Bolivia

Bolivia grenst aan Peru, Bolivia, Paraguay, Argentinië en Chili. De hoofdstad van Bolivia is Sucre. Een aantal grote steden in Bolivia zijn: Santa Cruz de La Sierra, La Paz, Cochabamba en El Alto. Het bijzondere aan de stad la Paz is de ligging; in een canyon op 4.000 meter hoogte! Wandel rond op één van de plaza’s en ontmoet de vriendelijke lokale bevolking. Maar tijdens een reis in Bolivia mag de hoofdstad Sucre wat ons betreft ook zeker niet ontbreken. Sucre is door UNESCO uitgeroepen tot historisch en cultureel erfgoed. Het is een Spaans aandoende stad en wordt zelfs de mooiste stad van Bolivia genoemd.

Bolivia staat ook bekend om ruige landschappen en grote wijnvelden. Bolivia heeft ook een vulkanengebied in het zuiden van het land en het Amazonegebied. Het Boliviaanse Amazonegebied heeft onder meer 2000 verschillende planten en circa 1200 verschillende vogelsoorten. Daarnaast is er nog de bekende zoutvlakte in Salar Uyuni. Zo ver als u kunt kijken ziet u een vlakte van wit zout. De totale vlakte is ruim 12.000 kilometer groot en zelfs de hotels aan de randen van deze vlakten worden van zoutblokken gemaakt. Een indrukwekkende ervaring en u zult hier vast en zeker vele foto’s maken!

Hoogtepunten van Bolivia
8 dgn rondreis

Deze reis kunt u laten aansluiten op onze 8-daagse rondreis Cultureel Peru inclusief Lares Trekking.  Combineer twee Zuid-Amerikaanse landen in één reis!

Hoogtepunten:
• Sucre, de witte hoofdstad van Bolivia
• Optioneel: indrukwekkend bezoek zilvermijnen Potosí
• 3-daagse jeeptocht over zoutvlakte, langs vulkanen en gekleurde meren
• De hoogst gelegen grote stad ter wereld, La Paz

Lees verder ►

Puur Bolivia
15 dgn rondreis

Ervaar het pure Andes gevoel tijdens deze reis! Een jeepsafari over de zoutvlakte in Uyuni, condors spotten, het magische Titicacameer en overnachten in koloniale steden als Sucre en Potosi...

Hoogtepunten:
• Condors spotten
• Sprookjesachtige Nationaal Park Amboró
• Optioneel: indrukwekkend bezoek zilvermijnen Potosí
• 3-daagse jeeptocht over zoutvlakte, langs vulkanen en gekleurde meren
• Titicacameer en Isla del Sol

Lees verder ►

Kleurrijk Bolivia
21 dgn rondreis

Een reis voor de échte Andesreiziger! Deze complete rondreis door Bolivia laat u één van de mooiste en meest indiaanse landen van Zuid-Amerika zien.

Hoogtepunten:
• Optioneel: indrukwekkend bezoek zilvermijnen Potosí
• Reizen per jeep over oude handelsroute naar Sucre
• 4-daagse jeeptocht over zoutvlakte, langs vulkanen en gekleurde meren
• Uitgebreid bezoek Titicacameer

Lees verder ►

Er zijn momenteel geen experiences naar Bolivia

Algemene informatie Bolivia
Bolivia is een land in Zuid-Amerika en grenst aan Peru, Chili, Argentinië, Paraguay en Brazilië. De hoofdstad van het land is Sucre. U vindt in Bolivia grote wijnvelden en ruige landschappen. In het Bolivia ligt het Amazonegebied en een vulkanengebied in het zuiden van het land. Het Amazonegebied beschikt over meer dan 2000 soorten planen en ongeveer 1200 verschillende vogelsoorten. Ook vindt u in Bolivia de bekende zoutvlakte in Salar Uyuni. 

Salar de Uyuni
Dit is de bekendste bezienswaardigheid van Bolivia. Het is de grootste zoutvlakte ter wereld die bestaat uit circa 12.000 km2. Het is natuurverschijnsel met een bijzonder spiegeleffect dat u niet vaak ziet. Er ligt in het regenseizoen een dun laagje water, wat het felle zonlicht weerkaatst op het oneindige oppervlak. 

De zoutvlakte bestaat uit tien miljard ton zout, wat verspreid ligt over een gebied van 12.000 km2. De laag is in het midden van de vlakte meters dik. Tussen december en april tijdens het regenseizoen is het de mooiste tijd om de zoutvlakte te bezoeken. Het water is net een spiegel, de wolken en horizon reflecteren hierin. Een prachtig effect!

La Paz
Er bestaan maar weinig plekken in de wereld die zo een spectaculaire ligging hebben als La Paz. De stad ligt in een smalle canyon op meer dan 3500 meter hoogte. De stad heeft bijzondere contrasten. De kantoorgebouwen en kerktorens van de stad worden overschaduwd door de prachtige toppen van de Mount Illimani die zich naast de stad bevindt. Een indrukwekkende stad vanwege de schoonheid en de hoogte waarop het gevestigd is. Op een heldere dag is het mogelijk om de besneeuwde toppen van de berg op de achtergrond te zien liggen! 

Sucre
Sucre is de officiële hoofdstad van Bolivia. Deze koloniale stad moet u zeker bezoeken wanneer u in Bolivia bent. U vindt hier de mooiste Spaanse architectuur van Zuid-Amerika, ook is het er dankzij de hoge ligging altijd lekker koel. Huizen, kerken en paleizen zijn in deze stad allemaal smetteloos wit geverfd. Dit geeft een bijzondere uitstraling aan de stad, maar ook een unieke sfeer. 

Coroico
Op ongeveer twee uur rijden van La Paz ligt de stad Coroico. Het is een unieke stad, waar u heerlijk tot rust kunt komen. De stad ligt in een prachtige natuurlijke omgeving in de subtropische provincie Nor Yungas. De stad is niet heel groot, maar wordt wel erg druk bezocht. U kunt in de provincie heerlijk relaxen en mooie wandelingen maken lang de vele koffie- en cocaplantages in de omgeving.

Cordillerea Real
In Cordillerea Real kunt u lange wandeltochten maken in de prachtige natuur. Het is een berggebied dat ligt in de Andes in Bolivia. U vindt in het berggebied tientallen verschillende hoge bergen. De hoogste is ongeveer 6500 meter. Een geweldig gebied om te wandelen, wanneer u van uitdagende en actieve wandeltochten houdt. De bergketen geeft u de toegang tot bizarre contrasten, grenzeloze uitdagingen en vele soorten landschappen.

Copacabana
Dit is de grootste stad aan het Titicacameer in Bolivia. De grootste reden dat er naar deze stad gereisd wordt, is omdat vanuit hier boten vertrekken naar Isla del Sol of Isla de la Luna. Het is een klein, knus en gezellig plaatsje en een populaire tussenstop van Bolivia naar Peru of andersom. Het centrum is mooi en erg geschikt voor een dagje rust met een prachtig uitzicht.

Amboro National Park
Dit natuurpark beslaat een groot oppervlak en beschikt over meer dan 125 soorten zoogdieren en 800 vogelsoorten. U vindt hier een prachtige natuur, maar ook de bijzondere Inca ruïnes. Dit park ligt ongeveer 800 km van La Pas vandaan. Het gebied waar dit park ligt wordt ook wel de ellenboog van de Andes genoemd. Het maakt namelijk een scherpe bocht en loopt van het oosten naar het zuiden. Vanwege de bijzondere geografische positie in combinatie met het Amazonegebied, de Andes en de noordelijke Chaco, heeft dit National Park een bijzondere flora en fauna. U kunt hier heerlijke wandelingen maken door het park, waarbij u verschillende soorten dieren, bomen, planten en bloemen tegen zult komen.

Eduardo Avaroa National Park
Dit National Park ligt niet ver van de zoutvlakte Salar de Uyuni. Het park is een van de meest bezochte en beschermde natuurparken van het land. Het National park ligt tussen de 4200 en 5400 meter hoogte en beschikt over vele bergen. Dit is een van de mooiste plekken in Bolivia met het adembenemende Andes gebergte, de droge woestijnen, de rotsformaties, de met sneeuw bedekte vulkanen en de borrelende warmwaterbronnen. 

Madidi National Park
Dit park is een van de laatste onaangetaste stukken tropisch regenwoud in de Amazonebekken. Het Nationale Park is gigantisch en strekt zich uit van de Amazone tot aan de besneeuwde toppen van de Cordillera Real. In het park komt een grote verscheidenheid aan vogelsoorten voor, evenals een overvloed aan reptielen, zoogdieren, insecten en vissen.

Grensdocumenten
Bij het inreizen van Bolivia moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn. Het paspoort moet minimaal één lege visumpagina bevatten voor het stempel van de douane.

Medicijnen
Medicijnen dient u altijd in uw handbagage mee te nemen en daarnaast altijd een medicijnpaspoort bij u te dragen. Dit is een compleet en actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Uw apotheek vult het paspoort volledig in en noteert eventuele allergieën en overgevoeligheden. Mocht er onverhoopt iets gebeuren dan zijn de doctoren direct op de hoogte van uw gebruik, zodat zij geen verkeerde medicijnen voorschrijven. Bovendien is het voorde douane duidelijk welke medicijnen u heeft en waarom.

Geldzaken
De munteenheid van Bolivia is de boliviano. Er zijn briefjes van 10, 20, 50, 100 en 200 bolivianos. De Amerikaanse dollar wordt in veel gebieden geaccepteerd als betaalmiddel. In de grote steden vindt u geldautomaten. U neemt geld op met een Visa, een Plus en een Circus pinpas. Bij sommigen automaten is het ook mogelijk dollars pinnen, waarmee u in veel winkels kunt betalen. Geld wisselt u bij banken en casas de cambio, wisselkantoortjes. Geld wisselen is ook mogelijk bij toeristische winkeltjes, maar die rekenen vaak een onvoordelige koers. Zorg dat u altijd wat contant geld, dollars of bolivianos, op zak hebt wanneer u naar afgelegen gebieden reist.

Taal
De officiële taal in Bolivia is Spaans. Veel Bolivianen die op het platteland wonen spreken echter ook de inheemse taal Quechua of Aymara. Niet iedereen in Bolivia spreekt goed Engels. Eigenlijk spreken alleen gidsen en andere mensen die te maken hebben met toeristen een aardig woordje Engels.

Eten en drinken
De meeste Boloviaanse maaltijden bestaan uit vlees, rijst en groenten, overgoten met een pittige tomatensaus (Ilajhua). Iedere regio heeft echter zo zijn specialiteiten. In het laagland wordt bijvoorbeeld veel meer vis en fruit gegeten dan in de bergen. Als ontbijt eet men vaak warme pasteitjes gevuld met vlees, kaas en maïs. Een opvallende gewoonte van de Bolivianen is het kauwen van cocabladen. Het leidingwater in Bolivia is niet drinkbaar, koop dus flessen mineraalwater. Favoriete alcoholische dranken zijn onder andere Chicha, een maisdrank, en Singani, een soort jenever die soms met frisdrank wordt vermengd.

Telefoon en Internet
In bijna elke stad vindt u de telefoonwinkels van Entel, waar u in privécabines belt. Ook in sommige kiosken kunt u nationaal bellen. Bellen naar het buitenland kan in de telefoonwinkels van Entel, maar dit is zeker niet goedkoop. Wilt u goedkoper contact kunnen leggen met het buitenland? Koop dan een simkaart in Bolivia en stop die in uw eigen mobiele telefoon. Verreweg de goedkoopste manier om te bellen met de thuisblijvers is via Skype. Op de meeste computers in internetcafés is Skype geïnstalleerd, vaak met webcam.

Tijdsverschil
Tijdens onze wintertijd is het in Bolivia vijf uur vroeger en tijdens onze zomertijd is het zes uur vroeger. Dit komt doordat Bolivia geen verschil in winter-of zomertijd kent.

Klimaat
Bolivia ligt op het zuidelijke halfrond. Tijdens onze zomermaanden is het in Bolivia winter en andersom. Bolivia kent verschillende klimaatzones. Het klimaat en weer in Bolivia zijn afhankelijk van de hoogte en niet zozeer van hun afstand tot de evenaar. Het Amazonegebied in het noorden kent een tropisch klimaat, waar het veel regent en warm is. De meeste neerslag valt in noordoosten van Bolivia. In de rest van het land heerst tot een hoogte van 800 meter een tropisch klimaat. Verder geldt hoe hoger u komt, des te kouder het wordt. In de hooglanden van de Altiplano, met hoogtes van boven de 4.000 meter, sneeuwt het vaak en kan het 's nachts erg koud zijn. Tijdens de Boliviaanse zomer is het regenseizoen. Dit duurt van november tot maart. Het droge seizoen valt in de Boliviaanse winter, van mei tot oktober. Tijdens het regenseizoen valt er veel regen in weinig tijd. De kans op overstromingen is aanwezig. Onverharde wegen, vooral in de uithoeken van het land (bijvoorbeeld het Amazonegebied), spoelen weg, waardoor u soms een tijdje vast kan komen te zitten. Ook aardbevingen komen voor.

Religie
Ongeveer 95 procent van alle Bolivianen is rooms-katholiek. Op het platteland mixt de lokale bevolking het christendom met hun oorspronkelijk tradities, waarbij verschillende goden en geesten centraal staan.

Feestdagen & festivals
De belangrijkste feestdagen en festivals zijn onder andere:
• 24 Januari: Alasitas, een feest uit het Inca tijdperk dat in la Paz gevierd wordt.
• 2 Februari: La Virgen de la Candelaria, een kleurrijk festival met name in Copacabana.
• Februari-Maart: Carnaval, met name in Oruro
• Maart: (tweede zondag), Phullay
• Maart-April: Semana Santa One, Heilige week, dit is de week voor Pasen, Witte Donderdag en Goede Vrijdag. Pelgrims lopen van La Paz naar Copacabana.
• 3 Mei: Fiesta de la Cruz
• 27 Mei: Moederdag
• Mei/Juni: Festividad de Nuestro Señor Jesus del Gran Poder, levendig feest in La Paz
• 24 Juni: San Juan Batista, wordt in het hele land gevierd.
• 6 Augustus: Onafhankelijkheidsdag van Bolivia, het belangrijkste feest in heel Bolivia
• Augustus: (laatste week) muziekfestival in Potosi
• 1 November: Todos Santos, Allerheiligen
• 2 November: Dia de los Muertos, Allerzielen
• 25 December: Navidad, Kerstmis

Nuttige adressen
De Boliviaanse ambassade in Nederland vindt u in Den Haag op Nassauplein 2.
U bereikt ze via telefoonnummer +3170 361 67 07, fax +3170 362 00 39 of via het e-mailadres embolivia-lahaya@rree.gov.bo.
Bezoek de website van de Boliviaanse ambassade voor meer informatie.