Vietnam

Fascinerend Vietnam!
Vakantie Vietnam betekent reizen naar een van de meest fascinerende bestemmingen van Azië. U vindt er schitterende natuur met prachtige heuvel- en berggebieden, vlakke rivierdelta’s met eindeloze rijstvelden en langgerekte stranden met prachtige baaien en kristalhelder water. Ook cultureel heeft Vietnam, met haar ruim 4000 jaar oude geschiedenis, veel te bieden. Er zijn talloze tempels en pagodes, en sporen uit de Franse koloniale tijd. In het noorden wonen bergstammen die nog nauwelijks ‘vervietnameesd’ zijn, laat staan verwesterd. Deze minderheden vormen een groot contrast met de moderne steden Hanoi en Ho Chi Minh-Stad. Gaat u op ontdekking naar dit fascinerende land?

Wij hebben voor u een tweetal reizen samengesteld. Deze reizen zijn bedoelt om u een indruk te geven van  de mogelijkheden. De reizen kunnen naar uw wensen worden aangepast. Wij adviseren u met veel plezier over de mogelijkheden. Daarnaast kunnen wij ook de vluchten voor u regelen. 

Gratis reisboek t.w. van € 25,-
Bij boeking mag u een reisgids naar keuze uitzoeken ter waarde van € 25,-. Op deze manier gaat u goed voorbereidt op reis en mist u niets.

Graag willen wij met u meedenken welke reis het beste bij uw wensen aansluit.

Avontuurlijk Vietnam
13 dgn rondreis met privé chauffeur

U ontdekt Vietnam op een avontuurlijke manier; per fiets, per traditionele 'junk' en tijdens diverse trekkings!

Hoogtepunten:

  • De schoonheid van Halong Bay
  • Ontdekking van de Vietnamese keuken
  • Trekking op het eiland Cat Ba en Bach Ma National Park
  • Voormalig Saigon; Ho Chi Minh-Stad

Lees verder ►

Highlights van Vietnam
11 dgn rondreis met privé chauffeur

U ontdekt de mooiste plekjes van Vietnam met een privé chauffeur / gids, die u alles vertelt over deze prachtige bestemming!

Hoogtepunten:

  • Hoofdstad Hanoi
  • Mysterieus Halong Bay
  • Kuststad Hoi An
  • Bruisend Ho Chi Min-Stad
  • Mekong Delta

Lees verder ►

Er zijn momenteel geen experiences naar Vietnam

Algemene informatie Vietnam
Schilderachtige rijstvelden, rode rivieren omringd door bamboebossen en een grillige kust met rotsformaties die schijnbaar uit het niets opdoemen zijn karakteristiek voor noordelijk Vietnam. Dichtbevolkte steden, chaotisch verkeer afgewisseld door platteland waar de tijd lijkt stil te staan. De nog relatief onontdekte gebieden bieden weinig faciliteiten voor reizigers. Naast Hanoi zijn er grofweg vier interessante gebieden in het noorden: de rijstvelden in de vallei van Mai Chao, het berggebied richting de Chinese grens rond Sapa, het waterrijke gebied rond Ninh Binh en de rotsformaties van Halong Bay. In het zuiden van Vietnam bevindt zich de miljoenenstad: Ho Chi Minh City. Deze groeiende jetset lijkt meer op Bangkok en Singapore dan op Hanoi. Zuid-Vietnam is sneller en meer ontwikkeld dan de rest van het land.

Het noorden
Hanoi
Begint uw reis in het noorden van Vietnam, dan vliegt u naar de hoofdstad Hanoi. Deze stad heeft haar aangename, provinciale karakter weten te bewaren. In de levendige oude binnenstad met zijn smalle straatjes en nog smallere (maar wel diepe!) huizen ziet u talloze traditionele handwerklieden en winkels-van-sinkel. Het nieuwere deel van de stad is door de voormalige Franse koloniale machthebbers veel ruimer opgezet, met door bomen omzoomde boulevards. U vindt er goed bewaard gebleven herenhuizen en villa’s, meren en ruime parken. Dankzij het Franse verleden kunt u in de stad op een van de vele terrasjes ook uitstekende koffie en baguettes bestellen.

Baai van Halong
Een fenomeen van ongekende schoonheid! In de baai van het plaatsje Halong rijzen meer dan 3000 kalkstenen rotspartijen loodrecht uit het water omhoog. Terecht dat dit gebied een plekje op de Werelderfgoedlijst van de Unesco heeft verworven! Het grootste eiland in de baai is Cat Ba. Een bezoek aan deze fascinerende baai is zeer de moeite waard. U kunt in een traditionele ‘junk’ langs de machtige rotsen varen en indrukwekkende grotcomplexen bezoeken.

Bergvolkeren van het noorden
In het noorden van Vietnam leven vele bergvolkeren nog op authentieke wijze. Ze gaan gekleed in rijk gekleurde, traditionele klederdracht. De markten waar zij hun waar verkopen, vormen een kleurrijk feest voor alle zintuigen! Het bekendste minderhedengebied is in de directe omgeving van de plaats Sapa, per nachttrein vanuit Hanoi te bereiken. Sapa was vroeger onder Franse kolonisten zeer populair als vakantieoord vanwege de gunstige ligging op 1600 meter hoogte en haar relatief koele klimaat. Bijna elke dag is er in een van de dorpjes in de buurt wel een kleurrijke markt. U vindt hier de volkeren van de Hmong, de Dzay en de Dzao.

Centraal Vietnam
In het centrale deel van Vietnam maakt u kennis met de keizerlijke traditie van het land omdat zich hier van oudsher de hoofdsteden van verschillende dynastieën bevonden.

Hue
Het werelderfgoed Hue was vanaf de 17e eeuw tot aan 1945 de hoofdstad van de Nguyen-dynastie, die vanaf 1802 over heel Vietnam heerste. Als gevolg hiervan telt de stad vele prachtige monumenten en bouwwerken, zoals de keizerlijke Citadel die naar de Verboden Stad in Beijing is gemodelleerd. Andere bezienswaardigheden, zoals de graftombes van verschillende keizers vindt u langs de Parfum-rivier. Hier staat ook de Thien Mu-pagode, het officiële symbool van de stad. Vanuit Hue kunt u ook kennismaken met de meer recente geschiedenis, zoals een bezoek brengen aan de DMZ (=Demilitarized Zone), een strook over de 17e breedtegraad van het land welke tussen 1954 en 1976 de grens vormde tussen Noord- en Zuid-Vietnam. Indrukwekkend zijn ook de tunnels van Vinh Moc, uitgegraven door inwoners van verschillende dorpen om te schuilen voor Amerikaanse aanvallen.

Danang
De havenstad Danang is tegenwoordig de grootste stad van Centraal-Vietnam. De oorsprong van de stad voert terug tot het klassieke Champa-koninkrijk dat in de 2e eeuw van onze jaartelling door Indonesische kolonisten is gesticht. Dit rijk wist zich tot het midden van de 15e eeuw te handhaven. In het Cham Museum kunt u vele kunst- en gebruiksvoorwerpen uit deze periode bewonderen. De meeste beelden en reliëfs zijn gevonden in het op 70 kilometer ten westen van Danang gelegen My Son, een van de vroegere hoofdsteden van de Cham en nu een werelderfgoed. Qua natuurschoon zijn in de buurt van Danang de Marmerbergen met hun grottempels een bezoek meer dan waard.

Hoi An
In de tijd van het Champa-koninkrijk was Hoi An de belangrijkste havenstad. Vooral in de 16e en 17e eeuw beleefde dit stadje een ongekende bloeiperiode. Toen kwamen er handelaren uit China, Japan, Nederland en India. Sinds 1999 is de oude binnenstad opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco als een goed bewaard voorbeeld van een Zuidoost-Aziatische handdelsstad uit de 15e tot 19e eeuw, met gebouwen die een unieke mengeling van lokale en buitenlandse invloeden vertonen. Hoi An beschikt ook over een fraai strand, waardoor het een uitstekend rustpunt is in het midden van een reis door Vietnam.

Zuid-Vietnam
Ho Chi Minh-Stad
Toen de keizers van de Nguyen-dynastie zich na de 2e Wereldoorlog wat ongemakkelijk gingen voelen onder de toenemende kracht van de volgelingen van Ho Chi Minh in het noorden, verplaatsten zij hun hoofdstad naar het zuiden, naar Saigon. In 1975 werd deze grootste stad van het land door het Noord-Vietnamese leger ingenomen en werd het land herenigd. Hanoi werd de nieuwe hoofdstad en de naam van Saigon werd herdoopt in Ho Chi Minh-Stad. Het is tegenwoordig een drukke, tamelijk chaotische en kosmopolitische stad. Dat zij altijd een ontmoetingsplaats van culturen is geweest blijkt uit de talrijke tempels, kerken, moskeeën, het bedrijvige Chinatown, de oosterse markten en het oude koloniale Franse centrum met de brede boulevards. In de omgeving zijn talrijke excursiemogelijkheden, zoals een bezoek aan de indrukwekkende tunnels van Cu Chi, waar de bevolking al in 1948 wapenvoorraden voor de Fransen verborg. In de jaren zestig van de vorige eeuw, tijdens de oorlog met de Amerikanen, werden de tunnels verder uitgebreid.

Mekong Delta
Ten zuidwesten van Ho Chi Minh-Stad strekt zich de delta van de Mekong-rivier uit over een gebied van wel 39.000 km². De belangrijkste plaatsen in de delta zijn My Tho, Cai Be, Vinh Long, Can Tho en Chau Doc. Dit gebied is de belangrijkste rijstschuur van het land en tevens een biologische schatkist, omdat hier meer dan 1000 verschillende diersoorten worden aangetroffen. Voor de bezoeker zijn vooral de vele kleurrijke drijvende markten interessant. Als u vanuit Vietnam naar Cambodja reist, doorkruist u deze delta.

Noord-Zuid of Zuid-Noord?
Vietnam telt twee grote internationale aanvlieghavens: Hanoi in het noorden en Ho Chi Minh-Stad in het zuiden. Vanwege de langgerekte vorm van het land moet u daarom direct al een keuze maken: van noord naar zuid reizen of van zuid naar noord. De eerste optie is het meest aantrekkelijk wanneer u aan het einde van de reis nog een paar dagen van strand wilt genieten omdat de Vietnamese badplaatsen zich in het zuiden bevinden. Noord-zuid is ook de beste optie wanneer u Vietnam met Cambodja wilt combineren via een cruise over de Mekong-rivier. Andersom, van zuid naar noord reizen heeft als voordeel dat uw reis inhoudelijk steeds interessanter wordt. Toeristisch gezien is Hanoi een aantrekkelijker stad dan Ho Chi Minh-Stad en de bezoeken aan de noordelijke bergvolkeren en de Baai van Halong zijn werkelijk uniek

Stranden van Vietnam
Van zuid naar noord zijn de bekendste badplaatsen Phan Thiet, Nha Trang, Quy Nhon en Hoi An  met prachtige zandstranden, veelal nog rustig als u zich even buiten het centrum van de badplaatsen zelf begeeft en heerlijk eten als u van visgerechten houdt.

Reisdocumenten
U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort, dat na afloop van de reis nog tenminste zes maanden geldig is. Daarnaast is een visum noodzakelijk.

Openbaar vervoer
Wanneer u gebruik maakt van de bus dient u er rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn, dan dat we hier in Nederland gewend zijn. Er is geen toilet aanwezig, maar er wordt regelmatig gestopt. De fietsriksja - cyclo genoemd - is het vervoermiddel bij uitstek in de stad. Een ritje kost gemiddeld 3000 Dong en het is verstandig, om onaangename misverstanden te voorkomen, de ritprijs voor u instapt af te spreken. De Vietnamees vervoert zichzelf op de fiets, inmiddels ook op de brommer, naar het werk, met als gevolg dat u onderweg en in de stad vele tienduizenden fietsers en brommers zult aantreffen. Fietsen zijn te huur voor ca. 1 Dollar per dag en het parkeren van de fiets is alleen toegestaan op de speciale fietsparkeerplaatsen. Taxi's vindt u alleen in de grote steden en kunt u het beste die via de hotelreceptie te bestellen. Ook hiervoor geldt: van tevoren de prijs afspreken!  Wij raden u aan om een kaartje van het hotel mee te nemen, waarop de naam en het adres staan vermeld in karakterschrift, zodat de taxichauffeur u weer veilig terug kan brengen!

Geldzaken
De munteenheid is de Vietnamese New Dong (VND). Het is verboden om het Vietnamese geld in- of uit te voeren. Buitenlands geld mag u echter onbeperkt meenemen. U kunt het beste een combinatie van contante Amerikaanse dollars en Euro's meenemen. Contante dollars zijn bijna overal te wisselen en u krijgt voor grotere coupures meestal een betere koers. Kleinere coupures zijn zeer handig om fooien te geven. Euro's kunt u ook steeds meer inwisselen tegen Vietnamese New Dong. Voor 1 euro ontvangt u ongeveer 27442,90 Dong (koers september 2014). In de grotere steden is de koers vaak gunstiger dan in het binnenland of aan de kust. Credit-cards worden in de wat grotere hotels geaccepteerd. Reken er niet op dat u deze altijd kunt gebruiken. U kunt praktisch overal pinnen, op enkele afgelegen plekken na. 

Communicatie
Een vanuit Nederland meegebrachte gsm werkt doorgaans zonder problemen. Controleer dit wel even bij uw provider voor u vertrekt. Alleen bij het rijden door de bergpas naar en van Dalat valt de verbinding af en toe even weg. Bij postkantoren en in het hotel kunt u rechtstreeks telefoneren of faxen naar Nederland. Houdt u er rekening mee dat het hotel een behoorlijk bedrag extra rekent voor bemiddelingskosten. In de grote steden zijn Internet cafés en/of aansluitingen in de hotels inmiddels niet meer weg te denken.

Voltage
Er is een wisselstroom van zowel 110 als van 220 Volt. In de meeste hotels kunt u uw accu's en batterijen zonder grote problemen opladen, omdat ze in Vietnam voor het overgrote gedeelte dezelfde stekkers gebruiken als in Nederland met een wisselstroom van 220 Volt. In sommige gevallen wordt er in Vietnam gebruik gemaakt van een wisselstroom 110 Volt en de daarbij behorende "platte driepuntsstekker". Voor deze stopcontacten heeft u een "wereldstekker" nodig.  Daarnaast kan, voor het gebruik van bijvoorbeeld een haardroger een adapter met een platte stekker nodig zijn. Met regelmaat valt de stroom uit, waarna het hotel overschakelt op de eigen stroomgenerator. Omdat dit vaak enkele minuten kan duren, adviseren wij u een zaklantaarn mee te nemen.

Fooien
In Vietnam verwachten obers, kamermeisjes, kruiers, chauffeurs en gidsen een fooi. Kamermeisjes verwachten een bedrag van circa € 0,75 per dag. Kruiers en de bellboys in de hotels die uw koffers naar de kamer brengen rekenen op € 0,50 per stuk bagage. In de restaurants is het gebruikelijk om een fooi van 10% van de rekening te geven (afhankelijk van het eindbedrag en de kwaliteit van de bediening).

Taal
De officiële taal van Vietnam het Vietnamees, een mix van Mon Khmer, Thai en Chinees. Het Vietnamees is voor westerlingen moeilijk te volgen, maar het is wel mogelijk om alle tekens te lezen, aangezien in Vietnam ons eigen alfabet wordt gebruikt. Naast het Vietnamees worden er in de verschillende regio's veel dialecten gesproken en de meeste etnische minderheden spreken ieder hun eigen taal. In de grotere steden kunt u over het algemeen redelijk goed terecht met Engels en de oudere Vietnamezen spreken vaak nog wel een woordje Frans. Desondanks kan het handig zijn om een Vietnamees woordenboek mee te nemen.

Inchecken
U kunt meestal inchecken tussen 14.00 en 18.00 uur en indien u pas na 18.00 uur ergens aankomt, dient u zelf het hotel hiervan op de hoogte te brengen. Anders kan uw reservering komen te vervallen. De check-out is meestal tot 12.00 uur.

Eten en drinken
Het Vietnamese eten is heerlijk, zeer verfijnd en de oorsprong ligt in de Chinese keuken.
De Franse invloeden hebben er mede voor gezorgd, dat de Vietnamese keuken faam geniet, die verder gaat dan de smaakvolle kleine loempia's. Delicatessen als krab, kreeft, langoesten en garnalen worden vaak voordelig aangeboden. Rijst met groente en vlees of vis is vaak de basismaaltijd, heel smakelijk en absoluut niet spicy of vet. De diners zijn zeer gevarieerd en uiterst voordelig (lokaal € 2 tot € 6 per persoon). Een goed glas Franse wijn kunt u rustig bestellen. De ontbijten zijn typisch Frans: stokbrood met jam en koffie of thee. Verder kent Vietnam een overvloed aan tropisch fruit. Alle frisdranken zijn te koop en ook een blikje Heineken is verkrijgbaar.

Leidingwater
Het leidingwater in Vietnam is niet geschikt voor consumptie. U kunt het water voor consumptie koken, maar beter (en lekkerder) is het om flessen mineraalwater te kopen.
Zuiver (drink)water is in de meeste vakantielanden een schaars goed dat wordt geproduceerd ten koste van natuur en milieu. Door de kraan niet onnodig te laten lopen en te douchen in plaats van een bad te nemen, gaan we verspilling tegen.

Klimaat
Vietnam is een langgerekt land met hoogteverschillen en kent daarom een zeer gevarieerd klimaat, ook het noorden en het zuiden van het land verschillen van klimaat soort. De gemiddelde temperatuur van het land ligt tussen de 25°C en 30°C. In het noorden tot ongeveer centraal Vietnam heerst een subtropisch klimaat met warme zomers en milde winters. In de maanden van april tot en met oktober schommelt de temperatuur rond de 30°C en valt de meeste regen. In de maanden van november tot en met maart is er veel kans op zon met nog zeer aangename temperaturen rond de 20°C. In de berggebieden heerst een gematigd klimaat en hier ligt de temperatuur het gehele jaar lager dan in de lager gelegen gebieden. In het zuiden van het land heerst een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 27°C. De maanden maart tot mei zijn het warmst met temperaturen die kunnen oplopen tot 35°C. Van mei tot oktober is het in het zuiden warm, vochtig weer. In de regenperiode valt er regelmatig een forse bui, vaak aan het einde van de middag en ’s nachts. Meestal is dit een tropische regenbui van een uurtje, waarna de zon weer doorbreekt en het land weer heerlijk fris ruikt en de omgeving prachtig groen kleurt. De meeste regen valt in de maanden juli en augustus. In de maanden november tot en met februari schijnt over het algemeen de meeste zon, valt de minste regen en blijven de temperaturen rond de 30°C.

Kleding
Het best kunt u luchtige kleding, bij voorkeur katoen, dragen en een hoed of een pet. In de hoger gelegen gebieden kan het koel zijn; neemt u een vest, sweater of jack mee. Mede omdat in Vietnam andere omgangsvormen worden gehanteerd dan wij in het westen gewend zijn raden wij u aan om bij een tempelbezoek gepast gekleed te gaan.

Tijdverschil
Het is in Vietnam tijdens onze zomertijd 5 uur later en wanneer wij wintertijd hebben is het 6 uur later.

Veiligheid
In de grote steden dient u dezelfde voorzichtigheid te betrachten als in alle grote steden ter wereld. Laat uw bagage nooit onbewaakt achter en leg uw waardevolle spullen niet in het zicht in de auto. Zorg ervoor dat u uw bestemming altijd voor het donker bereikt en loop ’s avonds nooit alleen door de straten.

Cultuur en religie
Vietnam is een socialistisch land, waar sinds de grondwetwijziging van 1980 godsdienstvrijheid heerst en burgers elke religie mogen aanhangen. Vietnamezen noemen zich boeddhistisch, maar zijn van oorsprong confucianistisch. Confucianisme is geen echte religie, maar meer een serie leefregels. Deze leefregels zijn geïntroduceerd door de Chinese geleerde Confucius en hebben een grote invloed gehad op de Chinese cultuur en omliggende landen zoals Vietnam. Het Confucianisme gaat over juist te leven waarin respect, menselijkheid en trouw belangrijke peilers zijn. Slechts kleine minderheden zijn Katholiek, Moslim of aanhangers van minder bekende religies of sektes. Bijna geen volk is zo bijgelovig als de Vietnamezen. Hier vinden mensen Astrologie veel belangrijker dan een godsdienst of wetenschap. Kwaaltjes worden opgelost met een amulet en een voorspellende droom wordt voor waarheid aangenomen. Vietnam wordt dus overspoeld met handlezers, medicijnenmannen en profeten.

Feestdagen (Voorouder- en tempelfeesten)
•    1 januari: Nieuwjaarsdag
•    4 januari: Vuurpijlenfeest in Ky provincie Ha Bac
•    5 januari: Overwinning van Nguyen Hue op de Chinezen bij de heuvel Dong Da in Hanoi
•    6 januari: Feest voor Koning Au Duong in Co Loa - Hanoi
•    3 februari: Stichting van de Communistische Partij
•    6 februari: Herdenking van de gezusters Trung
•    15 maart: Feest voor de legendarische Hung-vorsten
•    30 april: Dag van de bevrijding van Saigon
•    1 mei: Dag van de Arbeid
•    19 mei: Verjaardag van Ho Chi Minh
•    16 augustus: Feest van de Hun-pagode en de Den Kiep Bac
•    2 september: Nationale Feestdag, Proclamatie van de Republiek

Tet festival:
Eén van de meest belangrijke feestdagen in Vietnam is het Vietnamese Nieuwjaar, het Tet festival. Tet wordt gevierd tijdens de eerste volle maan van het nieuwe jaar en verschilt daarom per jaar van datum. Voor de Vietnamezen betekent dit een aantal dagen vakantie en een week lang feest. Gedurende het Tet feest en ongeveer een week voor en na de festiviteiten zijn veel musea, winkels, markten, restaurants etc. gesloten.

Ambassade
Vietnamese Ambassade
Nassauplein 12
2585 EB Den Haag
Tel: 070-3648917