Brazilië

Beleef het prachtige Brazilië! Een bergachtig land met een indrukwekkende natuur, brede zandstranden, bruisende steden, muziek en een uitbundige bevolking. Het land bekend om het zomercarnaval en het voetbal. Bewonder het Amazonegebied en de grootste rivier ter wereld, de Amazone. De Iguaçu watervallen zijn adembenemend en mag u zeker niet missen! Meer weten over dit fantastische land? Neem dan contact met ons op. Wij informeren u graag over de mooiste plekken in Brazilië.

The Colonial Route
17 dgn rondreis

Maak een koloniale route door Brazilië. Ontdek de historische steden en bezienswaardigheden. Overnacht in pousada’s, luxueuze hotels, vaak gevestigd in historische gebouwen! 

Hoogtepunten:

•    Stadstour door de verschillende steden
•    Bezoek het Christusbeeld en de botanische tuin
•    Ontdek de beroemde Suikerbroodberg
•    Overnacht in Pousada’s 
•    UNESCO-werelderfgoed Ouro Preto
•    Bezoek de goudmijn Passagem

Lees verder ►

Culinair Brazilië
14 dgn rondreis

Culinaire Brazilië, proef de specialiteiten en leer deze koken tijdens een Cooking Class. Een smaakvolle reis in combinatie met een indrukwekkende natuur en prachtige bezienswaardigheden.

Hoogtepunten:

•    Welkom in de Sugar loaf
•    Christusbeeld op de Corcovado-berg
•    Cooking Class
•    Bezoek een Samba school
•    Iguassú watervallen
•    Verblijf in het Amazone woud

Lees verder ►

Er zijn momenteel geen experiences naar Brazilië

Algemene informatie Brazilië
Brazilië ligt in Zuid-Amerika en grenst aan Guyana, Suriname, Colombia, Venezuela, Peru, Bolivia, Argentinië, Paraguay en Uruguay. Het is het grootste land van Zuid-Amerika en daarnaast ook een van de grootste landen ter wereld. De archipel Fernando de Noronha ligt 500 km van de kust vandaan en maakt ook deel uit van Brazilië. Brasilia is de hoofdstad van Brazilië. Een aantal andere grote steden zijn Salvador, Rio de Janeiro, Fortaleza en São Paulo. 

Brazilië is een bergachtig land. Het hoogste punt is Pico da Neblina en ligt met een hoogte van bijna 3000 meter in het Amazonegebied. De kustlijn is ongeveer 8000 km lang met vooral brede witte en goudbruine zandstranden. U kunt uitstekend duiken en surfen in het helderblauwe water rondom Brazilië. De bevolking van Brazilië staat erom bekend dat ze erg uitbundig zijn. Dit is bijvoorbeeld te zien in het voetbal en het zomercarnaval. Voetbal is de bekendste sport in het land. Helaas staat Brazilië ook bekend om het hoge criminaliteitscijfer, sloppenwijken en wapenbezit. Een groot gedeelte van het Amazonegebied (het grootste regenwoud ter wereld) bevindt zich in Brazilië. Hier stroomt de een na grootste rivier ter wereld, de Amazone, doorheen.

Reisdocumenten
Een geldig Nederlands paspoort is vereist en moet bij aankomst in Brazilië nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Een visum is in Brazilië niet nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Bij de immigratiedienst ter plaatse kan een verlenging van het verblijf worden aangevraagd. 

Rijbewijs
In Brazilië is het Nederlandse rijbewijs geldig, ook wanneer u een voertuig wilt huren. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht. Het is aan te raden om een vertaling naar het Portugees van het Nederlands rijbewijs of een IRB (internationaal rijbewijs) model 1949 mee te nemen. Sommige verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Ze kunnen bijvoorbeeld een minimum- of maximum leeftijd hebben. Voorafgaand dient u naar de voorwaarden te vragen.

Geldzaken
De nationale munteenheid van Brazilië is de Braziliaanse real (BRL). De wisselkoers is op 8 november 2018: 1 € = 4,2633 BRL. R$ is het valutateken van de Braziliaanse real. Er zijn munten van 5, 10, 25, 50 centavo en 1 real. Daarnaast zijn er bankbiljetten beschikbaar van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 real. 100 centavo is 1 real. 

Op veel plaatsen worden zowel bankpassen als creditcards geaccepteerd, maar niet overal. Het is goedkoper om een bankpas te gebruiken. Per bank en bankpas verschillen deze kosten en er geldt een limiet per dag. Het is niet gratis om met een creditcard geld op te nemen. Per bank en per creditcard verschillen de kosten. Het is af te raden om frequent kleine bedragen te pinnen, aangezien er per verrichting een vast bedrag wordt gerekend. 

Het is mogelijk om bij sommige pinautomaten in een andere valuta te betalen dan de Braziliaanse real, doe dit niet. De kosten die bij de betaling in rekening worden gebracht zijn erg hoog. 

In de grotere steden en toeristische gebieden zijn er voldoende geldautomaten. Buiten de grote steden is dit gering. Geld wisselen kan bij de bank, wisselkantoren of hotels. Hotels wisselen meestal tegen een ongunstigere koers dan de bank. Op vliegvelden is wisselen ook meestal duurder.

Communicatie
U kunt op straat bellen vanuit een telefooncel of met een simkaart die u bijvoorbeeld bij een kiosk kunt aanschaffen. Vanuit het hotel kunt u ook bellen, maar houdt er rekening mee dat dit erg duur is. U kunt bij uw provider checken wat de kosten zijn om met uw mobiel te bellen of gebeld te worden.

Het internationale landennummer van Brazilië is: +55. 

Voltage
De elektrische stroom in Brazilië is afhankelijk van de regio 127 of 220 volt. Ter plaatste kunt u vragen wat de netspanning is. De stopcontacten in Brazilië zijn type N (standaard NBR 14136), welke vrijwel alleen in Brazilië wordt gebruikt. De stopcontacten zijn geaard en hebben drie ronde gaten. Meestal zijn deze ook geschikt voor de bij ons bekende type C platte stekker. Let hierbij wel altijd op de voltage! Ook komen er stopcontacten voor met rechthoekige gaten die geaard of ongeaard zijn. In Brazilië heeft u dus een wereldstekker of een verloopstekker van het type A, B of N nodig.
 
Fooien
Bedieningsgeld (serviço) staat apart vermeld op de restaurant- of hotelrekening. Toch wordt een kleine fooi op prijs gesteld. Het liefst in dollars. U kunt het bedrag bij taxichauffeurs naar boven afronden. Ook wordt een fooi bij obers, gidsen en kamermeisjes op prijs gesteld.

Taal
In Brazilië wordt de officiële taal Portugees gesproken en de regionale Indianentalen. Er wordt in de toeristische gebieden ook wel Spaans, Engels, Frans, Italiaans en Duits gesproken.

Inchecken
U kunt meestal inchecken tussen 14.00 en 18.00 uur en indien u pas na 18.00 uur ergens aankomt, dient u zelf het hotel hiervan op de hoogte te brengen. Anders kan uw reservering komen te vervallen. De check-out is meestal tot 12.00 uur.

Openingstijden
Openingstijden kunnen in Brazilië per plaats verschillen. De meeste winkels zijn van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur geopend en op zaterdag van 9.00 uur tot 13.00 uur. Winkelcentra zijn van maandag t/m zondag van 10.00 uur tot 22 uur geopend. Het merendeel van de apotheekketens zijn 24 uur per dag geopend. 

Van maandag t/m vrijdag zijn banken van 10.00 tot 16.00 uur geopend (wisselkantoren tussen 11.00 uur en 15.00 uur). De meeste kerken en musea zijn op maandag gesloten.

Eten en drinken
De Braziliaanse keuken bestaat uit een mix van Indiase, Afrikaanse en Portugese elementen. Ook zijn er soms Japanse, Italiaans en Arabische invloeden terug te vinden in de recepten. Bonen, rijst en vlees zijn de hoofdbestanddelen van de keuken. Exotisch fruit is regelmatig in de maaltijden verwerkt en is volop verkrijgbaar. Fejioada is het nationale gerecht van Brazilië. Het reflecteert goed de typische Braziliaanse keuken. Dit gerecht wordt met verschillende soorten bonen en verschillende soorten gerookt of gedroogd vlees bereidt. Bijvoorbeeld biefstuk, tong, saucijzen en varkensoren. De smaakmakers zijn knoflook en ui. Het gerecht wordt met rijst in een pittige saus geserveerd. Daarnaast krijgt u gestoofde kool, farofa, sinaasappelpartjes, maniokmeel in boter gebakken en op smaak gebracht met stukjes ei, uien en rozijnen. 

Churrasco is ook erg populair in Brazilië, dit is de Braziliaanse versie van barbecue. In de kuststreken kunt u ook prima visgerechten eten, waarvan vatapá (een vrij pittige specialiteit van Bahia, een soort stamppot/puree van meel of broodkruimels met vis of garnalen, cashewnoten, kokos, groene peper, gember en diverse specerijen) en moqueca (bereidt met vis of garnalen en op smaak gebracht met knoflook, ui, kokos, peper, tomaten en peterselie) tot de favorieten behoren. 

In Brazilië moet u zeker de drank caipirinha en cachaça (likeur gemaakt van rietsuiker) proberen. Verse fruitdrankjes kunt u op ieder moment van de dag nuttigen. Koffie is in Brazilië ook erg populair, welke vaak sterk is van smaak.

In Brazilië eten ze twee keer per dag warm. Hierbij is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. In de avond gaat men pas vanaf ongeveer 20.00 uur aan tafel. 

Leidingwater
In Brazilië is het niet veilig om leidingwater te drinken. Het is aan te raden om in het hele land flessen (mineraal)water te kopen. 

Klimaat
Er zijn geen echte seizoenen in Brazilië, behalve in het zuiden van het land. De temperatuur is in het grootste gedeelte van het land gelijkmatig. Er vallen kort tropische regenbuien. De luchtvochtigheid in Rio is hoog en de gemiddelde dagtemperatuur ligt rond de 26 graden. ’s Zomers kan dit zelfs tot 30 of 40 graden oplopen (of nog warmer). De steden São Paulo en Brasília liggen op het Braziliaanse plateau en hebben een milder klimaat, waarbij de gemiddelde temperatuur rond de 19 graden ligt. Ten slotte kent het Amazonegebied een gelijkmatig klimaat. Hier is het meestal nooit warmer dan 32 graden. Met temperaturen van 23 tot 27 graden is het noordoosten het warmst.

Kleding
Neem naar Brazilië luchtige, linnen of katoenen kleding mee. Een (fleece)trui kan van pas komen voor de koelere avonden. Neem daarnaast een (zonne)hoed of pet, zonnebril en goede zonnebrandcrème mee. Lange mouwen en een lange broek kunnen u ’s avonds tegen de muggen beschermen. Nette kleding is voor de uitgaansgelegenheden en duurdere restaurants vereist.

Beste reistijd
Brazilië kan voor het grootste gedeelte het hele jaar bezocht worden. Het is in de zomer (december t/m februari) in het zuiden erg benauwd. Het kan hier in de winter doorlopend regenen. In de zomer worden de stranden door de Brazilianen zelf bevolkt, het kan er dan erg druk zijn.

Tijdsverschil
Brazilië is in zes verschillende regio’s verdeeld. 

In welke tijdzones valt Brazilië?
– Regio 1: UTC -5.
– Regio 2: UTC -4.
– Regio 3: UTC -4 (wintertijd) en UTC -3 (zomertijd).
– Regio 4: UTC -3.
– Regio 5: UTC -3 (wintertijd) en UTC -2 (zomertijd).
– Regio 6: UTC -2.

De zomer- en wintertijd in Brazilië zijn tegenovergesteld aan die van Nederland.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Brazilië?
– Regio 1: 6 uur vroeger (wintertijd), 7 uur vroeger (zomertijd).
– Regio 2: 5 uur vroeger (wintertijd), 6 uur vroeger (zomertijd).
– Regio 3: 4 uur vroeger (wintertijd), 6 uur vroeger (zomertijd).
– Regio 4: 4 uur vroeger (wintertijd), 5 uur vroeger (zomertijd).
– Regio 5: 3 uur vroeger (wintertijd), 5 uur vroeger (zomertijd).
– Regio 6: 3 uur vroeger (wintertijd), 4 uur vroeger (zomertijd).

Religie en tradities
In Brazilië is godsdienst erg belangrijk. Van de bevolking is ruim 89 procent rooms-katholiek. Brazilië is hiermee het grootste rooms-katholieke land ter wereld. Er is volledige vrijheid van godsdienst, de staat en het geloof zijn van elkaar gescheiden. Toch is het grootste gedeelte van de bevolking overtuigd katholiek. Ongeveer 8 procent van de bevolking is protestants. 

Veiligheid
Als het gaat om berovingen heeft Brazilië een slechte naam. Als het voorkomt dat u wordt overvallen, verzet u dan vooral niet. In verband met uw verzekering dient u aangifte te doen bij de politie. Uiteraard wordt niet iedere reiziger bestolen, maar wees wel op uw hoede. Belangrijke papieren en geld kunt u beter niet in een handtas dragen, maar draag deze op uw lichaam, bijvoorbeeld in zakken aan de binnenkant van uw kleding. Maak in hotels zoveel mogelijk gebruik van kluisjes. Op drukke plaatsen zoals in de stadsbus, markten, bij drukke haltes en op het strand zijn vaak zakkenrollers actief. Draag zo min mogelijk sieraden van waarden. Stop uw geld goed weg voordat u de bank uitloopt, loop niet met uw geld te koop. 

Feestdagen 2019:
•    1 januari: Nieuwjaarsdag
•    25 januari: Stichtingsdag (São Paulo)
•    1 maart: Stichtingsdag (Rio de Janeiro)
•    3 t/m 5 maart: Carnaval
•    6 maart: Aswoensdag
•    19 april: Goede Vrijdag
•    21 april: Pasen
•    21 april: Tiradentes Dag
•    1 mei: Dag van de Arbeid
•    5 mei: Internationale Dag van de Lusofonie
•    12 mei: Moederdag
•    9 juni: Pinksteren
•    20 juni: Corpus Christi (Sacramentsdag)
•    24 juni: Dag van de Caboclo
•    11 augustus: Vaderdag
•    7 september: Onafhankelijkheidsdag
•    21 september: Dia da Ávore (Boomplantdag)
•    12 oktober: Heilige Vrouwe Aparecida
•    28 oktober: Dia do Servidor Público
•    2 november: Allerzielen
•    15 november: Dag van de Republiek
•    19 november: Dag van de Vlag
•    20 november: Dia da Consciência Negra
•    5 t/m 8 december: Carnatal
•    24 december: kerstavond
•    25 december: Kerstmis
•    31 december: oudejaarsavond

Ambassade
Ambassade van Brazilië 
Mauritskade 19 
2514 HD ’s-Gravenhage 
Tel: 070-3023959 
E-mail: brasemb.haia@itamaraty.gov.br 
www.ambassadevanbrazilie.nl