Portugal

Bem-vindo, welkom in Portugal. Eenmaal van dit vakantieland geproefd dan wilt u niks anders meer. Wat dacht u van een zonvakantie in het Zuiden van Portugal of een stedentrip naar Lissabon of Porto. De meeslepende fado muziek klinkt op iedere hoek van de straat. Ontdek het binnenland met een huurauto: Ga erop uit en geniet van de veelzijdigheid van dit land. Liever de eilanden verkennen? Dan moet u natuurlijk op de Azoren of Madeira zijn! Met onze experiences willen wij u alvast een klein beetje laten proeven van de veelzijdigheid van deze bestemming.

Er zijn momenteel geen voorbeeldreizen naar Portugal

Douro Valley Tour

Ontdek de Douro-vallei. Het is een plek waar de magie van het landschap de terrassen benadrukt voor het maken van de beroemde en geliefde Port, in het oudste en mooiste wijngebied van de wereld!

Lees verder ►

Douro zes bruggen cruise

Bewonder de zes bruggen en geniet van de fraaie landschappen van de rivieroever in Porto tijdens een sierlijke tocht langs de rivier de Douro aan boord van de Rabelo, een authentieke Portugese boot. 

Lees verder ►

De wonderen van Ria Formosa

Ontdek een van de minder bekende gebieden in de oostelijke Algarve! Bezoek Olhão - een traditioneel vissersdorpje en maak de prachtige boottocht langs de waterwegen van het natuurpark Ria Formosa! 

Lees verder ►

Benagil Grotten

Maak een fantastische boottocht en bekijk de prachtige maritieme grotten van de Algarve! Spring aan boord en bereidt u voor op enkele van de mooiste grotten ter wereld!

Lees verder ►

Algemene informatie Portugal
Portugal is een land in Europa dat grenst aan Spanje. Ook vallen de Azoren en het eiland Madeira onder het grondgebied. Portugal grenst aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad van het land is Lissabon. Portugal staat voornamelijk bekend om de portwijn, de gastvrije bevolking en de prachtige natuur. Er zijn verschillende nationale parken. De kustlijn van Portugal is zo’n 830 km met vele mooie badplaatsen, zandstranden en watersportactiviteiten. Ook kunt u in de winter in het berggebied Serra da Estrela verschillende wintersporten beoefenen. 

Noord-Portugal
Noord-Portugal beschikt over vele rivieren en bergen. Porto ligt hier gevestigd, dit is de tweede stad van het land, dat aanvoelt als een gemoedelijk dorp. Het beschikt over een bruisend havengebied, maar de binnenstad kent ook armoede. Door Noord-Portugal en de stad Porto loopt de rivier Rio Douro. Stroomopwaarts, zo’n 100 km verderop, ligt het welbekende portgebied. Hoe verder stroomopwaarts, hoe droger en dunner bevolkt het land wordt. Noord-Portugal kent ook een uitgestrekte kustlijn. Ten noorden en ten zuiden van Porto zijn badplaatsen en stranden te vinden.

Beiras
Aan de kust van Beiras wisselen rustige zandstranden, luxe vakantieoorden en de vissersplaatsjes zich af. De kust is met zijn golven en wind populair bij zowel wind- als golfsurfers. Torre, het hoogste punt, ligt in het gebergte Serra da Estela en beschikt over imposante vergezichten. Uitgestrekte vlaktes, middeleeuwse forten, barokke kerken en Moorse kastelen vindt u door de hele streek heen.

Vale de Tejo
De hoofdstad en een populaire hotspot in de streek Vale do Tejo is Lissabon. Het is één van Europa’s charmantste steden. De oude stad is geweldig om te bezoeken, maar ook de omgeving is prachtig. In het zuiden liggen uitgestrekte zandstranden en u kunt wandelen in het natuurreservaat Serra da Arrábida. De badplaatsen Estoril en Cascais liggen aan de Costa de Lisboa, ten westen van Lissabon. In het noorden ligt Serra de Sintra, waar u kleine vissersdorpen, romantische rotskusten, sprookjesachtige paleizen en uitgestrekte wijngebieden kunt vinden. In Vale do Tejo zijn volop culturele pracht en praal aanwezig. Het is een geweldige plek voor de echte cultuurliefhebber! 

De Algarve
De populaire streek de Algarve ligt in het zuiden van Portugal. Duizenden vakantiegangers komen naar deze streek in het hoogseizoen voor ontspanning. De Algarve biedt zon, zee, strand en een indrukwekkende kustlijn van 150 km lang. De kleine baaitjes in het westen van de streek worden gesierd door de kenmerkende kalksteen rotsen. Het zuidelijkste punt van Europa ligt in de Algarve. Het binnenland is naast de prachtige kust ook de moeite waard om te bezoeken. De bloeiende amandelbomen sieren het landschap in het voorjaar. Er zijn ook nog sporen van de Moorse tuinbouwkunst te zien. Het binnenland van de Algarve is dunbevolkt en er liggen kleine dorpjes die op groene heuvels liggen, omringt met grazende koeien, schapen en geiten. Een gebied om heerlijk tot rust te komen.

De Azoren
De Azoren is een groep van 9 vulkanische eilanden die bij Portugal horen. Deze liggen op circa 1400 km van het vasteland in de Atlantische Oceaan. De eilanden staan bekend om de rust,  de adembenemende ruige natuur, de dolfijnen en walvissen. Dit is de perfecte plek voor natuurliefhebbers en wandelaars.

Madeira
Dit is een eiland van Portugal en vormt met drie omliggende kleinere eilanden een regio en archipel. Madeira ligt ongeveer 650 km van de kust van Marokko vandaan en bijna 1000 km van de zuidwestkust van Portugal. De hoofdstad van Madeira is Funchal. Tijdens het voorjaar kenmerkt het eiland zich door prachtige kleuren van verschillende planten en bloemen die in bloei staan, daarom wordt het eiland ook wel het ‘bloemeneiland’ genoemd.

Reisdocumenten
Een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart is vereist. Er is geen visum nodig voor Portugal.

Rijbewijs
In Portugal is het Nederlandse rijbewijs geldig, ook wanneer u een voertuig wilt huren. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht. Sommige verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Ze kunnen bijvoorbeeld een minimum- of maximum leeftijd hebben. Voorafgaand dient u naar de voorwaarden te vragen.

Geldzaken
De munteenheid van Portugal is de Euro (EUR). Bankpassen worden bijna overal geaccepteerd. Meestal is het gratis om de bankpas te gebruiken en er geldt een limiet per dag. Vrijwel in alle restaurants, hotels, winkels en tankstations worden creditcards geaccepteerd. Het opnemen van geld met de creditcard is meestal niet gratis. Portugal beschikt over voldoende geldautomaten. 

Communicatie
In Portugal kunt u gewoon gebruik maken van uw mobiele telefoon, als u de roaming aanzet kunt u gebruik maken van het 4G-netwerk. De kosten hiervoor zijn in EU-landen gelijk aan die van Nederland. Ze worden verrekend met uw bundel. Het netwerk is landelijk redelijk dekkend, op sommige plaatsen die dunbevolkt of bergachtig zijn kan het zijn dat er geen bereik is. Het internationaal nummer van Portugal is +351. 

U kunt postzegels in de postkantoren of winkels kopen waar ansichtkaarten worden verkocht. 

Voltage
De elektrische stroom in Portugal is 220 volt, u kunt overal gewoon het Europese model met twee ronde pinnen gebruiken.

Fooien
Fooi geven is in Portugal geen verplichting, maar het wordt wel gedaan als waardering voor goede service. In de horeca kunt u bijvoorbeeld het bedrag iets naar boven afronden.

Taal
Er wordt in Portugal Portugees gesproken. Daarnaast wordt er in Portugal redelijk Engels gesproken, zeker in de toeristische sector wordt dit goed gesproken. 

Inchecken
U kunt meestal inchecken tussen 14.00 en 18.00 uur en indien u pas na 18.00 uur ergens aankomt, dient u zelf het hotel hiervan op de hoogte te brengen. Anders kan uw reservering komen te vervallen. De check-out is meestal tot 12.00 uur.

Openingstijden
Winkels in Portugal zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 13.00 uur en van 15.00 uur tot 19.00 uur. Winkelcentra en superstores in de grotere plaatsen en in de toeristische plaatsen zijn meestal open vanaf 10.00 uur tot laat in de avond of s’ nachts. Het postkantoor is op maandag t/m vrijdag geopend van 9.00 uur tot 18.00 uur. 

In Portugal wordt ook de siësta gehouden. Tussen 12.00 uur en 15.00 uur sluiten de winkels en lunchen de Portugezen thuis uitgebreid met hun familie. Een enkeling gebruikt het om te slapen tijdens het heetst van de dag. Musea zijn op maandag gesloten. Er zijn veel musea op zondag gratis toegankelijk. 

Eten en drinken
De Portugese keuken staat bekend om de heerlijk klaargemaakte vis-, schelp- en schaaldieren die overal op de menukaarten staan. Deze worden elke dag vers uit de Atlantische Oceaan gehaald. Daarnaast worden er ook voortreffelijke vleesgerechten gemaakt van varken, lam, rund of gevogelte en wild. Specialiteiten van de Portugese keuken zijn bijvoorbeeld Caldeirada; een schotel van verschillende vissoorten, Cozido à Portuguesa; een mengeling van verschillende samen gekookte worstsoorten, vlees en groente, Arroz Doce; een zoete rijstpudding met kaneel als dessert.

In Portugal kunt u het water dat uit de kraan komt gewoon drinken, alleen bevat het veel kalk en ijzer en is het minder smakelijk. In de supermarkten kunt u mineraalwater kopen. Wanneer u water koopt, let dan op dat het een afgesloten dopsysteem heeft. 

Portugal staat in ’s werelds top tien van wijnproducenten. U kunt in Portugal voor elk gerecht een passende wijn vinden.

Klimaat 
Portugal heeft een mediterraan klimaat. Het klimaat in Portugal is mild met een vrij regenachtig noorden. Het zuiden is relatief droog en heet. In Portugal komen geen extreme temperaturen voor, enkel in het zuiden van de Algarve. De zomers zijn heet en de winters regenachtig. 

Beste reistijd
De maanden mei, juni of september zijn de beste reisperiode voor Portugal, afhankelijk van het reisdoel en de regio kunnen andere maanden ook erg geschikt zijn. Strandvakanties zijn erg populair en te doen vanaf mei tot en met september. Stedentrips zijn in de warmste zomermaanden weer minder aangenaam. 

Noorden van Portugal: juni tot september
Zuiden van Portugal: eind mei, juni, september en oktober
Azoren: juni tot oktober
Madeira: mei tot oktober

Tijdverschil
In Portugal is het één uur vroeger dan in Nederland.

Veiligheid
Voor Portugal geldt een positief reisadvies. Er zijn geen onveilige gebieden in het land. Houdt er wel rekening mee dat er in grote steden zakkenrollers rond kunnen lopen of dat u opgelicht kunt worden. Houd uw spullen altijd dichtbij en laat waardevolle spullen achter in de kluis.

In Portugal komen ieder jaar bosbranden voor, zeker in de zomer kunnen deze branden voor veel schade zorgen. Check altijd de situatie bij het lokale toeristencentrum wanneer u van plan bent om naar beboste gebieden te reizen.

Feestdagen
•    1 januari: Nieuwjaarsdag
•    3 maart tm/ 5 maart: Carnaval
•    19 maart: Vaderdag
•    19 april: Sexta-feira Santa (Goede Vrijdag)
•    21 april: Pasen (één dag)
•    25 april: Dia de Portugal (Vrijheidsdag)
•    1 mei: Dag van de Arbeid
•    5 mei: Moederdag
•    9 mei: Dag van Europa
•    10 juni: Dia de Camöes (Nationale dag)
•    13 juni: Heilige Antonius van Padua (Sint Antonius)
•    20 juni: Corpus Christi (Secramentsdag)
•    15 augustus: Maria-Tenhemelopneming
•    5 oktober: Dag van de Republiek
•    1 november: Allerheiligen
•    1 december: Restauração da Independência (Onafhankelijkheidsdag)
•    8 december: Maria Onbevlekte Ontvangenis
•    25 december: Kerstmis