Noorwegen

Spitsbergen of Svalbard?

Heet de eilandengroep waar de reis 'Ruig Spitsbergen' naartoe gaat nu Spitsbergen of Svalbard? De feiten. De Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz stuitte in 1596 op een eilandengroep die hij de naam Spitsbergen gaf. Tot aan het begin van de 20e eeuw zouden de eilanden zo worden aangeduid. Toen in 1925 de Noren soevereiniteit over Spitsbergen kregen, introduceerden zij een oude Viking term: Svalbard (koude kusten). In 1194 waren Vikingen op een kust gestuit die mogelijk, maar allerminst zeker, aan Spitsbergen toebehoorde. Sinds 1969 gebruiken de Noren daarom Spitsbergen voor het hoofdeiland en Svalbard voor de gehele archipel. Maar oude gewoontes zijn hardnekkig. Omdat de archipel ruim drie eeuwen als Spitsbergen is omgeschreven en ook op zeekaarten zo is aangeduid, is de term nog steeds in omloop. Hoe dan ook: de eilandengroep omvat alle eilanden tussen de 10e en 35e lengtegraad en tussen de 74e en 81e noordelijke breedtegraad. Het ligt een slordige duizend kilometer van de noordpool en heeft een totale oppervlakte die ongeveer gelijk is aan Nederland en België samen. Er wonen circa 2800 mensen op Svalbard in vijf kleine nederzettingen. In de winter daalt het aantal tot ongeveer 1700.

Longyearben telt iets meer dan 2000 inwoners en is de hoofdplaats. Naast de Noren wonen er circa 900 Russen in de mijnnederzetting Barentsburg. Ny-Alesund is een onderzoekstation waar in de zomer zo'n 40 wetenschappers uit allerlei verschillende landen verblijven, waarvan er ongeveer 20 ook overwinteren. Daarnaast zijn er een aantal verlaten nederzettingen, Smeerenburg bijvoorbeeld, de nederzetting die het symbool werd van de 17e eeuwse Nederlandse walvisvaart. 

Ruig Spitsbergen
6 dgn inclusief excursies

Wie droomt er nu niet van een reis ver weg van de bewoonde wereld? Een plek die wordt bewoond door rendieren, poolvossen, zeehonden, walvissen, walrussenijsberen, orka's en beluga's. 

Hoogtepunten:

  • Ruig natuurschoon
  • Walrussafari
  • Arctische avond in Camp Barentz
  • Boottocht Barentsburg

Lees verder ►

Er zijn momenteel geen experiences naar Noorwegen