IJsland

IJsland is uniek! Ontdek de veelzijdigheid van dit land. IJsland is met geen enkel ander land te vergelijken. Ongerepte natuur, indrukwekkende natuurverschijnselen en indrukwekkende landschappen, IJsland heeft het allemaal. Aanschouw de sluimerende vulkanen, kilometerslange kraters, kokende geisers, gigantische gletsjers, prachtige watervallen, steile vogelkliffen en nog veel meer! Maak een rondreis met de auto en ervaar al het mooie natuurschoon van dit fantastische land!

Familie Avontuur IJsland
9 dgn per huurauto

Ontdek samen met uw gezin het prachtige IJsland. Een avontuurlijke reis door indrukwekkende landschappen in het noorden en het zuiden. Een reis die u en uw kinderen niet snel zullen vergeten!

Hoogtepunten:

•    Prachtige watervallen
•    Ervaar de uitbarsting geiser
•    Indrukwekkende landschappen
•    Walvis spotten
•    Nationaal Park Þingvellir

Lees verder ►

Highland Safari IJsland
11 dgn per huurauto

Ontdek de kleurrijke bergen en woestijnachtige landschappen tijdens een tour tussen de twee gletsjers door in de IJslandse hooglanden.

Hoogtepunten:

•    Spectaculaire geisers
•    Indrukwekkende landschappen
•    Bezoek de kraters
•    Spot walvissen
•    Avontuurlijke wandeltochten
 

Lees verder ►

Grand Tour of Iceland
15 dgn per huurauto

Aanschouw de prachtige diverse landschappen van IJsland tijdens deze tour. Indrukwekkende geisers, watervallen, gletsjers, lavavelden en veel meer. Een geweldige ervaring die u nog lang bij zal blijven! 

Hoogtepunten:

•    Indrukwekkende watervallen
•    Spectaculaire geisers
•    Grootste nationale park van Europa
•    Wandel over het lava-veld
•    Prachtige landschappen

Lees verder ►

Reykjavík en het Noorderlicht
4 dgn per bus

Ontdek de indrukwekkende hoofdstad van IJsland tijdens deze geweldige experience. Deze trip laat u in een korte tijd zien wat IJsland te bieden heeft. Ga op jacht naar het Noorderlicht tijdens een boottocht!

Hoogtepunten:

•    Beroemde Blue Lagoon
•    Spot het noorderlicht
•    Ontdek Reykjavík
•    Golden Circle

Lees verder ►

Algemene informatie IJsland
IJsland is ongeveer drie keer zo groot als Nederland en ligt in het noordelijke gedeelte van de Atlantische Oceaan. Het land ligt net ten zuiden van de poolcirkel en heeft een oppervlakte van 103.000 km2. IJsland is na Groot-Brittannië het grootste eiland van Europa. In IJsland wonen ongeveer 300.000 mensen en hiervan woont meer dan de helft in Reykjavík en de voorsteden. De overige bevolking woont over het eiland verspreid in kleine dorpjes en op boerderijen. Het binnenland bestaat uit bergen, rivieren, lavavelden, gletsjers, grind- en steenwoestijnen en is zo goed als onbewoond. Langs de kustlijn vindt u meer dan honderd fjorden en kleine fjordjes, die vaak omringt zijn door vruchtbare groene dalen. Daarnaast heeft IJsland meer dan 10.000 watervallen en een groot aantal geisers.

Noord IJsland: 
Het Noorden van IJsland heeft grote contrasten. Schiereilanden en lange valleien wisselen zich af met bergen, glooiende heuvels waar rivieren het landschap vormen en lavavelden. Er zijn delen onvruchtbaar, maar er zijn ook delen met een bron van leven.

Noordland Oost: Akureyri
De stad Akureyri is na Reykjavík de grootste stad van IJsland en bevindt zich in het noordoosten. De stad beschikt over 32.000 inwoners. Akureyri ligt aan de Eyjafjörður-fjord, dit is een van de langste fjorden van IJsland. De omgeving is prachtig, maar de stad zelf is ook zeker de moeite waard om te bezichtigen. De omgeving biedt veel sportieve activiteiten. U kunt hier skiën of wandelen, dit is afhankelijk van het seizoen. 

Noordland West: Sauðárkrókur
Sauðárkrókur is na Akureyri de grootste stad in het noordwesten van IJsland en er wonen ongeveer 2570 inwoners. Het is de hoofdstad van het Noordland west. Hier vindt u vulkanen, gletsjers en rivieren.

Mývatn
Mývatn betekent ‘muggenmeer’. Het is een meer dat in het noorden van IJsland ligt in een zeer actief vulkanisch gebied. Het is het op drie na grootste meer van IJsland met een oppervlakte van 37 km2. In het meer liggen 50 eilandjes.

Oostland: Egilsstaðir
Dit is een stad gelegen in het oosten van IJsland op de oevers van de rivier Lagarfljót. Deze rivier is zo breed dat het beter een meer genoemd kan worden. Er wonen ongeveer 2300 mensen. Het plaatsje biedt verschillende toeristische activiteiten, zoals een volksmuseum, hotel, camping, vliegveld, een grote supermarkt, zwembad en u kunt er diverse excursies boeken zoals; paardrijdtochten, wandeltochten, jeep-tours en noorderlicht tours.

Zuid-IJsland
De populairste regio is Zuid-IJsland. Hier liggen de mooiste bezienswaardigheden van IJsland dichtbij elkaar. Bijvoorbeeld de Golden Circle is in een dag te rijden en wanneer u deze route volgt komt u langs een aantal iconische hoogtepunten, zoals de Gullfoss waterval en Geyser. Daarnaast is de zuidkust bekend om de zwarte stranden en de dorpen met verse vis.

Hoofdstedelijke regio: Reykjavík
Dit is de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. Reykjavík is de meest bezochte stad van IJsland. De stad beschikt over meer dan 120.000 inwoners en ligt langs de Atlantische Rug en heeft een indrukwekkende achtergrond, namelijk de berg Esja. Reykjavík staat bekent om de visserij, de nabij gelegen geisers en het adembenemende landschap.

Zuidland: Selfoss
De stad Selfoss is het commerciële handelscentrum. Niet te verwarren met de waterval Selfoss in het noorden van IJsland. Selfoss ligt dicht bij de hoofdstad Reykjavík, ongeveer 52 km ten zuidoosten hiervan. De stad heeft ongeveer 6500 inwoners en is daarmee een van de grootste plaatsen van het zuiden van IJsland. Het ligt aan de oostkant aan de oever van de Ölfusá rivier. 

Zuidelijk schiereiland: Keflavík
Keflavík ligt in het zuidwesten van IJsland en er wonen ongeveer 14000 mensen. De stad is vooral bekend omdat de belangrijkste internationale luchthaven zich hier bevindt. De populairste activiteit die Keflavík biedt, is walvissen spotten. Er vertrekken meerdere tours per dag vanuit de haven. 

West-IJsland
Het westen van IJsland heeft de grootste geologische diversiteit. Op de hooglanden na is het de dunst bevolkte regio van IJsland. De regio heeft prachtige watervallen, sluimerende vulkanen en een grote verscheidenheid van flora en fauna. In West-IJsland spelen zich veel saga’s af, daardoor staat de regio bekend als Sagaland. Dit zijn oude verhalen uit de geschiedenis van het land. Vooral in de west-fjorden lijkt een groot deel nog op hoe het was in de sagatijden. U kunt hier vogels spotten en u heeft de kans om een poolvos te zien. Latrabjarg is het meest westelijke punt van Europa.

Westfjorden: Ísafjörður
Dit is een dunbevolkt gebied van IJsland. Het is met een breedte van 10 kilometer tussen Bitruförður en Gilsfjörður met de rest van IJsland verbonden. Het gebiedt beschikt over tientallen diepe fjorden. De oppervlakte van de Westfjorden is 9409 km2, waarop ongeveer 7000 mensen wonen. De meeste mensen wonen in Ísafjörður, dit stadje ligt in de fjörd Ísafjarðardjúp. Naast de vele bergen, ligt er ook een gletsjer op de Westfjorden, de Drangajökull. Dit is de meest noordelijke gletsjer van IJsland. Voor vogelliefhebbers is deze plek tijdens het broedseizoen een paradijs. 

Westland: Borgarnes
Het Westland bestaat voornamelijk uit het Snæfellsnesschiereiland. Doordat gletsjers en rivieren zich telkens vanuit het midden van het land naar lagere gebieden verplaatst hebben, zijn er talloze eilandjes ontstaan. Vroeger was dit een hoogvlakte maar tegenwoordig is het uitgesneden door dalen en fjorden. Ook kunt u de gevolgen van de vulkanen goed zien op het Snæfellsnesschiereiland. Dit is nu een nationaal park. 
In Bogarnes wonen minder dan 2000 mensen. Het is een cultureel centrum, een historische nederzetting en een handelscentrum voor een groot gedeelte van West-IJsland. Het is een geweldige plek om te stoppen wanneer u naar de Westfjorden, het Snæfellsnesschiereiland of richting het noorden rijdt.
 

Reisdocumenten
Een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart is vereist. Deze dient nog minimaal drie maanden na terugkomst geldig te zijn. Er is geen visum nodig voor IJsland.

Rijbewijs
In IJsland is het Nederlandse rijbewijs geldig, ook wanneer u een voertuig wilt huren. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht. Sommige verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Ze kunnen bijvoorbeeld een minimum- of maximum leeftijd hebben. Voorafgaand dient u naar de voorwaarden te vragen.

Geldzaken
De munteenheid van IJsland is de krona (ISK). Er zijn munten van 1, 5, 10, 50 en 100 ISK. Daarnaast heeft IJsland biljetten van 500, 1000, 2000 en 5000 ISK. De wisselkoers op 12 september 2018 is 1 € = 131,500 ISK.

U kunt contante euro’s inwisselen bij wisselkantoren, banken, op de luchthavens of in hotels. Pinnen is op veel plaatsen mogelijk. In hotels, restaurants, banken en winkels worden creditcards geaccepteerd. Ook accepteren veel winkels, restaurants, hotels en taxichauffeurs euro’s.

Communicatie
De landcode voor IJsland is +354, gevolgd door een nummer van zeven cijfers. Vaste telefoonnummers beginnen met 4 of 5 en mobiele nummers met 6, 7 of 8. 

De vier grootste telefoonservices zijn Síminn, Nova, Tal en Vodafone. Alle bieden service in het grootste gedeelte van het land en ze verkopen allemaal pre-paid GSM-kaarten in hun winkels, benzinestations en geselecteerde supermarkten in het gehele land. Aangeboden diensten zijn GSM / GPRS / 3G / 4G.

Houdt er rekening mee dat er in grote delen van het land geen bereik is, maar u zult zeker bereik hebben op de populaire bestemmingen van het hoogland. We raden u aan om uw mobiele telefoon tijdens uw reis mee te nemen vanwege veiligheidsredenen. 

U vindt in alle grote steden en dorpen in IJsland postkantoren. Verdere informatie over de locatie van postkantoren is te vinden op http://www.postur.is/en.

Voltage
De elektrische stroom in IJsland is 220 volt, u kunt overal gewoon het Europese model met twee ronde pinnen gebruiken.

Fooien
In IJsland is fooi geven niet gebruikelijk, behalve aan gids en chauffeurs voor meerdaagse reizen. Verder is de fooi al inbegrepen in de prijs. 

Taal
In IJsland wordt er oud-Noors gesproken. Dit is de oorspronkelijke taal en werd door de eerste eilandbewoners gesproken. Steeds meer IJslanders spreken en verstaan tegenwoordig Engels.

Inchecken
U kunt meestal inchecken tussen 14.00 en 18.00 uur en indien u pas na 18.00 uur ergens aankomt, dient u zelf het hotel hiervan op de hoogte te brengen. Anders kan uw reservering komen te vervallen. De check-out is meestal tot 12.00 uur.

Openingstijden
De openingstijden van de winkels in IJsland zijn op werkdagen van 9.00 tot 18.00 uur. En op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Sommige gevallen op zondag van 13.00 tot 16.00 uur. Een sommige winkelcentra en supermarkten blijven langer open. Musea openen meestal pas hun deuren in de middag. De meeste postkantoren in IJsland zijn doordeweeks geopend van 8.30 tot 16.30 uur. Banken zijn doordeweeks van 9.00 tot 16.00 uur geopend.

Eten en drinken
Ontdek de IJslandse specialiteiten zoals de zeer verse zeevruchten, schapenvlees en lamsvlees. Ook de zuivelspecialiteit Skyr moet u zeker proeven, dit is lokale yoghurt in diverse smaken. Er staat in IJsland vooral vis en vlees op het menu, maar de vegetariërs zullen ook niet teleurgesteld zijn over het eten. IJslanders houden van zoet en dit kunt u vooral proeven aan de toetjes, deze zijn mierzoet. 

Wijn, bier en sterke drank worden geserveerd in vele restaurants, cafés en bars of kunnen gekocht worden in de Vínbúð-winkels van het staatsbedrijf alcohol en tabak van IJsland. De traditionele IJslandse schnaps zijn Brennivín, die perfect past bij de beruchte gerechten van IJsland. Koffie is de nationale drank van IJsland en wordt de hele dag gedronken. Het aanbod varieert van latte macchiato tot espresso. 

Klimaat en kleding
Vanwege de Golfstroom is het IJslandse klimaat het hele jaar door zacht. De zomers zijn niet heet met een gemiddelde temperatuur (dag en nacht) van ongeveer 13° C  in juli en de winters zijn niet al te streng met een gemiddelde temperatuur van 0° C in januari. 

De beste manier om u te kleden voor het IJslandse klimaat is met laagjes. Zorg dat u kleding bij u heeft die u makkelijk uit of aan kunt trekken. Vergeet niet water- en windbestendige bovenkleding en goede, stevige schoenen mee te nemen. Neem ook uw zwemkleding, zonnebril, zonnebrandcrème mee (ook in IJsland is de zon erg sterk, ook al is het weer niet erg warm)

Beste reistijd
U kunt natuurlijk het hele jaar door IJsland bezoeken, maar de meeste reizigers boeken hun reis in de zomer, om de lichte nachten en de middernachtzon te ervaren. De beste tijd om vogels te spotten is van mei tot augustus (de papegaaiduikers verlaten IJsland rond half augustus). Vanaf april tot oktober kunt u walvissen zien. 

Voor degene die naar het binnenland willen reizen, is de zomer de beste tijd. De meeste hooglandroutes zijn in juni open en zijn tot eind september te bereiken. Het weer en de omstandigheden in het binnenland veranderen gemakkelijk en die bepalen wanneer de routes opengaan.

Van eind augustus tot april kunt u het geluk hebben om het kleurrijke Noorderlicht te zien. De omstandigheden moeten dan wel goed zijn, de donkere hemel moet op zijn minst gedeeltelijk helder zijn. De Icelandic Met Office biedt een Aurora-voorspelling die u hier kunt vinden: http://en.vedur.is/weather/forecasts/aurora/.

Tijdverschil
In IJsland kennen ze geen zomer- of wintertijd. Het is in de zomer 2 uur vroeger dan in Nederland en in de winter 1 uur vroeger.

Veiligheid
IJsland is een erg veilig land. Er komt weinig criminaliteit voor. U moet wel op uw spullen passen in de grotere steden, vooral in Reykjavik.

Pas in IJsland op voor snel veranderlijk weer en voor plotseling stijgend waterpeil. In de IJslandse wintersportgebieden komen lawines voor en IJsland beschikt over actieve vulkanen

Feestdagen
•    1 januari: Nieuwjaarsdag
•    18 april: Maundry Thursday
•    19 april: Goede vrijdag
•    21 april: paaszondag
•    22 april: paasmaandag
•    25 april: Eerste dag van de zomer    
•    1 mei: Internationale arbeidsdag
•    30 mei: Hemelvaart
•    9 juni: Pinksteren
•    10 juni: Pinksteren
•    17 juni: IJslandse nationale feestdag
•    5 augustus: Bank Holiday Monday     
•    24 december: kerstavond (vanaf middag)
•    25 december: Eerste kerstdag
•    26 december: Tweede kerstdag
•    31 december: oudejaarsavond (vanaf middag)