Zweden

Ontdek Zweden, het land dat vooral bekend staat om haar prachtige kustlijnen, uitgestrekte bossen, adembenemende meren en de Scandinavische cuisine. Er zijn in heel het land ongerepte stukken natuur te vinden welke veelal zijn ondergebracht in natuurreservaten en Nationale parken. In Zweden kunt u de middernachtzon en het noorderlicht ervaren! Vanwege de strenge winters zijn er verschillende wintersporten te beoefenen; ijshockey, schaatsen en skiën. Het land kent berggebieden, mijngebieden en een aantal historische stadjes. Laat u inspireren door onze ‘experiences’ en neem voor meer informatie contact met ons op. Wij laten u graag de mooiste plekken zien!

Er zijn momenteel geen voorbeeldreizen naar Zweden

Island Lodge, Stockholm Archipelago

Een echte, duurzame en exclusieve buitenervaring met focus op gastronomie, Scandinavisch design en persoonlijke service - allemaal aangedreven door de natuur! Neem een designhotel, een safari lodge, een camping en een afgelegen eiland in de archipel van Stockholm, rol ze allemaal in één concept en dan heeft u de Island Lodge op Bergholmen, een klein onbewoond eiland!

Lees verder ►

Algemene informatie Zweden
Zweden is officieel het Koninkrijk Zweden en is een Scandinavisch land in Noord-Europa. Het land ligt aan Noorwegen in het noorden en het westen en Finland in het noordoosten. Ook ligt Zweden aan de Botnische Golf in het oosten en aan het Kattegat in het zuidwesten en het Skagerrak in het zuiden. De eilanden öland en Gotland liggen in de Oostzee en horen ook tot zweden. De hoofdstad van het land is Stockholm. De oppervlakte van Zweden is 450.295 km2 en er wonen ongeveer 9.960.490 mensen. Het land bestaat uit 21 provincies. 

Noord-Zweden
Het noorden van Zweden heeft een uitgestrekt en ruig landschap. Het beschikt over valleien, bergen, meren en rivieren die samenkomen. In de periode van mei tot midden juli gaat de zon in het gebied boven de poolcirkel niet onder. In de winter kunt u het geweldige schouwspel van het Noorderlicht aan de hemel zien. Ook kunt u dan verschillende vormen van wintersport en sneeuwactiviteiten ondernemen in deze regio. 

Stockholm
Dit is de hoofdstad van Zweden en is gebouwd op 14 eilanden. De stad ligt in het zuiden van Scandinavië en is volledig omringd door water. Tussen de eilanden zijn bruggen gebouwd, waardoor reizen met de bus, tram en metro erg gemakkelijk gaat. Ook is het mogelijk om de ferry te nemen, vanaf het water heeft u een bijzonder uitzicht over de stad. Er zijn ontelbare winkeltjes, restaurants, vele bezienswaardigheden en er is een overvloed van musea. Om even tot rust te komen kunt u naar een rustig strandje gaan, een boswandeling maken of zelfs naar een onbewoond eiland gaan. Deze plekjes liggen meestal op nog geen half uur van het centrum vandaan.

Örebro län
Örebro is naast de provincie (län) ook de naam van de provinciehoofdstad. De provincie bestaat uit het gewest Närke en delen van de gewesten Östra Götaland, Värmland en Västmanland. Er is een verscheidenheid aan natuurtypen en landschappen in Örebro. Het vlakke door landbouw gedomineerde “Närkeslätten”, hooggelegen bossen en delen van Vättern en Hjälmaren, dit zijn twee van de grootste meren in Zweden. U vindt in de provincie grote landgoederen, kerken uit de middeleeuwen, grafheuvels, industriële nalatenschappen rond de metaalmijnen en ontelbare mijnen zelf. Er zijn mogelijkheden voor wandelen, fietsen en kanoën door het prachtige landschap.

Värmland
Deze regio (landskap) in Zweden grenst aan Noorwegen, Västmanland, Närke en Dalarna in het oosten en aan Dalsland en Västergötland in het zuiden. U kunt hier vele meren en bossen vinden en de regio biedt veel mogelijkheden voor het toerisme door de rijke natuur. Het vlotvaren op de rivier Klarälv is erg populair. Dit is de langste rivier van Zweden. De regio beschikt over een 90 km lang autovrij fietspad, daarnaast kunt u wandelen, kanoën en vissen. Het noordoosten biedt de mogelijkheid tot skiën. Karlstad is de grootste stad in Värmland. Het belangrijkste jaarlijkse evenement van Värmland, namelijk Rall Sweden, vindt plaats in februari. Dit evenement trekt elk jaar duizenden bezoekers uit heel Scandinavië en daarbuiten. Accommodaties er omheen zitten rond die tijd al maanden van te voren vol. Boek tijdig als u dit evenement wilt bijwonen.

Göteborg en de westkust
Göteborg is gesticht door Nederlandse immigranten, de vele grachten zijn overblijfselen van de Nederlandse invloeden. De stad beschikt over de grootste haven van Zweden, culturele evenementen, vele winkels, amusement en historische bezienswaardigheden. De westkust van Zweden heeft vele vissersplaatsjes. Smögen en Grebbestad zijn erg populaire vakantieplekken geworden. Ze hebben een schilderachtige omgeving, vers voedsel uit de zee en haventjes vol met zeilbootjes.

Småland 
Småland (landskap) ligt in Zuid-Zweden en bestaat voor het grootste deel uit Jönköpings län, Kalmar län (uitgezonderd Öland) en Kronobergs län. Ook liggen kleine delen van Hallands län en Östergötlands län in deze landskap. Småland heeft een landschap met glooiende heuvels en beschikt over een groot aantal meren in een bosrijke omgeving.

Blekinge
Dit is één van de kleinste provincies in Zweden. De provincie heeft een oppervlakte van 2941 km2 en ligt in de uiterste zuidoosthoek van Zweden. Het wordt ook wel ‘de tuin van Zweden’ genoemd, beschikt over steden met een rijke geschiedenis, een prachtige scherenkust, loofbossen, naaldwouden en spiegelgladde meren. Er liggen kleine dorpjes met soms nog duidelijke Deense invloeden. 

Öland
Rijdt over de op één na langste brug van Noord-Europa, dan komt u in een heel andere wereld terecht. Deze brug verbindt Kalmar op het vaste land met het Zweedse eiland Öland dat ligt in de Baltische Zee. Het eiland wordt ook wel het Monaco van het noorden genoemd. Het heeft namelijk bijna altijd de meeste zonuren van het hele land. Öland staat bekend om zijn schoonheid en natuur. U vindt hier oude tradities en een mooie natuur. Öland heeft een mild klimaat en beschikt over prachtige stranden. Er is een overvloed aan vogels en natuur en het eiland heeft een relaxte sfeer.

Skåne
Dit is de zuidelijkste provincie van Zweden. Lange tijd heeft dit deel van Zweden bij Denemarken gehoord. Deense invloeden zijn nog duidelijk terug te vinden in de cultuur, de taal en het landschap. Het gebied heeft heerlijke stranden, fantastische bossen, graanvelden, vele kerken, musea en kastelen. 

Reisdocumenten
Een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart is vereist. Er is geen visum nodig voor Zweden.

Rijbewijs
In Zweden is het Nederlandse rijbewijs geldig, ook wanneer u een voertuig wilt huren. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht. Sommige verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Ze kunnen bijvoorbeeld een minimum- of maximum leeftijd hebben. Voorafgaand dient u naar de voorwaarden te vragen.

Geldzaken
In Zweden wordt betaald met de Zweedse Kroon (SEK). Er zijn munten van 1, 2, 5 en 10 kronen. Daarnaast zijn er bankbiljetten van 20, 50, 100, 500 en 1000 kronen. De koers op 10 oktober 2018: 1 EUR = 10,4811 SEK.

U kunt in zweden vrijwel overal met creditcards betalen, voornamelijk met VISA en Mastercard. Er zijn voldoende geldautomaten waar u met uw pinpas kunt pinnen. Het kan in kleinere plaatsen voorkomen dat er geen geldautomaat is, maar in veel gevallen kunt u dan extra geld opnemen bij een lokale winkelier of een tankstation, of zorg dat u voldoende cash bij u heeft.

Communicatie
In Zweden kunt u gewoon gebruik maken van uw mobiele telefoon, als u de roaming aanzet kunt u gebruik maken van het 4G-netwerk. De kosten hiervoor zijn in EU-landen gelijk aan die van Nederland. Ze worden verrekend met u bundel. Daarnaast kunt u in veel hotels, bars, restaurants, koffiezaken en toeristenbureaus gebruik maken van gratis WiFi. Het internationale landnummer is: +46. 

Post vanuit Zweden doet er ongeveer 2 tot 5 werkdagen over om aan te komen.

Voltage
De elektrische stroom in Zweden is 220 volt, u kunt overal gewoon het Europese model met twee ronde pinnen gebruiken.

Fooien
In Zweden is de fooi voor de bediening en service in restaurants en hotels meestal al verrekend met de prijs. Er wordt in restaurants meestal een fooi gegeven van ongeveer 7 tot 10% van de totale rekening. Ook rekenen portiers en ander personeel op een kleine fooi. 

Taal
In Zweden wordt er Zweeds gesproken. Overal kan men vrijwel terecht met Engels.

Inchecken
U kunt meestal inchecken tussen 14.00 en 18.00 uur en indien u pas na 18.00 uur ergens aankomt, dient u zelf het hotel hiervan op de hoogte te brengen. Anders kan uw reservering komen te vervallen. De check-out is meestal tot 12.00 uur.

Openingstijden
Van maandag t/m vrijdag zijn de winkels geopend van 9.30 uur tot 18.00 uur. Supermarkten zijn meestal open tot 21.00 uur en op de zaterdag tot 16.00 uur of 17.00 uur. In de grote steden zijn warenhuizen langere openingstijden en zijn ook vaak op zondag geopend. Er zijn in alle steden kleinere winkels voor levensmiddelen die van 07.00 uur tot 23.00 uur geopend zijn (Seven Eleven of Pressbyrå). 

Banken zijn van maandag t/m vrijdag geopend van 10.00 uur tot 15.00 uur. In grote steden kunnen deze soms wel tot 18.00 uur geopend zijn. Banken zijn op donderdag meestal open tot 17.00 uur. 

Eten en drinken
Zweden staat bekend om de visvangst, u komt daarom in Zweden vele soorten vis tegen op de menukaart. Hierbij wordt meestal geserveerd met vossenbessen en paddenstoelen. Typische Zweedse gerechten zijn: köttbullar (zweedse gehaktballetjes) met aardappelpuree; kräftskiva (rivierkreeftjes); aardappelkoekjes met spek en gebakken Oostzeeharing.

Zweden houden van een glaasje alcohol op zijn tijd. De prijzen zijn hoger dan in Nederland. Sterke drank is te vinden in speciale systembolaget-winkel (staatsslijterij) en bier en wijn kunt u kopen in de supermarkt. Ook zijn de Zweden de op één na grootste koffiedrinkers en staan ze op de eerste plaats met het drinken van melk. 

Klimaat en kleding
In Zweden kunnen de winters erg koud zijn, vooral in het Noorden van het land. De temperatuur kan hier dalen tot -25 °C. Deze temperaturen zijn toch goed te verdragen, omdat er weinig sneeuw valt en het waait. Het zuidelijke deel is door de warme Golfstroom ’s winters een stuk milder. Zomers kunnen de temperaturen in het zuiden oplopen tot 30 °C. De bergen op de grens met Noorwegen houden de neerslag en depressies namelijk voor een groot deel tegen. De gemiddelde temperatuur in de zomer is 17 °C en in de winter gemiddeld -6 °C. De meeste regen valt aan de kust en in de zomer kunt u de middernachtzon en het noorderlicht zien. 

Het klimaat in Zweden is in de zomer mild en aangenaam. U kunt dan zomerkleding dragen met een extra trui of regenjack. Tijdens de lente, herfst en winter is het verstandig om een jas mee te nemen. Zorg ervoor dat u stevige wandelschoenen meeneemt. 

Beste reistijd
De beste reistijd voor Zweden zijn de maanden maart, juni en eind augustus. Als u zomers naar het zuidelijke gedeelte van Zweden gaat, bent u vrijwel verzekerd van goed weer. In juli hebben de Zweden zelf ook vrij en is het erg druk. In juni start de middernachtzon. Het noorden van Zweden heeft dan twee maanden achter elkaar continu zon, hierna begint de winter alweer, waarbij het tientallen graden onder het vriespunt kan zijn. In februari en maart kunt u terecht in de wintersportgebieden.

Tijdverschil
Zweden ligt in dezelfde tijdszone als Nederland. Er is daarom zowel in de zomer als winter geen verschil in tijd.

Veiligheid
Zweden is een veilig land. Er zijn geen onveilige gebieden in het land. Houdt er wel rekening mee dat er in grote steden zakkenrollers rond kunnen lopen of dat u opgelicht kunt worden. Houd uw spullen altijd dichtbij en laat waardevolle spullen achter in de kluis.

Feestdagen:
•    1 januari: Nieuwjaar
•    6 januari: Driekoningen
•    18 april: Witte Donderdag
•    19 april: Goede Vrijdag
•    21 april: Pasen
•    22 april: paasmaandag
•    1 mei: Dag van de arbeid
•    10 mei: Hemelvaart
•    27 mei: Moederdag
•    6 juni: Nationale Feestdag Zweden
•    9 juni: Pinksteren
•    22 juni: Midsummer Eve
•    23 juni: Midsummer Day
•    1 november: Allerheiligen
•    11 november: Vaderdag
•    24 december: kerstavond
•    25 december: Kerstmis
•    26 december: Kerstmis
•    31 december: Oudjaarsavond