Georgië

Ervaar Georgië, voor velen bekend geworden door Wie is de Mol 2018. Een prachtig land met een indrukwekkend landschap! Maak een actieve en culturele reis door het bergachtige Georgië en ontdek de Georgische gastvrijheid. Het land biedt vele kerken en kloosters. Bent u een wijnliefhebber, reis dan naar de regio Kakheti, de oorsprong van de wijnbereiding in Georgië! Bezoek de oude steden van het land en aanschouw de vele bezienswaardigheden.

Ontdek Kartli, Mtskheta-Mtianeti en Kakheti
6 dgn rondreis

Ontdek Georgië, met imposante oude stadjes, vele bezienswaardigheden en de schitterende natuur. Bezoek kerken, kathedralen, kloosters en neem deel aan een heerlijke Georgische wijnproeverij!

Hoogtepunten:

•    Verschillende bezienswaardigheden
•    Bezoek oude stadjes
•    Aanschouw de Grote Kaukasus
•    Jvari-klooster en Svetitskoveli-kathedraal

Lees verder ►

In de voetstappen van 'Wie is de Mol'
7 dgn rondreis

Treedt in de voetstappen van de deelnemers van ‘Wie is de Mol’ in Georgië. Ontdek de prachtige plaatsen die zij hebben bezocht. Aanschouw de indrukwekkende natuur en bezienswaardigheden!

Hoogtepunten:

•    Ontdek de ‘Wie is de Mol’ spots
•    Bezoek mooie bezienswaardigheden
•    Aanschouw de prachtige natuur
•    Holy Trinity Church op 2170 meter

Lees verder ►

UNESCO-werelderfgoed sites Georgië
8 dgn rondreis

Bezoek de verschillende UNESCO-werelderfgoed sites. Ontdek de historische en heilige plaatsen, de bijzondere bezienswaardigheden en de indrukwekkende landschappen van Georgië.

Hoogtepunten:

•    Ontdek het oude Tifilis
•    Beroemd kuuroord Borjomi
•    Bezoek UNESCO-werelderfgoed sites
•    Aanschouw de prachtige natuur

Lees verder ►

Oud-Tbilisi bezienswaardigheden wandeltour

Maak een wandeltocht door de smalle middeleeuwse straatjes van Oud-Tbilisi. Bezoek de verschillende bezienswaardigheden die deze oude stad te bieden heeft!

Lees verder ►

Kutaisi, kloosters, grotten en canyons

Reis naar Kutaisi, de oude stad van Colchis. Bezoek het kloosterkomplex Gelati, de Prometheus grot en de Martvili's Canyon. Fantastische bezienswaardigheden die u zeker niet moet missen!

Lees verder ►

Culinaire Masterclass

De Georgische keuken is uniek voor het land, maar heeft ook invloeden van andere Kaukasische, Oost-Europese en nabijgelegen culinaire tradities uit het Midden-Oosten. Volg deze masterclass en leer enkele gerechten koken!

Lees verder ►

Algemene informatie Georgië
Georgië is een land dat geografisch gezien in Azië ligt, maar cultuurhistorisch gezien tot Oost-Europa behoort. De geschiedenis heeft invloeden uit Italië, Perzië, Turkije, Mongolië en Rusland, welke terug te vinden is in de architectuur, kunst en cultuur. De hoofdstad van Georgië is Tbilisi en grenst aan Turkije, Rusland, Azerbeidzjan, Armenië en de Zwarte Zee. Het land telt ongeveer 4,6 miljoen inwoners. Georgië heeft indrukwekkende landschappen. Er zijn sneeuwtoppen van het Kaukasus gebergte, waar de toppen hoger zijn dan 5.000 meter boven zeeniveau, tot stranden aan de subtropische Zwarte Zeekust. Georgië heeft een oppervlakte van 69.700 km2.

Tbilisi
Dit is de hoofdstad van Georgië en is een gezellige en overzichtelijke stad. De naam Tbilisi is afgeleid van het woord T’pilisi. Dit verwijst naar de zwavelhoudende warmwaterbronnen die zich in de stad bevinden. De stad heette hiervoor Tifilis, wat nog steeds veel wordt gebruikt. De stad ligt aan de rivier de Mtkvari en beschikt over meer dan 1,4 miljoen inwoners. Tbilisi beschikt over een roerige geschiedenis en er zijn een aantal historische bouwwerken te zien. De stad heeft veel culturele rijkdommen. Ook heeft Tbilisi prachtige botanische tuinen.

Mtskheta in de regio Mtskheta-Mtianeti
Mtskheta is een van de oudste steden van Georgië en ligt 22 km ten noorden van de hoofdstad Tbilisi. De stad ligt op een kruispunt van de twee rivieren Aragvi en Mtkvari en het is de hoofdstad van de regio Mtskheta-Mtianeti. Mtskheta beschikt over meerdere historische gebouwen. De regio is één van de diverse gebieden waarover Georgië beschikt. Mtskheta-Mtianeti heeft spectaculaire uitzichten over de gigantische hoge besneeuwde bergtoppen en prachtige kloven, alpine valleien en afgelegen meren. 

Kaktheti
Dit is de wijnregio van Georgië. De meeste Georgische wijnen komen hier vandaan. Het is een prachtige omgeving met veel diverse landschappen. Dit varieert van vruchtbare laaglanden, besneeuwde bergkammen, half-woestijngebieden en diepe valleien. De regio heeft een groot cultureel erfgoed. Er staan bijvoorbeeld verschillende indrukwekkende kloosters.

Kutaisi
Dit is de vroegere hoofdstad van Georgië en ligt aan de rivier de Rioni die de stad in tweeën splitst. Tegenwoordig is het de tweede stad en het bestuurlijk centrum van de westelijke regio Imeretië. Kutaisi ligt in het midden van Georgië en heeft ongeveer 186.000 inwoners.

Samegrelo-Zemo Svaneti
Deze regio bevindt zich in het westen van Georgië. Er wonen ongeveer 466.000 inwoners. In Samegrelo zijn er tropische zomers en milde winters. U kunt hier warme pittige gerechten en exotisch fruit eten. Samegrelo is gelegen onder de ravijnen die gecreëerd zijn door de Rioni, Enguri en Tskhenistskali rivieren en de Zwarte Zee. Deze westelijke regio, ook bekend als Mingrelia of Mengrelia, is vochtig en warm. Het is de thuisbasis van de Megrelians, een onderscheiden subgroep van de Georgiërs, die hun eigen taal hebben. De noordkant van Samegrelo is ingesloten door de regio Svaneti en de bergen van de Kaukasus. Het administratieve centrum van deze regio is Zugdidi.

Reisdocumenten
Een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart is vereist. Deze dient nog minimaal 3 maanden na terugkomst geldig te zijn. Er is geen visum nodig voor Georgië wanneer u hier korter dan 1 jaar verblijft.

Rijbewijs
In Georgië is het Nederlandse rijbewijs geldig, ook wanneer u een voertuig wilt huren. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht. Sommige verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Ze kunnen bijvoorbeeld een minimum- of maximum leeftijd hebben. Voorafgaand dient u naar de voorwaarden te vragen.

Geldzaken
De munteenheid van Georgië is de Lari (GEL). Er zijn munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 tetri. Daarnaast zijn er biljetten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 GEL. De wisselkoers op 19 september 2018 is 1 € = 2,94 GEL.

U kunt contante euro’s inwisselen bij wisselkantoren, banken en op de luchthavens. Buiten de grote steden zijn wisselmogelijkheden zeer beperkt. Op straat of op de zwarte markt moet u nooit wisselen! Het cardgebruik in Georgië is zeer beperkt. Het is verstandig om buiten de grote steden over voldoende contant geld te beschikken. De bankpas moet voorzien zijn van het Maestro en/of Cirrus logo om gebruik te maken van de betaalautomaten en ATM’s.

Communicatie
Van Georgië naar Nederland doet de post er ongeveer twee tot drie weken over. De betrouwbaarheid van de post is verbeterd, maar toch kunt u beter geen waardevolle spullen of geld opsturen. 

Georgië heeft een mobiel netwerk, waar in het grootste gedeelte van het land dekking is, uitgezonderd de afgelegen (berg)gebieden. Om naar Nederland te bellen toetst u eerst de landcode 0031 in. Voor Georgië is het internationale landnummer +995. Als u een simlock vrij toestel heeft kunt u ter plekke een SIM-kaart kopen met prepaid beltegoed. In Georgië zijn de belangrijkste telecombedrijven: Geocell, Silknet, Beeline en Magti. In Tbilisi hebben veel restaurants en hotels gratis WiFi. 

Voltage
De elektrische stroom in Georgië is 220 volt, u kunt overal gewoon het Europese model met twee ronde pinnen gebruiken. U heeft geen wereldstekker nodig.

Fooien
In Georgië is fooi geven niet gebruikelijk. Er wordt in sommige restaurants en cafés al automatisch servicekosten berekend. 

Taal
In Georgië wordt er door ruim zeventig procent van de bevolking Georgisch gesproken. Over het algemeen spreekt en verstaat iedereen ook Russisch. Er zijn steeds meer jongeren die Engels spreken.

Inchecken
U kunt meestal inchecken tussen 14.00 en 18.00 uur en indien u pas na 18.00 uur ergens aankomt, dient u zelf het hotel hiervan op de hoogte te brengen. Anders kan uw reservering komen te vervallen. De check-out is meestal tot 12.00 uur.

Openingstijden
De openingstijden van de winkels in Georgië zijn van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur. De supermarkten zijn meestal eerder open. Musea openen meestal pas hun deuren om 11.00 uur en zijn één dag in de week gesloten (meestal maandag). Banken zijn doordeweeks van 9.30 tot 17.30 uur geopend. De wisselkantoren zijn meestal langer geopend.

Eten en drinken
In Georgië houden ze van uitgebreid tafelen. Er worden de lekkerste hapjes en gerechten gemaakt van knoflook, aubergine en walnoten en de kruiden dille, koriander en peterselie worden veel gebruikt. Een maaltijd in Georgië begint altijd met koude en warme hapjes. Bijvoorbeeld pkali (klein gehakte jonge spinaziebladeren met kruiden), lobia (bonen en walnotensalade), khatsjapoeri (kaasflappen van een soort pizzadeeg), groenten in zuur, etc. Hierna komen er gerechten met kalfsvlees, lamsvlees of kip op tafel. Een populair gerecht is bijvoorbeeld Satsivi (kip in walntensaus) of khinkali (een soort ravioli gevuld met gekruid gehakt en peper).

In Georgië wordt veel wijn gedronken, het is een echt wijnland. Bijvoorbeeld de droge witte wijn Kindschmareuli of de zoetere wijn Gurdschani. De wijnen teliani (droog) en akascheni (fruitig) zijn bekende rode wijnen. De sterke nationaal gestookte sterke drank van Georgië is chacha. Bier is overal te verkrijgen. Borjomi, het bekendste mineraalwater van het land heeft een klein beetje een zoute smaak. U kunt het water uit de kraan beter niet drinken.

Klimaat en kleding
Georgië heeft een subtropisch klimaat in het westen, met milde winters en warme zomers. Daarnaast heeft Georgië een  hooggebergteklimaat in de bergen en in de Kleine Kaukasus een steppeklimaat. Door de hoogteverschillen beschikt Georgië over verschillende klimaatzones. Het is in de bergstreken in de zomer koel, met aangename temperaturen rond de 20 graden Celsius. In de winter is het erg koud en daalt de temperatuur tot wel -30 graden Celsius. Het kan in de zomer in Tbilisi erg warm en vochtig zijn. 

Neem naar Georgië luchtige en warme kleding mee voor de wisselende weersomstandigheden. Ook kan een regenjas of poncho van pas komen. Neem een (fleece)trui of vest mee voor de koelere avonden. Breng voor het wandelen comfortabele wandelhandschoenen mee. Wanneer u religieuze gebouwen betreedt moet u zich aan het kledingvoorschrift houden. Vrouwen dienen een broek of rok te dragen tot over de knie en armen dienen geheel bedekt te zijn.

Beste reistijd
Voor Georgië zijn de maanden april tot en met mei of september tot en met oktober de beste om te reizen. Wanneer u in deze maanden reist, vermijdt u de meeste regenval, de ijskoude winter in hoger gelegen gebieden of de hete zomer. Het hele jaar door is het grootste gedeelte van Georgië goed te bezoeken, maar de beste periode is het voor- en najaar.
Tijdverschil
Het is tijdens onze wintertijd in Georgië 3 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd is het 2 uur later in Georgië. 

Veiligheid
Georgië is relatief een veilig land. U moet alleen zeker op drukke plaatsen in Tbilisi alert zijn op zakkenrollers. 

De gebieden die zich met steun van de Russen van Georgië hebben afgescheiden, zoals de republiek Abchazië in het noordwesten en Zuid-Ossetië kunt u niet meer bezoeken.

Feestdagen 2019
•    1 januari: Nieuwjaarsdag
•    7 januari t/m 8 januari: Orthodox Kerstmis
•    14 januari: Orthodox Nieuwjaar
•    19 januari: Orthodox Driekoningen
•    3 maart: Moederdag
•    8 maart: Internationale Vrouwendag
•    9 april: Dag van de Nationale Eenheid (Tragedie van 9 april)
•    26 april: Orthodox Goede Vrijdag
•    27 april: Orthodox Stille Zaterdag
•    28 & 29 april: Orthodox Pasen
•    9 mei: Dag van de Overwinning
•    26 mei: Onafhankelijkheidsdag
•    28 augustus: Orthodox Maria Tenhemelopneming
•    14 oktober: Svetitshovloba, dit feest herdenkt en viert de eerste Georgische orthodoxe kerk Svetitskhoveli.
•    23 november: Giorgoba, Sint George wordt: “Giorgoba” genoemd door Georgiërs. 
•    6 december: Sint Nicolaas
•    25 t/m 26 december: Kerstmis