Indonesië

Rondreizen Indonesië
Indonesië is de grootste archipel ter wereld. Ieder eiland is weer anders met andere gewoontes. Wij hebben voor u een zestal reizen samengesteld. Deze reizen zijn bedoelt om u een indruk te geven van  de mogelijkheden. Wat denkt u van een familiereis naar de Kleine Sunda Eilanden? Of een reis naar Bali en Sulawesi waar u kennis maakt met de lokale Indonesische keuken? Aangezien Indonesië zoveel mogelijkheden heeft, is het onmogelijk om deze allemaal te benoemen. De reizen kunnen naar uw wensen worden aangepast. Wij adviseren u met veel plezier over de mogelijkheden. Daarnaast kunnen wij ook de vluchten voor u regelen. 

Gratis reisboek t.w. van € 25,-
Bij boeking mag u een reisgids naar keuze uitzoeken ter waarde van € 25,-. Op deze manier gaat u goed voorbereidt op reis en mist u niets.

Graag willen wij met u meedenken welke reis het beste bij uw wensen aansluit.

Ruig Java en kleurrijk Bali
20 dgn rondreis met privé chauffeur

U maakt kennis met de culturele hoogtepunten en adembenemende natuur van Java en geniet van kleurrijk Bali.

Hoogtepunten:

 • Cultureel Yogyakarta
 • Verblijf temidden van de rijstvelden
 • Mooie fietstochten op Java en Bali
 • Vulkanen Bromo en Ijen
 • Typisch Javaans dorp
 • Spectaculaire wandeling en jeeptocht 
 • Strandverblijf in Sanur

 

Lees verder ►

Sumatra, Java en Bali
25 dgn rondreis met privé chauffeur

Ervaar de schoonheid en de vriendelijkheid van Sumatra, de hoogtepunten van Java en de Hindoe cultuur op Bali.

Hoogtepunten:

 • Wandeling bij de Orang Oetangs
 • Ontmoeting met verschillende bevolkingsgroepen
 • Relaxen aan het Toba Meer en eindigen aan strand
 • Veel natuurschoon
 • Schildpadden avontuur op Oost-Java
 • Zowel hoogtepunten als ‘off the beaten track’ 

Lees verder ►

Ongerept Lombok
8 dgn rondreis met privé chauffeur

Beleef het pure leven op Lombok; kleurrijke markten, bijzondere begraafplaatsen en de traditionele Sasak.

Hoogtepunten:

 • Mooie wandelingen door dorpjes en rijstvelden
 • Proef het heerlijke Sasak eten 
 • Lekker luieren op een exotisch eiland als afsluiting van de reis
 • Snorkelen bij onontdekte eilandjes 

 

Lees verder ►

Fascinerend Bali
10 dgn rondreis met privé chauffeur

Tijdens deze reis door Bali kunt u een kijkje nemen achter de prachtige groene rijstvelden en de witte stranden. 

Hoogtepunten:

 • Zowel bekend- als onbekend Bali
 • Mooie fietstocht waarbij u het echte Balinese leven ziet!
 • Mogelijkheid om te snorkelen en duiken in Amed
 • Schitterende wandelmogelijkheden bij Munduk
 • Bezoek aan Bali’s meest bekende tempel: Tanah Lot

Lees verder ►

Familiereis naar de Kleine Sunda Eilanden
18 dgn met privé chauffeur

Ontdek met het hele gezin ongerept Flores, idyllisch Lombok, en het ruige Rinca; De Kleine Sunda Eilanden!

Hoogtepunten:

 • Vele familieactiviteiten zoals wandelen, snorkelen en zwemmen
 • Mooie boottochten met verblijf in een 1000 sterren hotel
 • Bezoek aan traditionele dorpjes waar u kennis maakt met de cultuur
 • Koraaleiland Gili Meno

Lees verder ►

Bali en Sulawesi met een culinair tintje
17 dgn rondreis met privé chauffeur

U leert de geheimen van de Balinse keuken kennen en dompelt onder in de geheimen van de typische gerechten van Sulawesi. 

Hoogtepunten:

 • Ontdek de kruiden van de Indonesische keuken
 • Maak zelf overheerlijke Indonesische gerechten
 • Mooie fietstochten
 • Prachtige wandelingen door dorpjes en rijstvelden op Sulawesi
 • Strandverblijf op Bali in het viersterren Segara Village

Lees verder ►

Er zijn momenteel geen experiences naar Indonesië

Algemene informatie Indonesië
Indonesië bestaat uit ruim 17.500 eilanden, waarvan er 6000 bewoond zijn. De zes belangrijkste eilanden zijn Sumatra, Java, Bali, Kalimantan, Sulawesi en Irian Jaya. Het land is bergachtig en voor een groot gedeelte gevormd door vulkanische activiteit. De landschappen van de eilanden zijn zeer verschillend. In West-Indonesië zijn het vooral de tropische regenwouden die opvallen en in het oosten wordt het landschap bepaald door zijn drogere kenmerken. De kustlijn van ruim 100.000 kilometer biedt een fantastische afwisseling van kleine vissersdorpjes tot hoge kliffen en van zwarte vulkanische stranden tot oogverblindende witte stranden. In de tropische wateren rondom de eilanden, vooral in de buurt van Sulawesi, zijn prachtige kleurrijke koraalriffen.
 

Bali
Bekend als dé strandbestemming van Indonesië. U vindt hier een keur aan stranden, winkelcentra, restaurants, bars en een enorme hoeveelheid resorts, van zeer eenvoudig tot topluxe. Het eiland Bali heeft echter ook zeer veel bezienswaardigheden, zoals prachtige hindoeïstische tempels, bergen, intens groene rijstvelden en gezellige dorpjes.

Zuid-Bali
Indien u  vliegt naar Bali, arriveert u in Denpasar. De naam betekent ‘naast de markt’, en de markt alhier is de grootste van Bali. Het heeft ook een belangrijk museum, het Museum Negeri Propinsi Bali, een kunstcentrum en vele winkels. Hier ligt de bekendste tempel van Bali: Tanah Lot. Bij vloed bevindt deze tempel zich op een eiland. U kunt hier van een prachtige zonsondergang genieten, maar dat is meteen ook de drukste tijd van de dag bij deze tempel.

Sanur
Sanur is de populairste badplaats aan de zuidoostkust. De rustige zee is uitermate geschikt om te zwemmen. Het uitstekende strand wordt omgeven door hotels. In de directe omgeving is een levendig plaatsje met druk bezochte restaurants, kunst-en nijverheidswinkeltjes.

Noord-Bali
Hier ligt Singaraja, de enige stad op Bali waar nog zichtbaar is dat Nederlanders hier geregeerd hebben. Een nette stad met enkele interessante musea. Lovina is eigenlijk een aaneenrijging van kleine kustplaatsjes en staat bekend om de dolfijnen die hier in de wateren zwemmen. U vindt hier grijze en zwarte stranden van vulkanisch zand en de zee is meestal rustig door het rif dat de golven tegenhoudt.

Oost-Bali
Deze kust heeft geen echte stranden, maar is wel zeer populair onder de snorkelaars en duikers. Het is een rustig gebied met een ontspannen sfeer. Hier vindt u ook kleine, niet-toeristische dorpjes en groene rijstvelden. Bekendere plaatsen zijn Candidasa, Manggis en Tembok. Het achterland is prachtig en de sfeer is ontspannen.

Centraal-Bali
Ubud staat bekend als de artistieke stad van Bali, met vele kunstnijverheidswinkels en galerieën. Na het winkelen kunt u heerlijk dineren in de goede restaurants. Maar de omgeving is ook prachtig, met intens groene jungles en weelderige sawa’s. Iets noordelijker ligt Kintamani, een vulkanisch gebied met een prachtig kratermeer dat ruim 100 jaar geleden is ontstaan. U kunt de opgedroogde lavastromen nog zien.

Java
Java is het kloppende hart van Indonesië en daarmee ook het dichtst bevolkt, met circa 120 miljoen inwoners. De hoofdstad Jakarta en de cultuurhoofdstad Yogyakarta vindt u hier, evenals vele slapende vulkanen, plantages en rijstvelden. Op dit eiland vindt u ook enkele van de meest imposante boeddhistische en hindoeïstische bouwwerken van Indonesië.

West-Java
Jakarta is de hoofdstad en grootste stad van Indonesië met ongeveer 9,3 miljoen inwoners. Het huidige Jakarta bestaat uit vijf delen, waarvan Jakarta Kota het originele, oude Batavia-stad gedeelte herbergt. Op circa twee uur rijden ligt de ‘buitenwijk van Jakarta’, Bogor, bekend om haar koelere klimaat en om de prachtige botanische tuinen midden in de stad. Bandung is het centrum van de Sundanese cultuur en een dynamische stad, waar art deco-gebouwen, marktstalletjes en becaks samenkomen. Het is een ideale uitvalsbasis om de vulkanen, warmwaterbronnen en theeplantages in de omgeving te bezoeken.

Jakarta
Jakarta  is de hoofdstad van Indonesië en een stad met vele gezichten. De stad herbergt oude, koloniale gebouwen in de wijk Kota (het oude Batavia-stad) tot de zeer moderne winkelcentra en nachtclubs in de nieuwere wijken zoals Blok M. Jakarta is een smeltkroes van culturen en leefwijzen.

Bogor
Bogor, het voormalige Buitenzorg, ligt ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Jakarta aan de voet van de Salak-berg. Het klimaat is hier opvallend koeler, als gevolg waarvan het in de Nederlandse koloniale tijd een populair buitenverblijf was. De stad is wereldberoemd vanwege de Botanische Tuinen.

Bandung
Bandung is het centrum van de Sundanese cultuur en een dynamische stad met art deco-gebouwen, marktstalletjes en becaks. Het is een ideale uitvalsbasis om de vulkanen, warmwaterbronnen en theeplantages in de omgeving te bezoeken.

Centraal-Java
Yogyakarta
Yogyakarta is de cultuurhoofdstad van Indonesië. Er is veel te bezoeken, zoals het paleis van de Sultan (de Kraton), batikwerkplaatsen, zilversmederijen en wayang-ateliers. Maar het is ook de uitvalsbasis voor een bezoek aan de indrukwekkende tempelcomplexen Borobudur en Prambanan. Semarang is een levendige havenstad waar u nog veel koloniale gebouwen, maar ook Chinese en Arabische wijken vindt.

Oost-Java
Het leven in Malang speelt zich in een rustiger tempo af dan op de rest van Java. Deze stad heeft veel te bieden, zoals mooie, koloniale boulevards en vele markten. Maar u kunt vanuit Malang ook naar de Bromo vulkaan of het indrukwekkende berggebied van Batu. Surabaya is een drukke, moderne stad waar ooit de strijd voor onafhankelijkheid begon. In de oude stad vindt u nog restanten van Nederlandse architectuur. Vanaf de oostkust kunt u de boottocht van een uur maken naar Bali. De bootterminal bevindt zich in Ketapang, 8 kilometer ten noorden van Banyuwangi.

Lombok
Lombok heeft mooie stranden en een idyllisch binnenland, variërend van vulkaanlandschap tot rijstvelden. Het eiland is in het algemeen rustiger dan Bali. Het eiland Lombok ligt ten oosten van Bali en wordt wel ‘het Bali van 20 jaar geleden’ genoemd. Vooralsnog iets authentieker dan Bali, hoewel het toerisme hier sterk in opkomst is. Het biedt mooie stranden, maar ook fraaie binnenlanden. Meer dan 90% van de bevolking bestaat uit Sasakkers. Zij zijn islamitisch, maar met een taal en cultuur die alleen op Lombok voorkomt.

Senggigi Beach
Senggigi Beach met de gelijknamige badplaats strekt zich uit langs de westkust van Lombok. Dit is van oudsher het bekendste en populairste strandgebied van het eiland. Het strand van Tanjung strekt zich langs de noordwestkust van Lombok uit, ten noorden van Senggigi Beach. Dit is tevens de plaats waar de veerbootjes van en naar de Gili-eilanden vertrekken.

Sumatra
Dit is nog één van de grotere en ruigere eilanden, met ongerepte regenwouden, vele vulkanen met kraters en kratermeren, een diversiteit aan bevolkingsgroepen en stammen en natuurlijk de orang-oetangs die helaas alleen nog in de reservaten voorkomen. Het eiland is nog niet zo luxe en compleet toeristisch ontwikkeld als Java en Bali en dat is nu juist de charme ervan.

Noord-Sumatra
U arriveert meestal in Medan, de grootste stad. Eén van de bekendste bezienswaardigheden is het Maimoon Palace, gebouwd door de sultan van Deli in 1888. Slechts 96 km buiten de stad ligt het Gunung Leuser National Park met een orang-oetang rehabilitatie centrum. In de vroege ochtend of in de middag kunt u het voeren van deze prachtige dieren bijwonen. In het nationaal park kunt u met een gids schitterende wandelingen maken. Op weg naar het Toba-meer is Berastagi een drukke stad, niet zo zeer met toeristen maar met de lokale bevolking. U kunt hier ongestoord winkelen zonder lastig gevallen te worden door mensen die geld van u willen. In de buurt van Berastagi vindt u de Karo Highlands die worden gedomineerd door twee vulkanen die u goed kunt beklimmen: de Gunung Sinabung en de rokende Gunung Sibayak. In het grootste meer van Zuidoost-Azië, het Toba-meer, ligt het schiereiland Samosir. Vanuit het plaatsje Parapat kunt u met de boot de oversteek maken. Dit gebied is het meest bekend om de Batakkers, een volk dat tot 1816 kannibalistisch was.

Centraal-Sumatra
Bukittingi biedt een koel, weelderig landschap met enkele vulkanen. Padang is een grote en wat lawaaierige stad, maar met een zeer vriendelijke bevolking. De stad zelf heeft niet veel bezienswaardigheden; het is meestal het begin- of eindpunt van de reis door Sumatra.

Zuid-Sumatra
Palembang is ontstaan aan de oevers van de Musi-river en zo’n 1300 jaar oud. Hier vindt u een historische brug en een Nederlands fort. Op het zuidelijke puntje van het eiland ligt Bandar Lampung, vanwaar u met de boot de oversteek kunt maken naar Java. U vindt er ook het Krakatau monument, dat de krachtige uitbarsting van 1883 herdenkt.

Reisdocumenten
Voor Indonesië zijn een geldig Nederlands paspoort en een visum vereist. Het paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na terugkomst. Een toeristenvisum waarbij u maximaal 30 dagen in Indonesië mag verblijven, kost ca. USD 35,- per persoon. Het visum kunt u kopen op alle internationale luchthavens van Indonesië (contant betalen of per creditcard). U kunt ter plaatse het visum verlengen.

Medicijnen
Medicijnen dient u altijd in uw handbagage mee te nemen en daarnaast altijd een medicijnpaspoort bij u te dragen. Dit is een compleet en actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Uw apotheek vult het paspoort volledig in en noteert eventuele allergieën en overgevoeligheden. 
Mocht er onverhoopt iets gebeuren dan zijn de doctoren direct op de hoogte van uw gebruik, zodat zij geen verkeerde medicijnen voorschrijven. Bovendien is het voorde douane duidelijk welke medicijnen u heeft en waarom.

Openbaar vervoer
Auto’s, brommers, fietsen, bussen, ossenkarren, becaks, bemo’s en voetgangers bepalen het straatbeeld. De bemo (minivan) en becaks (fietsriksja) zijn de meest gebruikte vervoermiddelen en kunnen op straat worden aangehouden. Spreek wel van te voren de route en prijs af. Voor langere trajecten is een taxi of huurauto met chauffeur aan te raden. Fietsen huren is ook mogelijk, dit is vooral in Ubud populair.

Geldzaken
De nationale munteenheid van Indonesië is de Indonesische Rupiah (IDR). 10.000 IDR = ca. € 0,68. De bekende creditcards worden in grotere hotels en restaurants geaccepteerd. Er zijn ook enkele pinautomaten in Sanur en Kuta Beach. Daarnaast kunt u over het algemeen probleemloos contant euro’s wisselen. Houd er rekening mee dat enkele Nederlandse banken, om misbruik d.m.v. skimmen tegen te gaan, hun pinbeleid voor landen buiten Europa hebben aangepast. Wij adviseren u om voor vertrek contact op te nemen met uw bank om u correct te laten informeren over de actuele pin- en betalingsmogelijkheden.

Communicatie
Een vanuit Nederland meegebrachte gsm werkt doorgaans zonder problemen. Controleer dit wel even bij uw provider voor u vertrekt. In de grotere steden kunt u bij postkantoren en in hotels rechtstreeks telefoneren of faxen naar Nederland. Houdt u er rekening mee dat het hotel een behoorlijk bedrag extra rekent voor bemiddelingskosten. Internet cafés en/of aansluitingen in de hotels zijn inmiddels niet meer weg te denken.

Voltage
In Indonesië bedraagt de stroomspanning 220 Volt/ 50HZ. Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt, waarna het hotel overschakelt op de eigen stroomgenerator. De ‘storing’ duurt vaak slechts enkele minuten. Wij adviseren u een zaklantaarn mee te nemen.

Fooien
In Indonesië verwachten obers, kamermeisjes, kruiers, chauffeurs en gidsen een fooi. Kamermeisjes verwachten een bedrag van circa € 0,75 per dag. Kruiers en de bellboys in de hotels die uw koffers naar de kamer brengen rekenen op € 0,50 per stuk bagage. In de restaurants is het gebruikelijk om een fooi van 10% van de rekening te geven (afhankelijk van het eindbedrag en de kwaliteit van de bediening).

Taal
De officiële taal in Indonesië is het Bahasa Indonesia. Door de grote diversiteit aan bevolkingsgroepen in het land worden er naar schatting ongeveer 580 dialecten en andere talen gesproken. Een aantal mensen van de oudere generatie spreekt ook nog Nederlands.

Inchecken
U kunt meestal inchecken tussen 14.00 en 18.00 uur en indien u pas na 18.00 uur ergens aankomt, dient u zelf het hotel hiervan op de hoogte te brengen. Anders kan uw reservering komen te vervallen. De check-out is meestal tot 12.00 uur.

Eten en drinken
De traditionele rijsttafel, geserveerd met verse groenten en vruchten, is erg populair. Het bekendste toetje is de rijstpudding, bereid met palmsuiker en verse kokosmelk. Net als vele andere tropische landen beschikt Indonesië ook over een overvloedig aanbod aan exotisch fruit, zoals mango’s, verse ananassen, rambutans, bananen en papaja’s. In Indonesië is een breed assortiment van allerlei soorten drankjes verkrijgbaar. Alle internationale frisdranken zijn te koop, evenals verschillende importbieren. Maar waarom buitenlandse biertjes bestellen als u het heerlijke lokale Bintang Bir kunt drinken?

Leidingwater
Het leidingwater in Indonesië is niet geschikt voor consumptie. U kunt het water voor consumptie koken, maar beter (en lekkerder) is het om flessen mineraalwater te kopen.

Klimaat
Met zijn ligging op de evenaar kent Indonesië een tropisch klimaat. De temperatuur varieert weinig. Tussen mei en oktober waait een droge zuidoost-moesson wind en van november tot en met april is het vooral de natte west-moesson die het weer bepaalt.

Kleding
Het best kunt u luchtige kleding, bij voorkeur katoen, dragen en een hoed of een pet. Verder adviseren wij, i.v.m. de muggen, kleding met lange mouwen, lange broek en sokken mee te nemen. Mede omdat in Indonesië andere omgangsvormen worden gehanteerd dan wij in het westen gewend zijn raden wij u aan om bij een tempelbezoek gepast gekleed te gaan.

Tijdverschil
Op Java en Sumatra is het in de winter 6 uur later dab in Nederland, en in de zomer 5 uur later. Het tijdverschil met Sulawesi, Bali en Lombok bedraagt in de winter 7 uur en in de zomer 6 uur.

Religie
Alle inwoners van Indonesië staan geregistreerd als aanhangers van één van de vier grote wereldgodsdiensten: islam, christendom, hindoeïsme en boeddhisme. De islam is de belangrijkste godsdienst en Indonesië is zelfs de grootste moslimnatie van de wereld. 90% van de meer dan 245 miljoen Indonesiërs hangt dit geloof aan. Daarnaast is zo'n 10% van de bevolking christelijk en ongeveer 2% is hindoe. Op Bali domineert het hindoeïsme.  In andere gebieden zoals de Minahasa in Noord-Sulawesi, de Toraja hooglanden in Zuid-Sulawesi, de oostelijke Nusatenggara eilanden en in grote delen van Papua is het grootste deel ofwel katholiek of protestants. Over het algemeen zijn de inwoners van Indonesië religieus van aard.

Cultuur
De rijke Indonesische cultuur van vandaag de dag is gevormd door eeuwenoude tradities uit o.a. India, China en het Midden-Oosten en westerse invloeden van Portugese handelaren en Nederlandse kolonisten. Ook religies hebben een grote invloed gehad op de cultuur van Indonesië. Hoewel Indonesië het grootste moslimland ter wereld is, hebben invloeden uit het Hindoeïsme en het Boeddhisme nog steeds invloed op het dagelijkse leven. De ware geest van de Indonesische cultuur wordt weerspiegeld in de muziek, dans, drama, literatuur en de keuken van het land. Tegenwoordig wordt de Indonesische cultuur echter ook steeds meer beïnvloed door de televisie en films uit het Westen.

Feestdagen 
Met 5 geloven (Islam, Christendom, Katholicisme, Hindoeïsme en Boeddhisme) verankerd in de grondwet, valt er altijd wel iets te vieren in Indonesië! Onderstaande lijst zijn de officiële vrije dagen in Indonesië. Kantoren, banken en scholen zijn gesloten, ongeacht de regio. Een feestdag geeft vaak een heel bijzondere ervaring! U maakt iets unieks mee, wat de meeste andere reizigers niet meemaken. 

•    1 januari: Nieuwjaarsdag
•    16 februari: Chinees nieuwjaar
•    17 maart: Dag van de stilte
•    30 maart: Goede Vrijdag
•    14 april: Nachtreis
•    1 mei: Dag van de arbeid
•    10 mei: Hemelvaart
•    29 mei: Boeddha's verjaardag
•    1 juni: Pancasila-dag
•    16 mei t/m 14 juni: vastenmaand (Ramadan)
•    13 t/m 19 juni: vrije dagen rondom het Suikerfeest
•    15 juni: Suikerfeest
•    17 augustus: Onafhankelijkheidsdag
•    22 augustus: Offerfeest
•    11 september: Islamitisch Nieuwjaar
•    20 november: Geboortedag van de Profeet
•    24 december: vrije dag voor kerstmis
•    25 december: Kerstmis