Japan

Japan heeft bruisende steden, authentieke dorpjes en een prachtige natuur. Het is het land van de sushi, sake en sumoworstelaars en beschikt over eeuwenoude tempels en een zeer rijke geschiedenis. Daarnaast heeft de bevolking een onvoorwaardelijke eerbied voor de Keizer. Combineer al deze facetten en u ervaart een prachtige rondreis door dit indrukwekkende land. De meest gebruikelijke manier om door Japan te reizen is met het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer in Japan is namelijk zeer efficiënt en ook de kleinere plaatsen zijn hiermee te bereiken. Dompel u onder in dit mystieke land en kom met een rijke ervaring weer thuis!

Veelzijdig Japan
14 dgn per trein

Geniet van een reis door het indrukwekkende Japan. Ervaar typisch Japanse gerechten, bezoek verschillende heiligdommen en vang een glimp op van een echte Geisha! 

Hoogtepunten

•    Ervaar een training sumoworstelen
•    Ontdek de verschillende heiligdommen
•    Aanschouw Torii (zwevende toegangspoort)
•    Een bezoek aan de Mazda fabriek
•    Neem deel aan een theeceremonie

Lees verder ►

Japan Honeymoon Break
12 dgn per trein

De huwelijksreis moet uiteraard dé perfecte afsluiter worden van uw trouwdag! Ervaar een veelzijdige reis door Japan, met heiligdommen, cultuur en prachtige witte stranden op Okinawa! 

Hoogtepunten

•    Indrukwekkende heiligdommen
•    Bezoek het Hakone National Park
•    Wandeling door Sagono’s bamboe groeve
•    Beroemde Churaumi Aquarium
•    Witte stranden op Okinawa

Lees verder ►

Family Holiday Japan
13 dgn per trein

Geniet met het hele gezin van een indrukwekkende reis naar Japan. Bezoek de verschillende steden vol met cultuur, heiligdommen en pretparken als Tokyo Disneyland!

Hoogtepunten:

•    Bezoek aan Tokyo Disneyland
•    Indrukwekkend Jigokudani Monkey Park
•    Ontmoet een Geisha 
•    Universal Studio’s Japan 

Lees verder ►

Zen ervaring/ochtendgebed met een monnik

Wordt vroeg wakker na een overnachting in de tempel om samen met een monnik deel te nemen in de heilige kamer om te bidden en mantra’s te zingen. 

Lees verder ►

Ontmoeting met een Geisha

Ontmoet een echte Geisha! Tijdens deze ontmoeting komt u meer te weten over het leven van een Geisha. Een onvergetelijke ervaring om mee te brengen naar huis! 

Lees verder ►

Ninja/Samoerai ervaring in Tokyo

Tijdens een authentieke Ninja ervaring van de Musashi Clan, leert u de oude kunsten van de Ninja. U maakt kennis met de verschillende technieken om uzelf te verdedigen, de cultuur en de wapens. 

Lees verder ►

Leer sushi maken van een ervaren chef-kok

Neem deel aan een les waarbij u sushi leert maken van een ervaren sushi chef-kok. Na afloop mag u uw eigen handgemaakte sushi als lunch eten en als herinnering krijgt u een ‘Sushi ervaring certificaat’!

Lees verder ►

Thee ceremonie

De thee ceremonie Sado is een traditioneel event met groene thee. U zult zien hoe een echte theeceremonie wordt uitgevoerd en hoe groene thee wordt gemaakt.

Lees verder ►

Algemene informatie Japan
Japan is een keizerrijk in Oost-Azië. Het is een eilandenrijk dat bestaat uit de vier grote eilanden. Het grootste eiland, Hokkaido (83.500km2), Honsu of Hondo (231.000 km2), Shikoku (18.750 km2) en Kyushu (42.000 km). Deze eilanden beslaan samen 98% van het grondgebied. Daarnaast zijn er nog bijna 4000 kleine eilanden. 

Hokkaido
Dit is de een na grootste, noordelijkste en minst ontwikkelde van de vier hoofdeilanden van Japan. Het is met 83.000 km2 twee keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Sapporo. Ten zuiden van Hokkaido ligt het Shikotsu Toya National Park, waar onder meer vulkanen te zien zijn. Daarnaast is er een museum gewijd aan de Ainu, de oorspronkelijke bevolking. Het weer is streng in de winter met veel sneeuwval, temperaturen onder nul en bevroren zeeën. In de zomer wordt het niet zo heet en vochtig als in andere delen van het land. Met haar ongerepte natuur trekt Hokkaido veel outdoor liefhebbers, namelijk: skiërs en snowboarders in de koudere seizoenen en wandelaars, fietsers en campers van juni tot september. 

Tohoku
De Tohuku regio, letterlijk ‘regio Noord-Oost’, bestaat uit zes gebieden in het noorden van Japans grootste eiland, Honshu. De regio is bekend door het platteland, bergen, meren, warmwaterbronnen, hoge kwaliteit rijst en ruwe winters. De regio werd getroffen door de aardbeving en tsunami in 2011 en het daaruit vloeiende nucleaire ongeval. De meeste gebieden van de Tohoku regio zijn nu veilig en verwelkomen weer het toerisme. 

Tokyo
Dit is de hoofdstad van Japan, het is daarnaast ook de stad die nooit slaapt en waar het leven 24/7 en 365 dagen per jaar doorgaat. Er wonen 12 miljoen mensen in Tokyo. Het is de hypermoderne stad van de toekomst en de op een na grootste stad van de wereld. De regering is gevestigd in Tokyo en ook staat het keizerlijk paleis er. Het vasteland van Tokyo wordt onderverdeeld in 23 speciale wijken in het oosten en de regio Tama in het westen. De twee eilandgroepen in de Stille Oceaan: Izu-eilanden en Bonin-eilanden (Ogasawara –eilanden) behoren ook tot Tokyo.

Kanazawa
Kanazawa is gelegen aan de zee in het centrum van het grootste eiland Honshu en het bevindt zich tussen de rivieren Asano en Sai. Kanazawa is de hoofdstad van het gebied Ishikawa en de economie steunt er op verschillende sectoren. De textielindustrie en de machinebouw zijn in Kanzanawa de belangrijkste industrietakken. De stad is, dankzij de verschillende historische bezienswaardigheden die er te vinden zijn, in de toeristensector steeds belangrijker aan het worden. Van oorsprong was het een gemoedelijk dorpje, maar toen de strategische ligging tussen de twee rivieren werd opgemerkt kwam hier verandering in. De Maeda Clan zag er de ideale plek in voor de bouw van een imposant kasteel dat over twee natuurlijke verdedigingen zou beschikken. De vruchtbare Kanazawavlakte had alle troeven om ervoor te zorgen dat de inwoners niet zonder eten zouden komen te zitten. Het kasteel vormt de populairste bezienswaardigheid van niet alleen de stad maar ook van de omgeving.

Kyoto
Kyoto ligt midden op het eiland Honshu en diende als hoofdstad van Japan tijdens de keizerlijke residentie van 794 tot 1868. Inmiddels is het de zevende grootste stad van het land met een bevolking van 1,4 miljoen mensen en het heeft een modern aangezicht. Door de eeuwen heen werd Kyoto meerdere malen verwoest door oorlogen en branden. Door haar historische waarde werd de stad geschrapt van de lijst met steden die als doel voor de atoombom werden gebruikt en werd het gespaard van luchtaanvallen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Talloze tempels, heiligdommen en andere historische onbetaalbare structuren zijn tot de dag van vandaag bewaard gebleven. Ook staat de stad bekend om de prachtige bergen die rondom de stad liggen, haar vluchtbare grond en als een vissersoord.

Osaka
Dit is de tweede stad van Japan en vormt een wereld van verschil met Kyoto en Tokyo. Het is een uitbundige miljoenenstad met eindeloze mogelijkheden. De stad is geliefd om haar culinaire erfgoed en vele uitgaansgelegenheden. Daarnaast is het een plek waar u tempels kunt bezoeken, goed kunt winkelen en kennismaakt met lokale tradities en gebruiken. U vindt er bruisende entertainmentgebieden met hectische winkelstraten en gigantische gevelreclames, maar ook rustige markten en prachtige parken. 

Hiroshima
Dit is de belangrijkste stad van de regio Chugoku en de thuisbasis van meer dan 1 miljoen inwoners. De stad werd wereldwijd bekend toen de eerste atoombom in de geschiedenis van de mensheid erop was gevallen op 6 augustus 1945. De vernietigende kracht van de bom was enorm en bijna alles binnen een straal van twee kilometer werd uitgewist. 78.000 mensen kwamen in een fractie van een seconde om. Een van de weinige grote gebouwen die zijn blijven staan is het Vredesmonument in Hiroshima (Genbakukoepel). Na de oorlog werd er hard gewerkt voor de wederopbouw van de stad. Er werd voorspeld dat de stad onbewoonbaar zou zijn. Dit was niet het geval, vernietigende monumenten van Hiroshima’s historische erfgoed, zoals Hiroshima’s kasteel en de Shukkeien tuin werden herbouwd. In het centrum van de stad werd een groot park gebouwd en kreeg de naam die bij de wensen van de herboren stad zou aansluiten, namelijk: Peace Memorial Park.

Nagasaki
Nagasaki ligt op het derde grootste eiland Kyushu in het zuidwesten van Japan. Het ligt aan de kust van twee zeeën, namelijk: de Taichibana Baai en de Sumo-nada Zee. Nagasaki was de tweede stad van Japan die tijdens de Tweede Wereldoorlog verscheurd werd door een atoombom, op 9 augustus 1945. De Fat Man, codenaam die het Amerikaanse leger aan de atoombom had gegeven, kwam boven het industriële gebied Urakami tot ontploffing. Er vielen in totaal 74.000 slachtoffers waarvan er 40.000 direct overleden. Door straling, waarin kankerverwekkende radioactieve stoffen aanwezig waren, vielen de jaren later nog meer slachtoffers. Tegenwoordig is deze kustplaats een cultureel hoogstandje waar je heerlijk kunt dwalen door de haven en de met keien bestrate steegjes. Door het aangename klimaat en de vriendelijke inwoners heerst er een vredige sfeer. In de haven van de stad liggen mooie boten en rondom het gebied liggen typische zeerestaurants.

Sinds de 17e eeuw heeft Nagasaki een bijzondere band met Nederland. In 1641 werden alle aanwezige westerlingen uit het land verbannen, behalve de Nederlanders. Vanuit de Nederlandse handelspost op het eiland Dejima, 560 m van de kust van Nagasaki, dreven Nederlandse koopmannen handel met Japan. Hierdoor vind je tot de dag van vandaag nog steeds veel Nederlandse invloeden terug in de architectuur van de stad. Er staan op het eiland Dejima een aantal 17-eeuwse gebouwen, muren en constructies uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Daarnaast staan er nog een aantal Nederlandse Koloniale houten huizen. In het noorden van de stad staat een replicatie van Huis Ten Bosch, dit dient als een openluchtmuseum waar je nog meer replica’s van Nederland tegenkomt. De Utrechtse Domtoren, de molens en de grachtenpanden van Amsterdam.

Okinawa
Dit is het hoofdeiland van de Ryuku-eilanden en ligt in de Oost-Chinese zee op 685 km ten zuiden van Kyushu en is daarmee het meest zuidelijke gebied van Japan. Het eiland heeft 1,3 miljoen inwoners en de hoofdstad is Naha. Het is een opvallend eiland, aangezien het in zijn geheel totaal niet lijkt op de rest van het land. Het bestaat uit honderden eilandjes, die samen een ketting vormen van 1000 km, welke gaat van Kyushu naar Taiwan. Het gebied van Okinawa staat bekend om zijn zonnige witte stranden, flamboyante koraalriffen, overvloedige water fauna en de geschiedenis. Okinawa heeft een eigen taal en een eigen cultuur die afwijkt van de Japanse cultuur. De inheemse taal heet Uchinaguchi en wordt door steeds minder inwoners gesproken. De meerderheid spreekt Japans.
 

Reisdocumenten
Nederlandse staatsburgers dienen over een geldig paspoort te bezitten dat nog minimaal 3 maanden geldig is bij aankomst in Japan. Een visum is niet nodig als u korter dan 90 dagen in Japan verblijft.

Rijbewijs
Als u in Japan wilt autorijden heeft u een rijbewijs nodig. Indien u een nieuw rijbewijs heeft (pasje), hoeft u geen internationaal rijbewijs te kopen. Op het nieuwe rijbewijs staat namelijk in het Engels ‘drivers licence’. Op het oude rijbewijs (roze papiertje) staat alleen in het Nederlands dat het een rijbewijs is en dan is een internationaal rijbewijs wel nodig. Het nieuwe model rijbewijs wordt sinds 1 oktober 2006 verstrekt.

Openbaar vervoer 
Het vervoer in Japan is het beste geregeld van alle landen in Azië. Het staat vooral bekend op zijn stiptheid. In Japan hoeft u zich waarschijnlijk het minst zorgen te maken over het vervoer. U kunt hier overal mee reizen: de trein, bus, het vliegtuig, minivans, de boot of de metro. De trein is de meest gebruikte optie. De bekendste trein is de Shinkansen, ook wel bekend als de Bullet Train. Deze trein kan de 300 kilometer per uur halen en is daarmee de snelste trein ter wereld. 

Geldzaken
In Japan wordt betaald met de Japanse yen (JPY). Er zijn munten van 1, 5 (hier zit een gat in) 10, 50 en 100 yen. Daarnaast zijn er bankbiljetten van 1.000, 5.000 en 10.000 yen. De koers is ongeveer: 100 yen = circa €0,75,- en andersom: 1 euro = circa 130 yen (koers mei 2018). In Japan kunt u gemakkelijk pinnen op het vliegveld, bij de verschillende postkantoortjes in de steden en bij verschillende ‘7-Eleven’ winkels. Hiervan zijn er heel veel te vinden in Japan, zeker in de grote steden. U moet er wel rekening mee houden dat buitenlandse passen niet bij alle automaten geaccepteerd worden. Neem daarom voor de zekerheid een extra pinpas mee, het liefst van een andere bank. Of een creditcard voor in noodgevallen! 

Communicatie
Het internationale landennummer voor Nederland is (00)+31 en voor Japan (00)+81. 

U kunt in Japan een mobiele telefoon kopen of huren. Dit laatste kan bijvoorbeeld via Telecomsquare. Het wordt aangeraden om op tijd te reserveren.

De goedkoopste manier om contact te hebben met het thuisfront is via internet. WiFi wordt in de meeste hotels gratis aangeboden. Neem voor de zekerheid een internetkabel mee. Ook bij restaurants als Starbucks en McDonalds kunt u gratis gebruik maken van het WiFi netwerk.

Voltage
De netspanning in Japan is 110 volt. De frequentie is niet in het hele land gelijk. Japanse stekkers hebben twee platte pinnen (Amerikaans). Het wordt aangeraden om een adapter of verloopstekker mee te nemen naar Japan.

Fooien
Het is ongebruikelijk om personeel in hotels en restaurants fooi te geven, dit kan gezien worden als beledigend. Ook verwachten taxichauffeurs geen fooi.

Taal
De taal in Japan is Japans.

Inchecken
U kunt meestal inchecken tussen 14.00 en 18.00 uur en indien u pas na 18.00 uur ergens aankomt, dient u zelf het hotel hiervan op de hoogte te brengen. Anders kan uw reservering komen te vervallen. De check-out is meestal tot 12.00 uur.

Openingstijden
In Japan zijn de meeste winkels geopend van 10.00 tot 20.00 uur, inclusief het weekend en met uitzondering van enkele zondagen en feestdagen. Voor grote warenhuizen geldt hetzelfde, echter sluiten die vaak een half uur eerder. Musea zijn geopend van 10.00 tot 17:00 uur en banken van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur. Postkantoren van 9.00 tot 17.00 en grotere postkantoren zijn ook geopend op zaterdag.

Eten en drinken
Japan heeft een grote variatie aan traditionele gerechten en er is voor ieder wat wils. Wat dacht u van noedelsoep (soba), Japanse curry’s (coco ichi) Japanse gegrilde gerechten (yoshinoya) of Japanse haute cuisine (kaiseki). De grote steden van Japan beschikken over heel veel verschillende restaurants. Vis speelt een grote rol in Japan. De grootste vismarkt ter wereld is Tsukiji Fish Market in Tokyo. Hier vindt u meer dan 450 verschillende soorten vis. Tijdens het drinken van een Japanse wiskey of een biertje nuttigen de Japanners graag sushi, sukiyaki, shabu-shabu, sashimi of tempura in combinatie met wasabi en soyasaus. 

Klimaat en reistijd
Japan is op het gebied van klimaat een veelzijdig land. De noordelijke regio’s van Japan bestaan uit besneeuwde gebieden en het klimaat is koud. In de centrale regio’s is het klimaat gematigd en bijna tropisch in de kleine zuidelijke eilanden, waar u tropische stranden en kleurrijke koraalriffen vindt. Japan heeft voor het grootste gedeelte een gematigd zeeklimaat met warme zomers en milde winters. Het zuiden van Japan heeft een warm zeeklimaat. De Okinawa-eilanden hebben een subtropisch klimaat. De winters zijn daar mild en de zomers zijn er heet. In de zomer kunt u bijna overal zware regen verwachten. Tijdens de zomer en de herfst wordt het land getroffen door hevige regenval en tyfoons. 

Kleding
Welke kleding u aan moet hangt af van de seizoenen en waar u heen reist. 

Winter: in Hokkaido en Noord Honshu, tot Niigata en Fukushima heeft u echt warme kleding nodig. In Tokyo, Kyoto en Osaka: warme kleding, trui, jas, muts, eventueel een regenjas of paraplu. In Okinawa en de zuidelijke eilanden: lente/herfst kleding, sweater of trui, jas, regenjas of paraplu. 

Lente: dit is een geweldige tijd in Japan, maar het weer kan erg wisselvallig zijn. Voor maart/april raden we u aan om handschoenen, een sjaal en een waterdichte jas in te pakken. Koop een paraplu wanneer u aankomt. 

Zomer: is erg heet en vochtig, dus lichtgewichte natuurlijke stoffen zoals linnen zijn het luchtigst. Zorg voor zonnebrand, een hoed of pet en breng genoeg water mee wanneer u op pad gaat. In juni regent het meer, dus we adviseren om een regenjas mee te nemen.

Tijdsverschil
In Japan is het in de winter 8 uur later dan in Nederland en in de zomer 7 uur later.

Veiligheid
Japan is een vriendelijk land, de meeste mensen zijn sociaal en erg open. Over het algemeen is het land veilig, maar vanwege de dreiging van natuurrampen en extreem weer moet er altijd gekeken worden naar de weercondities. Er zijn publieke omroepinstallaties die mensen alarmeren wanneer er iets aan de hand is of er iets op komst is. De aardbeving en tsunami die Japan een aantal jaren geleden overviel heeft rond Fukushima een gebied met een diameter van 20 km achtergelaten, waar nog steeds radioactieve straling voor kan komen door de verwoesting van een kerncentrale.

Bevolking en religie
Japan heeft een oppervlakte van 380.000km2 (9 maal Nederland) en telt ongeveer 130 miljoen inwoners. De bevolking is erg ongelijk verdeeld over het land. Driekwart van de totale bevolking woont in het verstedelijkte zuidelijke deel van Japan. De Japanse bevolking kent weinig diversiteit. 99 procent zijn etnische Japanners en de rest bestaat uit Koreaanse immigranten en kleine aantallen Amerikanen, Chinezen en Europeanen.

Japan kent in het feite twee religies, namelijk: het shinto en het boeddhisme. Veel westerlingen zullen shinto met zijn duizenden goden (kami) niet als een religie zien en het boeddhisme wordt vaak bestempeld als een levenswijze. Er is in Japan een religieuze openheid en tolerantie, waardoor invloeden van buitenaf zoals confucianisme, christendom en taoïsme gemakkelijk werden geabsorbeerd. 

Feestdagen
Japan is een Shinto en Boeddhistisch land. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht het land mee tegen Amerika. Daardoor vinden er veel herdenkingen plaats om stil te staan bij de gebeurtenissen. Ook heeft het land veel Boeddhistische feesten en bevrijdingsfeesten. In de kleinere steden en dorpen zijn de meeste winkels dan gesloten, maar restaurants en bars blijven open. 

•    31 dec t/m 3 jan: Shogatsu (Nieuwjaar) 
•    Januari: Seijin-no-hi (feest voor alle jongeren die 20 jaar geworden zijn) 
•    2,3 of 4 februari: Setsubun Matsuri (feest van het eind van de winter) 
•    April: Cherry-Blosom Viewing
•    Begin mei: Golden Week 
•    Begin juli: Gion Matsuri (feest in Kyoto) 
•    Augustus: Summer Fireworks Festival 
•    6 augustus: Peace Memorial Ceremony (herdenking Hiroshima) 
•    Augustus: O-Bon (Festival van de doden) 
•    15 november: Shichi-Go-San (kinderdag, 7-5-3 festival)