Sri Lanka

Rondreizen Sri Lanka
Sri Lanka is een prachtig eiland in de Indische Oceaan met een rijke cultuur en een grote variëteit aan natuur. Van hoge bergen tot uitgestrekte rijstvelden. Wij hebben voor u een veelzijdige reis samengesteld. Deze reis is bedoelt om u een indruk te geven van de mogelijkheden. En wat denkt u van een verlening op de Malediven? Wij adviseren u met veel plezier over de mogelijkheden. Daarnaast kunnen wij ook de vluchten voor u regelen. 

Gratis reisboek t.w. van € 25,-
Bij boeking mag u een reisgids naar keuze uitzoeken ter waarde van € 25,-. Op deze manier gaat u goed voorbereidt op reis en mist u niets.

Graag willen wij met u meedenken welke reis het beste bij uw wensen aansluit.

Bijzonder Sri Lanka
20-daagse reis met prive chauffeur

Laat u onderdompelen in de fascinerende boeddhistische cultuur, maak kennis met de vriendelijke bevolking en ervaar de vele gezichten van Sri Lanka!

Hoogtepunten:

  • Fietstocht in de buurt van Galle,
  • Wandel door het tropisch regenwoud  van het Sinharaja Forest Reserve
  • Spot wildlife in Udawalawe N.P.
  • Relaxen op het paradijselijke strand van Trincomalee
  • U verblijft de laatste nacht in een homestay!

Lees verder ►

Schildercursus in Sri Lanka
7-daags arrangement

Leren schilderen op een hele unieke locatie in Sri Lanka? Het kan! In vijf ochtenden worden de basisprincipes voor het maken van een schilderij worden bijgebracht door Dhr. Prasanne de Silva.

Kenmerken:

  • 5 ochtenden schilderen
  • Sri Lankaanse curries maken
  • Boottocht over het 'Dutch Canal'
  • Fietsen in de omgeving
  • Verblijf in een kleinschalig boutique tent resort

Lees verder ►

Algemene informatie Sri Lanka
Sri Lanka is een land en eiland in de Indische Oceaan. Sinds 1948 is Sri Lanka onafhankelijk van het Verenigde Koninkrijk. Sri Jayawardenapura Kotte is de hoofdstad van Sri Lanka. Het land staat bekend als een tropisch eiland. Rondom het eiland ligt een brede kustlijn met zandstranden en prachtig helderblauw water. U kunt hier fantastisch duiken en snorkelen. Landinwaarts vindt u theeplantages, tropische bossen en een aantal berggebieden. In deze berggebieden komen verschillende wilde diersoorten voor. Er leven onder andere luipaarden en olifanten. De economie in het land draait vooral op het toerisme en de export van koffie, thee, kokosnoten, rubber, etc. 

Er zijn maar weinig plaatsen in de wereld die de reiziger een combinatie van adembenemende landschappen, ongerepte stranden, cultureel erfgoed en een unieke ervaring op een compacte locatie kunnen geven. Binnen een gebied an 65.610 km liggen 8 UNESCO-werelderfgoed locaties, 13.330 km kustlijn – een groot gedeelte ervan is ongerept strand – 15 Nationale parken met een overvloed aan dieren in het wild, bijna 500.000 hectare weelderige theeplantages, 250 hectare aan botanische tuinen, 350 watervallen en een cultuur die teruggaat tot meer dan 2500 jaar.

Reisdocumenten
U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort, dat na afloop van de reis nog ten minsten 6 maanden geldig is. Vanaf 1 januari 2012 is een visum voor Sri Lanka verplicht ongeacht de reisduur. Een ETA overeenkomst dient u voor vertrek zelf aan te vragen via de website www.eta.gov.lk. De kosten bedragen USD 50 per persoon voor een ETA tot 30 dagen. Alle aanvragen worden binnen 24 uur afgehandeld en de betaling moet worden voldaan per credit card. Als het ETA niet vooraf wordt geregeld, dan betaald u ter plaatse USD 75 per persoon. Tegen een toeslag is een visum voor langere reisduren verkrijgbaar.

Rijbewijs
In Sri Lanka is het Nederlandse rijbewijs niet geldig. Er kan bij de AA Ceylon in Colombo een tijdelijk rijbewijs worden verkregen met een IRB model 1949. De kosten hiervoor zijn circa 4.000 LKR. 

Automobile Association of Ceylon
40 Sir Mohamed
Macan Marker
Mawatha
Colombo 03
Tel. +94 11 242 1528/232 0454
Fax +94 11 244 6074
aacmotor@sltnet.lk
aaceylon.lk 
Open: ma t/m vr van 8.00-16.30 uur.

Er kan zonder IRB met een Nederlands rijbewijs ook een tijdelijk rijbewijs worden aangevraagd. Dit rijbewijs wordt voor 1 maand afgegeven en kost ongeveer 1.000 LKR. Hierbij moet het volgende worden overlegd:
- Het paspoort
- 2 pasfoto’s
- Nederlands rijbewijs moet nog minstens 6 maanden geldig zijn
- Visum moet nog minstens 1 maand geldig zijn
- Een medische verklaring, afgegeven door een arts

Deze aanvraag kan bij:
Department of Motor Traffic
Head Office
341, Alvitigala Mawatha
Colombo 05
Narahenpita.
+94 11 269 43 31/36
info@motortraffic.gov.lk
motortraffic.gov.lk

Wegennet
Het wegennet is over het algemeen goed en te vergelijken met onze provinciale wegen. Alleen maakt hier een variatie aan voertuigen gebruik van de weg, dus naast auto’s, bussen en tuktuks, ook motoren, tractors, soms nog een wagen met os en er lopen mensen aan de kant. U moet rekenen, dat de gemiddelde snelheid met auto zo’n 45 km per uur bedraagt. Omdat het land niet zo uitgestrekt is, kunt u elke dag in een ander landschap verblijven en verveelt het niet. De mensen zijn vriendelijk, behulpzaam en nieuwsgierig, ze maken graag een praatje met je en vragen dan van alles. Het is een veilig land om te reizen en te verblijven.

Geldzaken
De munteenheid is de Sri Lankese Ruppee (LKR). De wisselkoers is op 24 oktober 2018: 1 € = 197,041 LKR.
Banken: In de meeste grote plaatsen zijn banken aanwezig.
Pinautomaten: Er zijn geldautomaten (in een aantal plaatsen). De volgende pasjes kunnen gebruikt worden bij de geldautomaten: Amex, Euro/Mastercard, Visa, Europas, Giropas.
Credit Cards: Over het algemeen worden in restaurants, winkels en hotels creditcards geaccepteerd (Amex, Euro/Mastercard, Visa)

Communicatie
Sri Lanka beschikt over een 4G-netwerk. Vrijwel in heel Sri Lanka is er goed mobiel bereik, met uitzondering van sommige natuurgebieden en bergpassen. Raadpleeg voor vertrek bij uw provider kosten en mogelijkheden, deze hangen af van uw abonnement en het toestel. In veel cafés, hotels en restaurants wordt WiFi aangeboden. Er zijn in de steden verschillende gratis WiFi hotspots. Het internationale landnummer van Sri Lanka is +94.

Voor internet op uw mobiel kunt u wanneer u een simlockvrije mobiel hebt, ter plekke een prepaid simkaart kopen. Deze simkaarten kunt u bij een telefoonwinkel kopen van Mobitel, Dialog, Hutch, Etisalat of Airtel. De meeste restaurants en hotels hebben WiFi. 

Voltage
In Sri Lanka bedraagt de stroomspanning 230. De stopcontacten zijn ongeaard met twee ronde gaten of geaard met drie rechthoekige gaten. Er is wellicht een verloopstekker nodig van het type D, G of M of een wereldstekker.

Fooien
Taxichauffeurs ontvangen 5% van de ritprijs. In restaurants en hotels is 10% servicecharge inbegrepen, bent u echter tevreden met de service dan wordt een extra fooi op prijs gesteld.

Taal
Er worden in Sri Lanka twee officiële talen gesproken: Singalees en Tamil. Singalees is de moedertaal van het grootste gedeelte van de bevolking en wordt door vrijwel iedereen gesproken. De minderheid in Sri Lanka spreekt Tamil. Het Singalees heeft een eigen schrift. Dit schrift stamt, net als de meeste talen in India, af van het brahma-schrift.

Inchecken
U kunt meestal inchecken tussen 14.00 en 18.00 uur en indien u pas na 18.00 uur ergens aankomt, dient u zelf het hotel hiervan op de hoogte te brengen. Anders kan uw reservering komen te vervallen. De check-out is meestal tot 12.00 uur.

Eten en drinken
In Sri Lanka is het ontbijt erg licht en eenvoudig. Meestal bestaat dit uit wat fruit, sap of jam met brood of hoppers (komvormige pannenkoekjes van kokosmelk en rijstmeel). In de hotels wordt Europees ontbijt geserveerd. De dagelijkse maaltijden van de Sri Lankanen bestaan uit rijst en curry. De variëteit zit in de curry’s, dit zijn de smaakmakers. Er bestaan wel twintig verschillende soorten curry’s. Het kan gaan om viscurry’s, vleescurry’s, eiercurry’s, groentecurry’s en zelfs fruitcurry’s. Voor westerlingen overheerst vaak de scherpe kant van het eten. De maaltijd beschikt over een brandblusser, namelijk de curd. Dit is een dikke yoghurt die gemaakt is van buffelmelk. 

U hoeft niet alleen Sri Lankaanse curry’s te eten, de meeste hotels hebben ook een westerse keuken. Arak, een Sri Lankaanse Brandy is zo ongeveer de nationale drank, naast bier. Alleen op Poya day (volle maan) wordt er geen alcohol geschonken.

Leidingwater
Het leidingwater in Sri Lanka is niet drinkbaar, u wordt aangeraden om gebruik te maken van flessen water, die de oorspronkelijke sluiting hebben. Naast dat het leidingwater niet drinkbaar is, wordt het ook afgeraden om gebruik te maken van ijsblokjes of ijsjes te nemen die gemaakt zijn van leidingwater of waarbij u er niet zeker van bent.

Klimaat
Het tropische klimaat in Sri Lanka wordt bepaald door de ligging van het berggebied en de twee moessons die het land kent. De zuidwestelijke moesson zorgt voor regen tussen april en juli in het zuidwestelijke deel van het land. Het noordoostelijke deel van het land heeft tussen oktober en midden februari te kampen met de noordoostelijke moesson. De temperaturen in het laagland zijn tropisch met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 27 graden Celsius. Het maximum in de centrale hooglanden ligt ongeveer tussen de 18 en 22 graden. Door de klimaatveranderingen veranderen ook deze seizoenen een beetje. In de regentijd hoeft het niet de hele dag te regenen, maar valt er vooral in de namiddag en/of avond een fikse bui.

Kleding
Neem kleding mee die gemakkelijk zit. In Sri Lanka is luchtige kleding zeer aan te raden. Daarnaast is het verstandig om schoenen met een goede profielzool en een hoofddeksel mee te nemen tegen de felle zon. Neem kleding mee om u ’s avonds te beschermen tegen de muggen. Ten slotte is het belangrijk om in uw keuze van de kleding respect te tonen voor de lokale cultuur in Sri Lanka. U kunt enkel Boeddhistische tempels bezoeken wanneer u bedekt gekleed bent. 

Tijdverschil
In Sri Lanka is het in de zomer 3,5 uur later dan in Nederland, in de winter is dit verschil 4,5 uur. Sri Lanka heeft geen zomertijd.

Religie & tradities
Er wonen in Sri Lanka ca. 21 miljoen mensen, waar van ruim 70% Boeddhistisch is. Verder is het een multireligieuze samenleving, met vele verschillende grote religies. In Sri Lanka is ongeveer 10% moslim, evenveel mensen zijn hindoe. Er heerst in Sri Lanka een grote religieuze tolerantie. Alle geloven leven in harmonie samen. 

Tradities zijn ontstaan uit de vier belangrijkste geloven: boeddhisme, islam, hindoeïsme en christendom. Er worden voor belangrijke gebeurtenissen in het leven speciale ceremonies gehouden. Hierbij een bijpassende dans. Veel mannen ziet u op het platteland en sommige steden in sarongs lopen (soort omslagdoek), maar steeds meer Sri Lankanen dragen westerse kleding. Het is gebruikelijk om uw schoenen uit te doen wanneer u een tempel betreedt. Wees respectvol en draag bedekkende kleding. Man en vrouw tonen in Sri Lanka hun genegenheid naar elkaar enkel binnenshuis.

Veiligheid
Sri Lanka is een veilig land om te bezoeken. Het is verstandig om voor vertrek altijd even het actuele reisadvies te checken. Tijdens de moesson dient u rekening te houden met overstromingen. 

Er liggen in het noorden en oosten van Sri Lanka nog veel explosieven die niet geëxplodeerd zijn. In dit gebied is zwaar gevochten. Er is sinds de overwinning op de Tamil Tijgers een onrustige politieke situatie in Sri Lanka ontstaan. Optochten en protesten kunnen nog wel eens uit de hand lopen, hierbij treedt de politie streng op. Let op en blijf uit de buurt van politieke demonstraties.

Feestdagen 2019
•    14 januari: Thai Pongal (Tamils)
•    20 januari: Duruthu Poya (de dag voor of op de volle maan in januari)
•    4 februari: Onafhankelijkheidsdag
•    14 februari: Valentijnsdag
•    19 februari: Navam Poya Day (de dag voor of op de volle maan in februari)
•    4 maart: Maha Shivaratri (Grote nacht van Shiva)
•    11 maart: Commonwealth Day
•    20 maart: Madin Poya (de dag voor of op de volle maan in maart)
•    21 maart: Holi
•    14 april: Singalees en Tamil Nieuwjaar (Aluth Avurudda)
•    19 april: Goede vrijdag
•    19 april: Bak Poya (de dag voor of op de volle maan in april)
•    1 mei: Dag van de Arbeid
•    12 mei: Moederdag
•    18 & 19 mei: Vesak Poya (de dag voor of op de volle maan in mei, het is de dag van Wesak (Boeddha Dag) en duurt twee dagen)
•    5 t/m 7 juni: Suikerfeest (Eid al-Fitr)
•    16 juni: Vaderdag
•    16 juni: Poson Poya (de dag voor of op de volle maan in juni)
•    16 juli: Feest van de heilige (gouden) tand
•    16 juli: Esala Poya (de dag voor of op de volle maan in juli)
•    11 t/m 13 augustus: Offerfeest (Eid al-Adha)
•    15 augustus: Raksha Bandhan
•    15 augustus: Nikini Poya (de dag voor of op de volle maan in augustus)
•    23 & 24 augustus: Krishna Janamashtmi
•    2 september: Ganesh Chaturthi (Geboortedag Ganesha)
•    13 september: Binara Poya (de dag voor of op de volle maan in september)
•    26 september: Bandaranaike Dag (herdenking sterfdag (moord) van minister-president van Ceylon, latere Sri Lanka)
•    8 oktober: Dussehra (Vijaya Dashami)
•    13 oktober: Pavarana (Kathina Day)
•    13 oktober: Vap Poya (de dag voor of op de volle maan in oktober)
•    27 oktober: Divali
•    10 november: Mawlid an-Nabi (Geboortedag Mohammed)
•    12 november: Il Poya (de dag voor of op de volle maan in november)
•    11 december: Unduvap Poya (de dag voor of op de volle maan in december)
•    24 december: kerstavond
•    25 december: Kerstmis