Hangbrug over Sarapiquí rivier
•    Typisch Costa Ricaanse boerderij
•    Spot unieke dieren
•    Bezoek het Manuel Antonio National Park 

Lees verder ►

Costa Rica op z'n groenst
16 dgn per huurauto

Een perfecte rondreis door Costa Rica voor natuurliefhebbers. Neem deel aan activiteiten die zo min mogelijk schade aanrichten aan de natuur en dier en verblijf in duurzame accommodaties.

Hoogtepunten:

•    Overnacht bij de locals thuis
•    Bezoek de Arenal vulkaan
•    Spot prachtige dieren
•    Regenwoud Hiking Tour 
•    Ontdek het schiereiland Osa

Lees verder ►

Er zijn momenteel geen experiences naar Costa Rica

Algemene informatie Costa Rica
Costa Rica is het land van palmstranden, actieve vulkanen, mysterieuze nevelwouden en ongerepte regenwouden vol kleurrijke dieren. Het land heeft maar liefst meer dan 200 soorten zoogdieren en ruim 30.000 verschillende soorten insecten; 20% van het land is door de Ticos (zoals de bewoners worden genoemd) dan ook tot Nationaal Park verklaard.

Que costa tan rica, oftewel wat een rijke kust! En deze prachtige bestemming doet zijn naam eer aan. Al in 1502 was Christopher Columbus geïmponeerd door de spectaculaire natuur in Costa Rica. En nog altijd is die natuur dè attractie van dit relatief onbekende land in Centraal-Amerika. Ongeveer een kwart van het land is tot beschermd gebied verklaard. De 'rijke kust' is een waar paradijs voor liefhebbers van flora en fauna, ruige vulkanen, jungle, prachtige baaien, mooie stranden en tropisch regenwoud. De vele diersoorten, waaronder apen, papegaaien en luiaarden genieten hier van een prachtig bestaan. Imposante, vulkanische bergketens delen Costa Rica in tweeën. Ook het strand, aan de Atlantische- of aan de Stille Oceaan is nooit ver weg. Geen wonder dat de 'ticos' trots zijn op hun land. San José is centraal uitgangspunt voor tochten naar de nationale parken, waarbij men het landschap voortdurend ziet veranderen. Op de stranden is het heerlijk ontspannen na een ontdekkingstocht door het groene Costa Rica. In tropisch Costa Rica vindt u het allemaal: natuur, zon, zee, strand en natuurlijk Latin spirit!

Landschap
Costa Rica vormt samen met zuiderbuur Panama het smalste stukje Midden Amerika, ingeklemd tussen de Stille Oceaan in het westen en de Caraïbische Zee in het oosten. Costa Rica is een vulkanisch bergland met een gevarieerde, subtropische vegetatie. De westkust bestaat uit een heuvellandschap met diepe zee-inhammen en langgerekte stranden. Het land kent aanzienlijke hoogteverschillen. Het deels bergachtige landschap wordt voor een groot deel bepaald door de drie vulkanische ketens die van noord naar zuid door het land lopen. Er zijn verschillende, nog actieve vulkanen. Nationale parken zoals het Braulio Carrillo en Manuel Antonio bieden de bezoeker een kijkje in de rijke, subtropische planten- en dierenwereld. Aan de Caraïbische kust ligt het Parque Nacional Tortuguero met z'n door een dichte jungle omgeven kreken en rivieren. Hier komen in de zomer ook de zeeschildpadden naar het strand om hun eieren te leggen. Het kustgebied langs de Stille Oceaan is heuvelachtig, met hier en daar kleine kustvlakten, baaien en schiereilanden. Costa Rica kent ongeveer veertig grote en zeer veel kleine rivieren, die in de Caraïbische kustvlakte vaak door kanalen met elkaar verbonden zijn.

De grote hoogteverschillen hebben ertoe geleid dat er vijf verschillende klimaatzones en talrijke microklimaten in Costa Rica te onderscheiden zijn, ondanks de relatief beperkte oppervlakte van het land. Costa Rica heeft een tropisch tot subtropisch klimaat, met een droog seizoen, de verano (december tot en met april) én een nat (regen)seizoen, de invierno (mei tot en met november). Een uitzondering hierop is het Caraïbische kustgebied waar het gedurende het hele jaar regenachtig is. De regenperiodes worden veelal gekenmerkt door korte maar hevige buien die vooral in de middag en avond voorkomen. Grote temperatuurverschillen komen er niet voor. In de bergen en in de regenwouden is het wat koeler en vochtiger. Niet het seizoen, maar de hoogte is bepalend voor de temperatuur. In San José varieert de temperatuur tussen de 15 en 26°C. In de kustgebieden is het aanzienlijk warmer. Aan de Caraïbische kust is het 's nachts gemiddeld 21°C en overdag gemiddeld 30°C. De temperaturen aan de kust van de Stille Oceaan liggen nog enkele graden hoger.

Flora en fauna
Voor liefhebbers van bloemen en planten is Costa Rica is een waar paradijs. Door het grote aantal ecosystemen dat Costa Rica kent, heeft het land een rijke flora en fauna. Omdat een groot deel van het land beschermd natuurgebied is, is de kans zeer groot dat ook een groot gedeelte van deze fauna daadwerkelijk te zien is. In totaal leven er in Costa Rica duizenden soorten ongewervelde dieren, circa 150 soorten amfibieën, ongeveer 215 reptielensoorten, rond de 865 soorten vogels (10% van het totale aantal vogels en meer soorten dan in heel Noord-Amerika!) en meer dan 240 zoogdiersoorten. Het land biedt een habitat aan interessante diersoorten zoals leguanen, luiaards, apen, jaguars, poema's en een bijzonder kleurrijke zeldzame vogelsoort, de quetzal. De helft van het land wordt door verschillende soorten regenwoud in beslag genomen. Verder vindt men er actieve vulkanen en schitterende stranden. De plantenwereld van Costa Rica is zeer uitgebreid en gevarieerd. Er komen ruim twaalfduizend verschillende plantensoorten voor. Er groeien twaalfhonderd soorten orchideeën. De nationale bloem is de Cattleya skinneri (een orchidee). Het klimaat, de bodemgesteldheid en de hoogte van Costa Rica zorgen voor de grote diversiteit. De begroeiing varieert van tropisch regenwoud in de oostelijke laagvlakten tot droge steppen in Guanacaste. Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek beschermt u zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een beschermd gebied dat zich in de eerste plaats op de bescherming van ecosystemen richt en in de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten én het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.

Algemene informatie over Guanacaste
Het bijna westernachtige landschap is opvallend in Guanacaste. Deze droge, warme landstreek toont een landschap waar steppen en weiden overheersen. Maar Guanacaste heeft meer te beiden dan een horizon die denken doet aan de Afrikaanse savanne. In het gebied liggen meer dan een dozijn parken en reservaten, met tropische moessonbossen en regenwouden in de laagvlaktes en nevelwouden in de hoger gelegen gebieden. Maak een trektocht door het mysterieuze Santa Elena nevelwoud, ver weg van de beschaafde wereld. Of wat dacht u van een bezoekje aan één van de paradijselijke stranden zoals Playa Hermosa (letterlijk het Schone Strand). Dit noordwestelijk gelegen gebied is nog niet bekend bij het grote publiek, waardoor iedere bezoeker zich een beetje een Robinson Crusoë waant. De natuur van Guanacaste is betoverend en niet zelden worden argeloze toeristen zozeer door haar schoonheid getroffen dat ze hun hart voorgoed aan dit gebied verliezen.

Algemene informatie over Limón
Limòn is een provincie in het oosten van Costa Rica. Het beslaat de hele Caribische kust en heeft dan ook vele stranden. Limòn is een nogal regenachtig gebied maar zijn schoonheid maakt dat goed. Het nationale park Parque Nacional Tortugero met apen, schildpadden en vogels is prachtig gebied. In de hoofdstad Puerto Limòn leven de luiaarden in de bomen en de havenstad heeft een levendige muziekscene.

Algemene informatie over Puntarenas
De provincie Puntarenas omvat een groot deel van de kustgebieden aan de Grote Oceaan. De idyllische donkere zandstranden en de prachtige natuur maken een bezoek aan deze provincie zeker de moeite waard!

 

Reisdocumenten
Wij adviseren u in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Op basis hiervan mag iedereen met een geldig retourticket drie maanden in het land verblijven. Neem voor de meest actuele gegevens contact op met de ambassade of het consulaat.

Medicijnen
Medicijnen dient u altijd in uw handbagage mee te nemen en daarnaast altijd een medicijnpaspoort bij u te dragen. Dit is een compleet en actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Uw apotheek vult het paspoort volledig in en noteert eventuele allergieën en overgevoeligheden. Mocht er onverhoopt iets gebeuren dan zijn de doctoren direct op de hoogte van uw gebruik, zodat zij geen verkeerde medicijnen voorschrijven. Bovendien is het voorde douane duidelijk welke medicijnen u heeft en waarom.

Rijbewijs
Als u in Cost Rica wilt autorijden heeft u een rijbewijs nodig. U kunt daarvoor gewoon uw eigen rijbewijs meenemen, deze wordt overal geaccepteerd als wettig rijbewijs. Om problemen te voorkomen kunt u ook een Internationaal Rijbewijs kopen bij de ANWB, maar deze is niet verplicht.

Autorijden in Costa Rica
Autorijden in Costa Rica is een praktische, comfortabele en veilige manier om het eiland te ontdekken. In Costa Rica wordt rechts gereden en de verkeersregels zijn vrijwel gelijk aan die in Nederland. Daarbij is het goed om onderstaande tips in overweging te nemen. Zorg ervoor dat de tank altijd minimaal halfvol is aangezien het aantal pompen in het land beperkt is en soms geen benzine hebben. Pas uw snelheid aan aan de conditie van het wegdek en let goed op overstekende fietsers, kinderen en dieren of plotseling uitwijkende of remmende (vracht)auto´s of bussen. Daarnaast kunnen ook op goede wegen gaten voorkomen die bij hoge snelheden te laat gezien worden. Rijd ook voorzichtig door plassen water: hieronder kunnen vooral na zware regenval putdeksels ontbreken. Probeer het rijden buiten de bebouwde kom na zonsondergang te vermijden, niet alleen zijn de wegen onverlicht, ook is het overige verkeer inclusief voetgangers, fietsers, koetsen en dieren vaak niet, slecht of juist verblindend verlicht. 
Respecteer alle verkeersregels en minder vaart bij controle posten. Zorg ervoor dat uw auto ´s nacht op een bewaakte parkeerplaats of in een garage staat.

Voorrang: Voor een buitenlander is het niet altijd duidelijk of je in San José op een voorrangsweg rijdt of niet. Er geldt: verkeer op een ‘grote’ weg heeft voorrang op verkeer op minder ‘grote’ wegen. In de stad geldt dat avenidas voorrang hebben boven calles (dat staat niet aangegeven op de avenidas zelf, de calles hebben borden met het ALTO (stop)-teken. Als niets duidelijk is (bijvoorbeeld op twee gelijkwaardige wegen) en er staan geen ‘stop’-borden, dan geldt de ‘regel van de rechterhand’: rechts heeft voorrang.

Bruggen in Costa Rica zijn een apart verhaal. Bruggen op het ‘platteland’ van Costa Rica zijn meestal smaller dan de wegen. Het verkeer van één van beide richtingen dient voorrang te geven. Dit wordt aangegeven met een rood gerand driehoekig bord waar op staat: ‘cede el paso’. Als u dit ziet staan dient u dus voorrang te geven! Let goed op en rij in het defensief!

Rijden in San José is enigszins gecompliceerd, omdat veel wegen éénrichtingsverkeer zijn en de bewegwijzering bedroevend. Een goede kaart doet wonderen. Costaricaanse politieagenten staan met laserguns langs de snelwegen de snelheden van de auto’s te controleren. Meestal staan ze verdekt opgesteld achter een boom. Het zijn er verdacht veel. En meestal staan ze op een plek net na een verkeersbord waar gesommeerd wordt de snelheid drastisch in te perken. Aan te bevelen is het dan ook om u zo goed mogelijk aan de maximum snelheden te houden. De toegestane snelheid is 100 km per uur, maar dat mag bijna nergens gehaald worden en met verkeersborden worden de maximum snelheden aangegeven.

Openbaar vervoer en taxi’s
Openbaar vervoer is prima geregeld in Costa Rica. Er rijden bussen, taxi’s.
Voor busvervoer geldt dat u vaak wel wat geduld moet hebben en dat het niet altijd duidelijk is wanneer de bus vertrekt en of dat überhaupt nog gaat gebeuren.

Het is ook mogelijk een auto te huren. Denk er wel om dat het aantal auto-inbraken bij huurauto’s vrij hoog ligt. Rovers hebben vaak ook andere trucjes, bijvoorbeeld uw band lek prikken terwijl u iets aan het bekijken bent en u dan vriendelijk hun 'hulp' aanbieden bij terugkomst om u vervolgens te beroven.

Geldzaken
De nationale munteenheid van Costa Rica is de Colon (CRC). De colon is onderverdeeld in 100 céntimos. Er zijn bankbiljetten van CRC 50, 100, 500, 1.000 en 5.000. De munten hebben een waarde van 25 en 50 céntimos en van CRC 1, 2, 5, 10 en 20. Met de euro kan men nagenoeg niet terecht, de banken accepteren alleen Amerikaanse dollars. Creditcards en reischeques zijn wel geaccepteerd. We adviseren u om dollars (in kleine coupures) en dollarreischeques mee te nemen. Verder is het raadzaam om in ieder geval altijd klein geld te hebben, omdat het wisselen van grotere biljetten voor problemen kan zorgen.

Banken
Het wisselen van geld is alleen mogelijk bij banken, geautoriseerde hotels en 
reisbureaus. Bij de banken worden alleen Amerikaanse dollars geaccepteerd.

Pinautomaten
Geldautomaten zijn alleen in de hoofdstad San José en de plaatsen Jacó, Quepos, Playa Tamarindo en Manuel Antonio te vinden. De volgende pasjes kunnen gebruikt worden bij de geldautomaten: Euro/Mastercard, Visa, Europas.

Credit Cards
De creditcard word algemeen gebruikt. Bij kleine hotels en restaurants kan vaak niet met een creditcard betaald worden.

Communicatie
Hoe kan ik goedkoop bellen in Costa Rica?
Telefooncellen vind u overal in Costa Rica. Er zijn zowel telefoons die werken op muntjes, als telefoons die werken op beltegoedkaarten.

Het is ook mogelijk een simkaart te kopen voor uw eigen mobiele telefoon. Op die manier kunt altijd bellen, wanneer u dat wilt.

De goedkoopste manier om contact te leggen met de thuisblijvers is Skype. Op bijna alle computers in internetcafés is Skype geïnstalleerd.

Wat is het netnummer van Costa Rica?
Het netnummer van Costa Rica is: +506

Waar koop ik een simkaart?
Een simkaart koopt u bij telefoonwinkels van de telecomproviders. Meestal moet u apart nog beltegoed kopen om te kunnen sms’en en bellen.

Waar kan ik internetten in Costa Rica?
Overal in Costa Rica zijn internetcafés, behalve in verre uithoeken en in het midden van de jungle. In steden is internet het snelst. Van uit het hotel naar Nederland bellen is mogelijk, maar erg kostbaar, ca. CUC 5 per minuut. De meeste Europese mobiele telefoons werken in vrijwel geheel Cuba. De geschatte kosten hiervoor bedragen ca. 3 euro per minuut. E-mailen is mogelijk vanuit de meeste hotels. Gemiddeld kost dit ca. CUC 4 per half uur. Ook vindt u op Cuba in alle grote steden en toeristen centra internetcafés. Goedkoop is het niet; reken op ca. 6 euro per uur en een langzame verbinding.

Voltage
Het voltage in Costa Rica is 110 Volt. U heeft een adapterstekker nodig (Amerikaanse stekker met platte polen). Typisch voor Costa Rica is dat de elektriciteit met enige regelmaat uitvalt, dus neem daarom ook een zaklamp mee.

Fooien
In restaurants zijn 15% belasting en 10% bedieningsgeld bij de prijs inbegrepen. Daarom geven Costaricanen meestal geen fooi. Echter van toeristen wordt dit wel vaak verwacht. Kamermeisjes rekenen op ca. 200 Colon per nacht, kruiers op ca. 150 Colon per bagagestuk. De hotels zijn wettelijk verplicht om aan de rekening 13% service tax en 3% toeristenbelasting toe te voegen. Taxichauffeurs verwachten geen fooi.

Taal
In Costa Rica is het Spaans de officiële taal. Verder wordt er op grote schaal Engels gesproken. Bij de hotels en in de toeristengebieden spreekt men goed Engels. Wij raden u wel aan een Spaans woordenboekje mee te nemen.

Inchecken
U kunt meestal inchecken tussen 14.00 en 18.00 uur en indien u pas na 18.00 uur ergens aankomt, dient u zelf het hotel hiervan op de hoogte te brengen. Anders kan uw reservering komen te vervallen. De check-out is meestal tot 12.00 uur.

Openingstijden
Banken en postkantoren: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur. Het postkantoor is soms tot 16.00 uur open. Soms is er een uur siësta tussen de middag. 
Winkels: De meeste winkels zijn in Costa Rica maandag t/m zaterdag geopend van 8.00 tot 18.00 of 19.00 uur met soms een paar uur siësta in de middag.
De hierboven genoemde openingstijden zijn niet de precieze tijden, want die kunnen variëren. Het zijn de gangbare openingstijden. Op nationale feestdagen komt u in de regel voor een gesloten deur te staan.

Kaarten en postzegels zijn overal te koop en kunnen worden gepost bij uw hotel.

Eten en drinken
De Costaricaanse keuken is niet erg gevarieerd en verfijnd, maar eerder eenvoudig en vol van smaak, pittig en zoutarm. De hoofdingrediënten zijn bonen, maïs en rijst. Rijst en zwarte bonen vormen ook de basisingrediënten van ""casado"", het nationale gerecht van Costa Rica. ""Casado"" betekent 'getrouwd' en wordt zo genoemd omdat een ""tico"" dit gerecht dagelijks en voor de rest van zijn leven verwacht te eten als hij een ""tica"" trouwt. Het gerecht bestaat uit rijst, gebakken zwarte bonen plus uien en serveert men vaak met roerei of zure room. Daarbij eet men ook een gebakken banaan, gestoofd of gebakken vlees én een salade. Het tweede nationale gerecht is ""gallo pinto"", een mengsel van rijst en zwarte (of rode) gebakken bonen, met uien, zure room, dunne flensjes van maïsmeel, kaas of roerei. Vaak wordt dit gerecht al in de vroege ochtend opgediend. Een mierzoet toetje is de ""cajeta"" gemaakt van o.a. suiker, kokos, vanille en melk. Ticofood kan men eten in de zogenaamde ¿soda¿, een lokaal eettentje, waar men traditioneel eten serveert en waar de Costaricaan zelf ook eet. De kwaliteit van dit eten is prima. Daarnaast zijn de verse vruchtendranken ""fresco's"" van bijvoorbeeld gepureerde mango's of bananen zeer geliefd en worden er op straat veel groene kokosnoten (pipas) verkocht, die met een hakmes worden opengehakt en met een rietje worden leeggedronken, een ideale dorstlesser en heilzaam bij maag-en darmklachten. Costaricaanse koffie wordt over de hele wereld geëxporteerd en door de Costaricanen de hele dag door graag gedronken.

Indicatie van prijzen voor maaltijden: 
Ontbijt: ongeveer 6 tot 8 Euro, lunch/diner: ongeveer 12 tot 15 Euro, afhankelijk van hoeveelheid en luxe. In de restaurants zijn uitstekende wijnen verkrijgbaar (Chileens en Amerikaans) voor circa 10 à 20 Euro per fles.

Leidingwater
Het leidingwater op Costa Rica is niet geschikt voor consumptie. U kunt het water voor consumptie koken, maar beter (en lekkerder) is het om flessen mineraalwater te kopen. De flessen zijn in verschillende formaten in de winkel verkrijgbaar. Zuiver (drink)water is in de meeste vakantielanden een schaars goed dat wordt geproduceerd ten koste van natuur en milieu. Door de kraan niet onnodig te laten lopen en te douchen in plaats van een bad te nemen, gaan we verspilling tegen.

Klimaat
De grote hoogteverschillen hebben ertoe geleid dat er vijf verschillende klimaatzones en talrijke microklimaten in Costa Rica te onderscheiden zijn, ondanks de relatief beperkte oppervlakte van het land. Costa Rica heeft een tropisch tot subtropisch klimaat, met een droog seizoen, de verano (december tot en met april) én een nat (regen)seizoen, de invierno (mei tot en met november). Een uitzondering hierop is het Caraïbische kustgebied waar het gedurende het hele jaar regenachtig is. De regenperiodes worden veelal gekenmerkt door korte maar hevige buien die vooral in de middag en avond voorkomen. Grote temperatuurverschillen komen er niet voor. In de bergen en in de regenwouden is het wat koeler en vochtiger. Niet het seizoen, maar de hoogte is bepalend voor de temperatuur. In San José varieert de temperatuur tussen de 15 en 26°C. In de kustgebieden is het aanzienlijk warmer. Aan de Caraïbische kust is het 's nachts gemiddeld 21°C en overdag gemiddeld 30°C. De temperaturen aan de kust van de Stille Oceaan liggen nog enkele graden hoger.

Kleding
Zomerkleding, vooral luchtige katoenen kleding. Eventueel een paraplu en voor excursies en rondreizen gemakkelijke schoenen.

Tijdverschil
In Costa Rica is het in de zomer 8 uur vroeger dan in Nederland. In de winter is het 7 uur vroeger dan in Nederland.

Hotels
De hotels in Costa Rica zijn van een lager niveau dan we in Europa gewend zijn. Houdt hier dus rekening mee. Vaak ontbreken er zaken of werkt iets niet zoals het hoort (zoals de lift of de airconditioning).

Religie
Het grootste gedeelte van de bevolking van Costa Rica is aanhanger van het rooms-katholieke geloof, opgelegd door de Spaanse kolonisten, die het geloof als belangrijk machtsmiddel gebruikten voor de onderdrukking. In Costa Rica is 85% van de bevolking Rooms-katholiek en 15% Protestant.

Feestdagen in Costa Rica
Costa Rica telt een groot aantal nationale feestdagen. Daarnaast zijn er vele steden en dorpen die ook nog eens hun eigen jaarlijkse feestdagen vieren. Houdt u in ieder geval rekening met onderstaande feestdagen:

1 januari - Nieuwjaarsdag
19 maart - Dag van San José 
11 april - Dag van Juan Santamaria 
1 mei - Dag van de arbeid 
2 augustus - Dag van de maagd van Los Angeles 
15 augustus - Maria ten Hemelopneming 
15 september - Onafhankelijkheidsdag 
12 oktober - Columbusdag 
8 december - Maria onbevlekte ontvangenis 
25 december - Kerstmis