Argentinië

Het land van de vurige tango, de fantastische landschappen en het bruisende Buenos Aires. Argentinië biedt u een reis vol met schitterende belevenissen! Geniet van de heerlijkste steaks met een goed glas Argentijnse wijn, dit is al een hele belevenis op zich! Voel het ritme van Buenos Aires en leer de tango of neem deel aan een wijnproeverij. Ervaar de landschappen van de gletsjers en fjorden in het koude Patagonië tot de droge Atacama woestijn. Neem voor meer informatie contact met ons op, zodat wij uw reiswensen verder vorm kunnen geven!

Puur Argentinië
21 dgn rondreis

Ontdek het prachtige Argentinië. Een diverse reis waarbij u verschillende bezienswaardigheden bezoekt, cultuur snuift, maar ook de fantastische natuur ervaart die dit land te bieden heeft!

Hoogtepunten:

•    Bezoek duurzame en biologische wijnhuizen
•    Ervaar de Huarpe gemeenschap
•    Quebrada del Condorito National Park
•    Bezoek de Devil’s Throat waterval
•    Overnacht in het regenwoud

Lees verder ►

The Art of Tango
5 dgn rondreis

Reis naar Buenos Aires, de geboortestad van de Tango. Krijg meerdere tangolessen op een dansacademie en geniet van een tangoshow tijdens het diner!

Hoogtepunten:

•    Ontdek de geboortestad van de Tango
•    Tangolessen op een dansacademie
•    Tango winkeltour
•    Diner met tangoshow

Lees verder ►

Vendimia / Wine Festival in Mendoza
5 dgn rondreis

Gastronomische ervaringen in Mendoza. Leer nieuwe kooktechnieken, maak kennis met de wijnen van Argentinië en leer over de olijfolieproductie. Eindig met een wijnfestival in het Frank Romero Day theater!

Hoogtepunten:

•    Gastronomische ervaringen
•    Kookles van chef-koks in Mendoza
•    Bezoek drie bekendste wijnhuizen
•    Olijfoliefabrieken in Maipu
•    Frank Romero Day theater

Lees verder ►

Er zijn momenteel geen experiences naar Argentinië

Algemene informatie Argentinië
Argentinië ligt in Zuid-Amerika en is sinds 1816 onafhankelijk van Spanje. Het land grenst aan Brazilië, Uruguay, Bolivia, Paraguay en Chili. Ook het oostelijke deel van het Vuurland (Tierra del Fuego) en een gedeelte van Antartica maken deel uit van Argentinië. Buenos Aires is de hoofdstad en tegelijkertijd ook de grootste stad van het land. 

Argentinië staat het meest bekend om zijn tango. Deze dansstijl vindt zijn oorsprong in Argentinië. Daarnaast is het land bekend om het rundvlees dat malser en groter is dan waar ook ter wereld. Voetbal is een van de drijfveren van het land en veel goede voetballers komen uit Argentinië. Het land heeft een lange kuslijn met op een aantal plaatsen zandstranden. Er komen aan de kust veel bijzondere diersoorten voor, zoals zeeleeuwen, zeehonden, walvissen, zeeolifanten en pinguïns. In het binnenland vindt u veel regenwouden en berggebieden. Er zijn wel 32 Nationale parken te vinden in het land. Ook kunt u uitstekend skiën en snowboarden in de wintersportgebieden en gletsjers bezichtigen. Verder is Argentinië nog bekend vanwege de mooie watervallen van Iguazu.

Landschappelijk gezien kan Argentinië in vier regio’s worden verdeeld. 

In het noordwesten vindt u het Andes gebergte en het Altiplano (hooggebergte). Met 6960 meter is de Aconcagua de hoogste berg van de Andes en van het hele westelijke halfrond. Ook kent de Andes grote gletsjers, tientallen zoutmeren en enorme valleien. Het Altiplano gaat langzaam over in bergketen met grote ravijnen en in de pre-Cordillera. Naar het westen toe ligt het El Chaco-gebied. Dit bestaat uit eindeloze savannes die bedekt zijn met struikgewas.

Het noordoosten bestaat uit één grote subtropische laagvlakte, bedekt met moerassen, savannes, bossen en rivieren. De grote rivieren als de Uruguay, Paraná en Paraguay komen hier het land binnen. Ook bevinden hier zich de meeste bosgebieden van het land, de regenwouden van de provincie Misiones. Het land wordt in het noordelijke deel gesierd door verschillende rivieren en watervallen. Iguazú is hiervan de bekendste en de breedste ter wereld. Deze watervallen bevinden zich op het drielandenpunt van Argentinië, Paraguay en Brazilië. Het landschap verandert naar het zuiden toe in een groot moerasgebied. 

‘Pampa Humeda’ ligt in het midden van Argentinië. Dit is een gigantische uitgestrekte vruchtbare vlakte. In het midden van Argentinië liggen de pampa’s en deze beslaan een kwart van het totale gebied. De vochtige Pampa Húmeda is het noordelijke en middelste gedeelte van het gebied en de droge Pampa Seca het zuiden en het westen.  Het centraal bergland Las Sierras de Cordóba ligt ten noordwesten van het pampagebied. Hier ligt ook Mar Chiquita, het grootste meer van Argentinië en Salinas Grandes, het grootste zoutmeer van het land. 

Patagonië ligt in het zuiden van het land. Langs de oostkust heeft het gebied een grote laagvlakte en in het westen het Andes gebergte. Dit gebied bestaat uit ongeveer een kwart van het land. Er stromen vanuit hier twee grote rivieren, de Negro en de Rio Colorado. Dit merengebied telt meer dan 40 meren. Ook kent het gebied besneeuwde bergtoppen, gletsjers en enorme bossen. Patagonië bestaat uit twee delen. Vanaf de Atlantische Oceaan tot de Andes bestaat Patagonië uit een vlak woestijnachtig gebied en het andere gedeelte is het gebied rond de Andes. De Andes is hier bedekt met een permanente ijskap, de Campos de Hielos genoemd. U komt hier verder grote gletsjers, meren en loofbossen tegen. Landinwaarts veranderd het landschap naar een groot steppegebied. Dit gebied is vlak, met tafelbergen, grote rotspartijen en weinig vegetatie. Dit komt doordat er bijna geen regenval is. Het noordelijke gedeelte van het Vuurland bestaat uit veengrond en is vlak. In het zuiden wordt het landschap meer bergachtig en bebost. Ook liggen hier prachtige fjorden en meren.

Reisdocumenten
Nederlandse staatsburgers dienen over een geldig paspoort te bezitten dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in Argentinië. Voor een toeristisch verblijf van maximaal drie maanden is geen visum nodig. Bij de immigratiedienst ter plaatse kan het verblijf verlengd worden. Het is verplicht om een retour- of doorreisticket te hebben. 

Rijbewijs
In Argentinië is het Nederlandse rijbewijs zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig. Hier is het IRB model 1949 vereist. Sommige verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Ze kunnen bijvoorbeeld een minimum- of maximum leeftijd hebben. Voorafgaand dient u naar de voorwaarden te vragen.

Geldzaken
In Argentinië wordt betaald met de Argentijnse Peso (ARS). De wisselkoers is op 12 november 2018: 1 € = 40,0524 ARS. Er zijn munten van 1, 5, 10, 25, 50 centavo(s) en 1, 2 peso(s). Er zijn bankbiljetten van 2, 5, 10, 20, 50, 100 en 500 peso. 

U kunt Amerikaanse dollars en Euro’s omwisselen bij wisselkantoren, banken of hotels. Pinnen kan bij de meeste banken in Argentinië. Het kan voor komen dat sommige banken de nieuwe Nederlandse bankpassen niet herkennen. Als dit niet lukt, kunt u dit bij een bank verderop opnieuw proberen. Het is aan te raden om altijd wat cash geld achter de hand te hebben, een extra pinpas mee te nemen en een creditcard voor noodgevallen.

Communicatie
U belt vanuit Argentinië met het GSM 850/1900 netwerk. Hier zijn de meeste telefoons tegenwoordig geschikt voor, vraag dit voor de zekerheid na bij uw provider. Het is, wanneer u voor langere tijd in Argentinië verblijft, handig om een lokaal nummer aan te schaffen. Dit kan als u een simlockvrij toestel heeft. U kunt bij een telefoonwinkel (locuritorio) van Movistar, Claro of Personal een SIM-kaart en prepaid beltegoed aanschaffen. In de meeste hotels, restaurants en cafés kunt u gebruik maken van gratis WiFi. Over het algemeen is het internet, en zeker buiten de grote steden, een stuk trager dan in Nederland. Het internationale landnummer van Argentinië is +54. 

Voltage
De elektrische stroom in Argentinië is 220 volt. De stopcontacten kunnen ongeaard zijn met twee ronde gaten of ze zijn geaard en hebben drie rechthoekige gaten. Er is voor de stopcontacten met twee ronden gaten geen verloopstekker of wereldstekker nodig. Voor de stopcontacten met de drie rechthoekige gaten is een wereldstekker of een verloopstekker van type I nodig.

Fooien
Het is in Argentinië heel gebruikelijk om fooi te geven. In hotels en restaurants is een fooi van 10% van de rekening een goede richtlijn. Het kan zijn dat dit al is opgenomen onder ‘servicekosten’ op de rekening. Daarnaast wordt fooi in kleine restaurantjes, parkeergarages, etc. erg gewaardeerd. Meestal verwachten taxichauffeurs geen fooi als u van te voren een prijs heeft afgesproken. 

Taal
In Argentinië wordt Spaans gesproken. Bij bezienswaardigheden en hotels kunt u meestal ook met Engels terecht. 

Inchecken
U kunt meestal inchecken tussen 14.00 en 18.00 uur en indien u pas na 18.00 uur ergens aankomt, dient u zelf het hotel hiervan op de hoogte te brengen. Anders kan uw reservering komen te vervallen. De check-out is meestal tot 12.00 uur.

Openingstijden
In Argentinië gaan de meeste winkels open tussen 9.00 uur en 9.30 uur (levensmiddelen winkels vroeger) en zijn ’s middags gesloten tussen 13.00 uur en 16.00 uur en vervolgens weer open van 19.30 uur en 20.30 uur. 

Supermarkten en grote warenhuizen sluiten pas hun deuren om 21.00 uur en zijn meestal het hele weekend geopend. Banken zijn over het algemeen op werkdagen van 10.00 uur tot 15.00 uur geopend. Op maandag zijn veel musea gesloten.

Eten en drinken
Argentinië kent door de grote immigrantenstromen een gevarieerde internationale keuken. Italiaanse en Spaanse invloeden zijn het grootst. De meeste streken hebben hun eigen lokale specialiteiten. Er wordt in Patagonië bijvoorbeeld estofado gegeten, dit is een ragout van schapenvlees met uien en gekookte aardappelen. Rundvlees is de nationale passie van Argentinië. Er wordt buiten op straat en in restaurants veel vlees gemaakt op de parrillas (vleesroosters). Op zondagmiddag verzamelen familie of vrienden zich in een park of de tuin voor een asado. Dit is een festijn van enorme stukken geroosterd vlees, die worden gemaakt op open vuur. 

Typisch Argentijnse drank is mate: dit is een kruidenthee met een erg bittere smaak. Dit wordt getrokken van kleingesneden heestertakjes en –blaadjes (yerba) in warm water. Ook komen liefhebbers van wijn niets te kort in Argentinië, de beste druivensoorten groeien rondom Cafayate en Mendoza.

Klimaat en reistijd
Argentinië ligt op het zuidelijk halfrond, hierdoor zijn de seizoenen precies omgekeerd met die in Nederland. Argentinië kent door zijn enorme afmetingen grote klimatologische tegenstellingen. De noordelijke helft is min of meer subtropisch met zachte winters, warme zomers en neerslag die gelijkmatig valt over het jaar heen. De temperaturen zijn in Patagonië in de zomer aangenaam, maar de winters kunnen hier erg koud zijn. Het Vuurland heeft een klimaat wat allesbehalve aangenaam is. Er komen het hele jaar hevige stormen, regen en sneeuw voor. Ook wordt het er zelden warm. In het Andes gebergte valt er voor de wintersport voldoende sneeuw.

De zomer is in Argentinië van december tot maart. Dit is de beste periode om rondom het Andes gebergte te reizen en Patagonië en Vuurland te bezoeken. Er zijn dan veel toeristische faciliteiten beschikbaar en de temperaturen zijn aangenaam. Het is in de rest van Argentinië tijdens de zomer erg warm en/of vochtig. In deze gebieden zijn het begin van de zomer (de maanden oktober en november) en de nazomer (de maanden maart en april) ideaal. Het winterseizoen in Argentinië loopt van juli tot oktober.

Kleding
Neem voor de zomer naar het noorden van Argentinië luchtige, linnen of katoenen kleding mee. Een regenjas of –poncho kan ook van pas komen en een (fleece)trui of vest is handig voor de koelere avonden. Neem voor in het zuiden wind- en waterdichte kleding, warme truien en broeken mee. Breng ook stevige wandelschoenen mee voor wandelingen en ter bescherming tegen slangenbeten.

Tijdsverschil
In onze winter is het in Argentinië 4 uur vroeger dan in Nederland. Het is in onze zomertijd 5 uur vroeger dan in Nederland.

Veiligheid
In vergelijking met andere Zuid-Amerikaanse landen is Argentinië een behoorlijk veilig land. Zeker in de grote steden dient u goed op uw spullen te passen en pronk op straat niet met uw kostbare sieraden en camera’s. Wanneer u overvallen wordt, geef de overvaller dan wat hij wil en doe aangiften bij de toeristenpolitie of de plaatselijke politie. 

Religie
In Argentinië is ruim driekwart van de bevolking rooms-katholiek. Er gaat alleen slechts een minderheid regelmatig naar de kerk. Russische orthodoxen, Europese protestanten, joodse en moslim immigranten hebben andere religieuze stromingen geïntroduceerd. 

Feestdagen 2019
•    1 januari: Nieuwjaarsdag
•    6 januari: Driekoningen
•    3 t/m 5 maart: Carnaval
•    24 maart: Día Nacional de la Memoria por la Verdad y la Justicia
•    18 april: Witte Donderdag
•    19 april: Goede Vrijdag
•    21 & 22 april: Pasen
•    25 mei: Herdenking Revolutie
•    30 mei: Hemelvaart
•    9 & 10 juni: Pinksteren
•    16 juni: Vaderdag
•    17 juni: Paso a la Inmortalidad del Gral, de Güemes
•    20 juni: Dag van de Vlag
•    9 juli: Onafhankelijkheidsdag
•    19 augustus: Paso a la Inmortalidad del Gral, San Martín
•    4 september: Dag van de Immigrant
•    11 september: Dag van de Leraar
•    30 september & 1 oktober: Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar)
•    12 oktober: Día de la Raza
•    1 november: Allerheiligen
•    2 november: Allerzielen
•    6 november: Dag van het Bankpersoneel
•    10 november: Dag van de Traditie
•    25 november: Día de la Soberanía Nacional
•    11 december: Día Nacional del Tango
•    24 december: Kerstavond
•    25 & 26 december: Kerstmis
•    31 december: Oudejaarsavond