Colombia

Prachtige witte zandstranden, de koloniale steden, een kleurrijke cultuur, de koffieplantages en de vriendelijke bevolking maken Colombia tot een geweldig vakantieland! Reizen in dit land zorgt voor een unieke belevenis. Slenter door de romantische, schilderachtige straatjes van de koloniale plaatsen, drink koffie met de gastvrije bevolking of verblijf in de koffieregio op een haciënda. Het landschap van Colombia bestaat uit hoge bergen, Amazone jungles en Caribische stranden. Op de parelwitte stranden kunt u tot rust komen en nagenieten van uw heerlijke reis. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen. Wij helpen u graag om uw reis verder vorm te geven!

Fascinerend Colombia
13 dgn rondreis

Reis naar het fascinerende Colombia en tour door de diverse koloniale steden. Ontdek het koffie- productieproces en het eiland Rosario El Encanto met prachtige stranden en kristalhelder water.

Hoogtepunten:

•    Tour door koloniale steden
•    Ondergronds zoutkathedraal Zipazuirá
•    Bezoek een lokale boerderij
•    Archeologisch parken
•    Bekijk een koffieboerderij

Lees verder ►

Puur Colombia
15 dgn rondreis

Ervaar het pure Colombia, het meest gastvrije land van Zuid-Afrika. Aanschouw het Chingaza National Park, reis naar de koffiedriehoek, bezoek een lokaal sociaal project en ontdek de verschillende steden. 

Hoogtepunten:

•    Chingaza National Park
•    Bezoek de koffiedriehoek
•    Graffitikunst in Medellín
•    Lokaal sociaal project
•    Dugout-kano door de mangroven

Lees verder ►

Er zijn momenteel geen experiences naar Colombia

Algemene informatie Colombia
Colombia ligt in Zuid-Amerika en grenst aan Brazilië, Venezuela, Ecuador, Peru en Panama. Bogota is de hoofdstad van Colombia. Andere grote steden zijn Cali en Medellín. Colombia is een divers land. U vindt hier bijvoorbeeld een woestijn, besneeuwde bergtoppen, kleine bergdorpjes, mangroven, oerwouden en veel kleurrijke kunst. Daarnaast heeft Colombia een lange kustlijn met prachtige zandstranden en helder blauw water. U kunt hier verschillende watersporten beoefenen zoals duiken. Colombia staat ook bekend om de bananen, productie van koffiebonen, cocaïne en sigaren. 

Colombia behoort met ongeveer 47,6 miljoen inwoners tot een van de landen met de meeste inwoners van Zuid-Amerika. Met betrekking tot de bevolkingsdichtheid verschillen de regio’s van het land erg van elkaar. Van de totale bevolking woont ongeveer 35 procent in een van de vier grootste steden, namelijk Medellín, Cali, Bogotá en Barranquilla. Latijns-Amerika staat over het algemeen bekend om een vriendelijke en gastvrije bevolking. Zeker de Colombiaanse bevolking is erg vriendelijk en vrolijk. 

Colombia beschikt over de meest gevarieerde landschappen van Zuid-Amerika. Het land kent een prachtige flora en fauna. Langs de Caribische kust vindt u vooral mangroves en palmbomen. Grote delen van Colombia zijn bedekt met tropisch regenwoud en ook is hier de mooiste plantengroei te bewonderen. U kunt hier walnootbomen, rubberplanten, vanillestruiken en veel meer bekijken. Als u een beetje geluk heeft kunt u een gordeldier, poema en verschillende soorten apen zien. Krokodillen zijn door de jacht helaas steeds zeldzamer geworden. Condors, toekans en slangen zijn nog wel volop te vinden. 

Het gebied Los Llanos, gelegen in de bovenloop van de rivier de Magdalena, is grotendeels begroeid door savanne. Het land bestaat ongeveer uit veertig procent regenwoudgebied van de Amazone. Dit gebied is het dunst bevolkt van heel het land. De Indianen leven hier alleen nog wel, die een traditionele manier van leven hebben.

Reisdocumenten
Een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart is vereist. Een visum is niet nodig voor Colombia. U krijgt bij aankomst een toestemmingsbewijs dat geldig is voor een verblijf van maximaal 90 dagen.

Medicijnen
Medicijnen dient u altijd in uw handbagage mee te nemen en daarnaast altijd een medicijnpaspoort bij u te dragen. Dit is een compleet en actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Uw apotheek vult het paspoort volledig in en noteert eventuele allergieën en overgevoeligheden. Mocht er onverhoopt iets gebeuren dan zijn de doctoren direct op de hoogte van uw gebruik, zodat zij geen verkeerde medicijnen voorschrijven. Bovendien is het voorde douane duidelijk welke medicijnen u heeft en waarom.

Rijbewijs
In Colombia is het Nederlandse rijbewijs geldig. Wanneer u een voertuig wilt huren, dient u in het bezit te zijn van het IRB (internationaal rijbewijs, model 1949). Sommige verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Ze kunnen bijvoorbeeld een minimum- of maximum leeftijd hebben. Voorafgaand dient u naar de voorwaarden te vragen.

Autorijden in Colombia
Zelf autorijden is een goede manier om het land te verkennen. Alleen is het probleem de veiligheid, er is een risico dat de auto gestolen wordt.

Openbaar vervoer en taxi’s
De snelste manier om door Colombia te reizen is per vliegtuig of per bus. Reizen is hier over het algemeen goedkoop. Het busnetwerk zit goed in elkaar, u kunt bijna overal komen. Bussen rijden op grotere wegen af en aan, hier is reserveren dus niet nodig. Enkel tijdens drukke per8iodes als Pasen en Kerstmis is het verstandig om vooraf te reserveren. Dit kunt u doen in de desbetreffende stad bij de busterminal. Voor een rit naar de kleinere dorpjes kunt u een chivas nemen, dit zijn gekleurde houten minibusjes. 

In grotere steden kunt u gebruik maken van de taxi’s. Er zitten in de meeste taxi’s meters, maar niet iedere chauffeur gebruikt deze. In zulke gevallen dient u vooraf de prijs af te spreken om ruzies te voorkomen. Taxi’s hebben in kleinere dorpen en steden geen meter. Meestal hebben zij standaard prijzen. 

Geldzaken
De nationale munteenheid van Colombia is de Colombiaanse Peso (COP). De wisselkoers is op 8 november 2018: 1 € = 3.618,40 COP. Er zijn munten van 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 Peso. Daarnaast zijn er bankbiljetten van 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000 en 50.000 Peso. 

Bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo worden bankpassen geaccepteerd. Het is meestal goedkoper om een bankpas te gebruiken dan een creditcard. Per bank en bankpas verschillen deze kosten en er geldt een limiet per dag. 

In grote hotels, winkels en restaurants worden creditcards geaccepteerd. De acceptatie is buiten de steden gering. Het is niet gratis om met een creditcard geld op te nemen. Per bank en per creditcard verschillen de kosten. Het is af te raden om frequent kleine bedragen te pinnen, aangezien er per verrichting een vast bedrag wordt gerekend.

Colombia heeft een redelijk aantal geldautomaten. U kunt bij een ATM, cajero automático en redbanc pinnen. 

Het is mogelijk om uw geld, bij voorkeur Amerikaanse dollars, wisselen bij de bank. Winkels, hotels en reisbureaus wisselen meestal tegen een ongunstigere koers dan de bank. 

Communicatie
Er is in bijna ieder hotel en in veel restaurants WiFi. Het bereik zal in afgelegen gebieden minder zijn en ook hier is de WiFi niet altijd even sterk. Met Wifi kunt u met Skype of WhatsApp gratis naar Nederland bellen. Daarnaast kunt u er voor kiezen om een simkaart van Movistar of Claro aan te schaffen. Deze kunt u kopen bij een telefoonwinkel (locuritorio). U kunt met dit beltegoed ook internetten en dus whatsappen.  

Het internationale landennummer van Colombia is: +57. 

Voltage
De elektrische stroom in Colombia is 110 volt. De stopcontacten hebben rechthoekige gaten. Ze kunnen geaard of ongeaard zijn. U heeft een verloopstekker van type A of B of een wereldstekker nodig. 

Fooien
In betere restaurants is het bedieningsgeld (servicio) bij de rekening opgeteld. Als dit niet het geval is, wordt er meestal een fooi gegeven van ongeveer 10%. Gidsen, kamermeisjes en kruiers verwachten wel een fooi voor goede dienstverlening. Aan taxichauffeurs wordt zelden fooi gegeven.

Taal
In Colombia is het Spaans de officiële taal. Er wordt in Colombia over het algemeen vrij beperkt Engels gesproken. Als ze al Engels spreken, is dit voornamelijk in de grotere steden. Op de meer toeristische plekken wordt beter Engels gesproken.

Inchecken
U kunt meestal inchecken tussen 14.00 en 18.00 uur en indien u pas na 18.00 uur ergens aankomt, dient u zelf het hotel hiervan op de hoogte te brengen. Anders kan uw reservering komen te vervallen. De check-out is meestal tot 12.00 uur.

Openingstijden
De meeste winkels in Colombia zijn doordeweeks en op zaterdag geopend van 9.00 uur tot 20.00 uur. Postkantoren zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag zijn de postkantoren van 8.00 uur tot 12.00 uur geopend. Banken zijn in Colombia doordeweeks van 9.00 uur tot 15.00 uur geopend. De banken sluiten op de laatste dag van de maand hun deuren al om 12.00 uur. Vanwege de uitgebreide lunch sluiten veel bedrijven en winkels tussen de middag.

Eten en drinken
Het ontbijt in Colombia bestaat meestal uit warme chocomelk of koffie met een warme snack. De ‘arepa’ is de bekendste snack. Het zijn ronde gegrilde schijfjes van maïsmeel, welke warm worden geserveerd. Wanneer de snack op uw bord ligt, prikt u er kleine gaatjes in met uw vork, zodat de boter die u eroverheen smeert, wordt opgenomen. Ook kan de arepa worden opgesneden en gevuld worden met kaas. In hotels bestaat het ontbijt ook vaak uit toast, boter, jam en koffie. 

De lunch bestaat in Colombia meestal uit een uitgebreide warme maaltijd. Een ‘menu ejecutivo’. Daarnaast wordt er een salade en/of dessert geserveerd, met een flesje frisdrank of limonade. ’s Avonds wordt er in Colombia alleen nog maar een snack gegeten. Naast de lokale gerechten zijn er ook veel restaurants die gerechten uit de internationale keuken serveren. Vlees wordt in grote hoeveelheden gegeten, het is dus voor vegetariërs een lastig land. 

Uit de Colombiaanse keuken is ‘bandeja paisa’ een specialiteit, dit is een schotel met rijst, spiegelei, bruine bonen, chorizo, gehakt en zwoerd. Dit wordt veel in Medellín gegeten, maar in de rest van het land is dit ook een begrip. ‘Hormigas culonas’ (gefrituurde mieren) is een andere specialiteit. Ook de ‘sancocho de pescado’ (visstoep met hele stukken vis) wordt vooral veel aan de kust gegeten. 

U kunt vooral in de warme gebieden verse fruitsappen krijgen. Overal op straat worden deze verkocht en ter plaatse gemixt met melk of water en suiker. De Colombiaanse koffie staat vanwege zijn goede kwaliteit wereldwijd bekend. Bier is goedkoop, populair en meestal van goede kwaliteit. Een populaire sterke drank is ‘aguardiente’ (vuurwater). Daarnaast is de Colombiaanse rum erg populair. 

Leidingwater
In Colombia is het niet veilig om leidingwater te drinken. Het is aan te raden om in het hele land flessen (mineraal)water te kopen. 

Klimaat
Colombia kent weinig temperatuurverschillen gedurende het jaar. Dit komt doordat het land op en nabij de evenaar ligt. Over het algemeen kent het land een tropisch klimaat. Er zijn wel verschillen, die voornamelijk te maken hebben met de hoogteverschillen. De meeste neerslag valt in het Amazonegebied, de noordelijke kustlijn van de Grote Oceaan en de Magdalenavallei. Hier ligt de gemiddelde temperatuur rond de 24°C. De temperaturen liggen op de hoogvlakte en in de Andes aanzienlijk lager. Het oosten van het land heeft een savanneklimaat met natte en droge periodes. De Caribische kust kent een droog seizoen van december tot maart.

Kleding
Neem naar Colombia kleding mee voor verschillende weersomstandigheden. Kleding in ‘laagjes’ is aan te raden. De temperatuur kan de gehele reis erg verschillen vanwege de verschillende klimaatzones. Het kan ook overdag erg warm zijn en ’s nachts erg afkoelen. Neem bijvoorbeeld een trui of vest mee. Een winterjas is niet nodig. 

Beste reistijd
De beste reistijd voor Colombia is het droge seizoen in de maanden december t/m februari, juli en augustus. Dit is niet alleen vanwege het weer, in deze periode vinden namelijk ook de meeste culturele evenementen plaats. Houdt er op feestdagen rekening mee dat het openbaar vervoer drukker is, de prijzen hoger zijn en de hotels meer bezet zijn.

Tijdsverschil
Het is in Colombia 6 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd is het in Colombia 7 uur vroeger.

Religie en tradities
De meerderheid in Colombia is rooms-katholiek. Iedereen is hier vrij om te geloven wat hij wil. Het christelijke geloof is door de oorspronkelijke bewoners overgenomen en samengevoegd met hun eigen rituelen. 

In Colombia zijn er net als in Spanje veel stierengevechten. Daarnaast wordt de vijftiende verjaardag van meisjes (Quinceanera) uitbundig gevierd. Meisjes worden volgens de Colombianen op deze leeftijd een jonge vrouw en hier horen de nodige festiviteiten bij. 

Veiligheid
Er zijn een aantal gebieden in Colombia waar een negatief reisadvies geldt. Bijvoorbeeld worden de reizen naar Nariño, Norte de Santantder, Putomayo, Arauca en het nationale park La Macarena en de omgeving afgeraden. Dit door de aanwezigheid van illegaal gewapende militaire groeperingen als de ELN en de FARC. 

Daarnaast worden niet-essentiële reizen naar de landelijke gebieden Guaviare, Caqueta, Huila, het zuiden en westen van Meta, Cauca, Chocó, het zuiden en westen van Valle del Cauca, Cesar, Boliviar, Sucre, Sierra Nevada de Santa Marta en Antioquia ook afgeraden.

Check voor vertrek het reisadvies voor actuele informatie over de veiligheid.

Feestdagen 2019:
•    1 januari: Nieuwjaarsdag
•    7 januari: Día de los Reyes Magos (Epifanía)
•    8 maart: Internationale Vrouwendag
•    25 maart: Día de San José
•    14 april: Palmzondag
•    18 april: Witte Donderdag
•    19 april: Goede Vrijdag
•    21 april: Pasen
•    23 april: Día de La Lengua (Dag van de Taal)
•    26 april: Día de la Secretaria (secretaressedag)
•    29 april: Día del Árbo (Boomplantdag)
•    1 mei: Dag van de Arbeid
•    3 mei: Fiesta de las Cruces
•    12 mei: Moederdag
•    3 juni: Día de la Ascención (Hemelvaartsdag)
•    16 juni: Vaderdag
•    24 juni: Corpus Christi (Sacramentsdag)
•    1 juli: Sagrado Corazón
•    1 juli: San Pedro y San Pablo (het feest van de Heilige Petrus en Paulus)
•    20 juli: Onafhankelijkheidsdag 
•    24 juli: Natalicio de Simón Bolívar
•    7 augustus: Batalla de Boyacá (Slag van Boyacá)
•    19 augustus: Asunción de María (Maria Tenhemelopneming)
•    21 september: Valentijnsdag
•    14 oktober: Día de la Raza (Nationale feestdag)
•    31 oktober: Halloween
•    4 november: Día de Todos los Santos (Allerheiligen)
•    11 november: Independencia de Cartagena (Onafhankelijkheid van Cartagena)
•    7 december: Día de las Velitas
•    8 december: Maria Onbevlekte Ontvangenis
•    24 december: Kerstavond
•    25 december: Kerstmis
•    31 december: Oudejaarsavond