Australië

Australië is het kleinste continent en tegelijkertijd het grootste eiland ter wereld. Het is onmogelijk om alles in één keer te zien. Grote afstanden tussen de gebieden kunt u ook per vliegtuig overbruggen, waardoor u in relatief korte tijd zoveel mogelijk kunt kennismaken met verschillende aspecten van dit adembenemende land!

Wie vakantie Australië zegt, denkt aan kosmopolitisch Sydney en het koraalrif van het Great Barrier Reef bij Cairns in Oostelijk Australië, de monoliet Ayers Rock in Centraal Australië, de natuur van Kangaroo Island en Phillip Island, de levendige steden Melbourne en Adelaide in Zuidelijk Australië, de zonnige stad Perth en de verlatenheid van Western Australië, en dat is nog maar een heel bescheiden greep.

Gratis reisboek t.w. van € 25,-
Bij boeking mag u een reisgids naar keuze uitzoeken ter waarde van € 25,-. Op deze manier gaat u goed voorbereidt op reis en mist u niets.

Graag willen wij met u meedenken welke reis het beste bij uw wensen aansluit.

Hoogtepunten van Australië
15 dgn met transfers

De reis begint in het gezellige Melbourne. Daarna reist u naar het Red Centre waar u het icoon van Australië ziet: Ayers Rock. Vervolgens vliegt u naar de oostkust!

Hoogtepunten:
• Melbourne, Cairns en Sydney
• Monoliet Ayers Rock
• Snorkelen bij het Great Barrier Reef
• Aboriginal-cultuur
• Blue Mountains

Lees verder ►

The Eastcoast & Kangaroo Island
27 dgn per huurauto

Ervaar het bruisende Sydney, bijzonder Kangaroo Island en de mooiste plekjes tussen Brisbane en Cape Tribulation. U verblijft in sfeervolle accommodaties.

Hoogtepunten:

• Bijzonder Kangaroo Island
• 's Werelds grootste zandeiland
• Exclusief Heron Island incl. 2 duiken
• Verblijf bij een familie veebedrijf
• Regenwouden van Cape Tribulation

Lees verder ►

Beleef Australië met kids
17 dgn per huurauto

Een reis vol leuke excursies voor u en de kinderen! U beleeft Australië op een relaxte manier. Vanuit Port Douglas maakt u diverse excursies, zoals een cruise naar het Great Barrier Reef.

Hoogtepunten:
• Cruise Great Barrier Reef
• Fish hunting in het Daintree Rainforest
• Op quad avontuur in Alice Springs
• Ayers Rock vanaf de rug van een kameel
• Taronga Zoo in Sydney

Lees verder ►

Henderson Park Farm Retreat

Henderson Park Farm Retreat is een familiebedrijf dat op 30 minuten rijden van Rockhampton ligt en aan de oevers van de Hedlow Creek. Wordt betrokken bij de dagelijkse werkzaamheden of neem een pauze van het reizen.

Lees verder ►

Algemene informatie Australië
Australië is een land in Oceanië. Sinds 1901 is het onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Het land wordt beschouwd als het grootste eiland, maar ook een van de grootste landen ter wereld. Canberra is de hoofdstad van Australië. Enkele grote steden van het land zijn: Adelaide, Melbourne, Sydney, Perth en Darwin. 

Australië is bekend om de indrukwekkende ‘rode’ bergen, uitgestrekte woestijnen, regenwouden, watervallen en prachtige stranden. Het land wordt ook graag bezocht door duikers, het beschikt namelijk over een uitgebreide dierenwereld, zowel onder water als op het land. Er leven bijvoorbeeld in het wild kangoeroes, koalaberen, de emoe, de Tasmaanse Duivel, slangen en krokodillen. In het water komen gigantisch veel dieren voor. Australië kent bijvoorbeeld al 20 verschillende haaisoorten, zoals de tijgerhaai, de witte haai en de walvishaai. Australië bestaat uit de volgende staten: Noordelijke Terretorium, Queensland, Tasmanië, Nieuw-Zuid-Wales, Victoria, West-Australië en Zuid-Australië.

Noordelijk Terretorium
Dit was oorspronkelijk het noordelijke gedeelte van de deelstaat Zuid-Australië. De staat heeft een oppervlakte van 1349129 km2 en de hoofdstad is Darwin. Dit is de noordelijkst gelegen stad van Australië. The Territory, bestaat uit een groot natuurgebied en weinig inwoners. Er woont slechts 1% van de totale bevolking in het Noordelijk Territorium. Er liggen hier twee van de meest bezochte natuurgebieden van het land, namelijk: het tropische Nationaal Park Kakadu en het Nationaal park Uluru-Kata Tjuta.

Nieuw-Zuid-Wales
De hoofdstad van Nieuw-Zuid-Wales is Sydney. Deze staat ligt aan de oostkust van Australië, ten noorden van Victoria en ten zuiden van Queensland. Aan de westkant grenst de staat aan Zuid-Australië. De staat kan in vier onderdelen worden verdeeld. Nieuw-Zuid-Wales heeft een smalle kuststrook, waar de temperatuur van gematigd aan de zuidkust tot subtropisch klimaat aan de grens van Queensland varieert. Ook beschikt het over bergachtige gebieden, namelijk het Groot Australisch Scheidingsgebergte en de hooglanden. De agrarische vlakten zijn een groot gedeelte van het oppervlakte van de staat. Deze gebieden zijn minder dichtbevolkt dan de kust. Ten slotte beschikt de staat over droge woestijnachtige vlaktes in het verre noordwesten. 

West-Australië
Deze deelstaat beslaat, zoals de naam al zegt, het meest westelijke gedeelte van Australië. Nederlanders zette als eerste Europeanen ooit hun voet aan wal en gaven het de naam Nieuw-Holland. De staat bestaat uit 2529875 km2 en is in oppervlakte de grootste staat van Australië. De staat wordt omgeven door de Indische Oceaan. In het oosten grenst de staat aan Zuid-Australië en het Noordelijk Territorium. De hoofdstad van de staat is Perth en ligt aan de zuidelijke westkust. Circa driekwart van de bevolking van de staat woont in deze stad. 

Queensland
Deze staat ligt in het noordoosten van Australië. Het is in oppervlakte de op een na grootste deelstaat. De staat is naar Koningin Victoria genoemd, de monarch tijdens de vestiging van de voormalige kolonie. De hoofdstad van de staat is Brisbane, welke in het zuidoosten ligt. Het noordelijke gedeelte is tropisch en het zuiden subtropisch. 

Zuid-Australië
Dit is een deelstaat van Australië welke ligt aan de zuidkust. De staat heeft een oppervlakte van 983482 km2 is daarmee de op twee na grootste staat van Australië. Zuid-Australië grenst aan Nieuw-Zuid-Wales en Victoria in het oosten, aan Queensland in het noordoosten, aan het Noordelijk Territorium in het noorden en aan West-Australië in het westen. Van Zuid-Australië wordt ongeveer een achtste deel ingenomen door militair testterrein. De hoofdstad van deze staat is Adelaide en ligt in het zuidoosten.

Victoria
Dit is de kleinste staat van het vaste land van Australië. De staat ligt in het zuidoosten van het land en heeft een oppervlakte van 227416 km2. Victoria grenst met Nieuw-Zuid-Wales. Deze grens is de zuidelijke oever van de rivier de Murray. In het zuiden grenst de staat aan de Indische Oceaan en in het westen aan Zuid-Australië. Ook deze staat is vernoemd naar Koningin Victoria. Er zijn grote verschillen in klimaat. Het gaat van het gematigde vochtige oostelijk Gippsland tot de met sneeuw bedekte Australische Alpen in het noordoosten van de staat, maar ook van de in het noordwesten hete halfwoestijn tot de langs de rivier de Murray weelderige irrigatiegebieden.

Tasmanië
Dit is een eiland en een staat ten zuidoosten van het vasteland van Australië. Het ligt 240 km van het vasteland vandaan in de Indische Oceaan. Onder Tasmanië vallen ook kleinere eilandjes. Hiervan zijn King eiland en Flinders eiland de grootste. Hobart is de hoofdstad van Tasmanië. Het is de kleinste deelstaat, maar toch zijn er ongeveer 500 zelfstandige gebieden. Het eiland heeft een oppervlakte van 68401 km2. Het eiland staat bekend om de groene ruige landschappen, de vele nationale parken en de Tasmaanse Duivel. Het eiland is nog de enige plek waar de Tasmaanse Duivel rondloopt. Daarnaast zijn er veel watervallen in Tasmanië. De kustlijn is bergachtig met witte zandstranden.

Reisdocumenten
Een geldig Nederlands paspoort is vereist, dat geldig is tot na vertrek uit Australië. Naast een geldig paspoort is ook een visum vereist, welke dan geldig is voor 3 maanden. Er wordt een elektronisch visum verstrekt, in dit geval krijgt u geen visum meer in uw paspoort, maar worden de paspoortgegevens opgeslagen in de computer en gecontroleerd bij check-in. Met ingang van 26 juni 2012 mogen kinderen tot 16 jaar niet meer bijgeschreven worden in het paspoort van hun ouders. Alle kinderen dienen dus in het bezit te zijn van een eigen paspoort en dus ook een eigen visum.

Medicijnen
Medicijnen dient u altijd in uw handbagage mee te nemen en daarnaast altijd een medicijnpaspoort bij u te dragen. Dit is een compleet en actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Uw apotheek vult het paspoort volledig in en noteert eventuele allergieën en overgevoeligheden. Mocht er onverhoopt iets gebeuren dan zijn de doctoren direct op de hoogte van uw gebruik, zodat zij geen verkeerde medicijnen voorschrijven. Bovendien is het voorde douane duidelijk welke medicijnen u heeft en waarom.

Geldzaken
De munteenheid van Australië is de AUS dollar. Kijk voor de actuele koers op de site van het GWK. U betaalt met Australische dollars, ook wel aangegeven als AUS$. De bankbiljetten bestaan uit: $100, $50, $20, $10, $5. De munten zijn in: 5c, 10c, 20c, 50c, $1, $2. Prijzen worden gegeven in centen en afgerond naar de dichtstbijzijnde 5c. Wij raden u aan een creditcard aan te schaffen. Wanneer u een auto huurt is een creditcard een verplichting die vrijwel alle autoverhuurbedrijven stellen. Ook in restaurants, winkels en hotels is de creditcard vaak geaccepteerd als betaalmiddel. Met uw betaalpas kunt u ook geld halen uit een automaat, mits daarop een Mastercard- of Cirruslogo op vermeld staat. Bij vertrek vanuit Nederland is het wel handig om een klein bedrag in dollars te wisselen, zodat u bij aankomst contant geld op zak heeft.

Communicatie
Wilt u ook tijdens uw reis toegang hebben tot uw mobiele telefoon en internet, dan kan dit bijna overal. Controleer voorafgaand aan uw reis of uw telefoon geschikt is voor het lokale netwerk. In de grotere steden is het telefonienetwerk prima, maar houdt u er rekening mee dat u in de meer afgelegen gebieden soms geen bereik heeft. Wilt u gebruik maken van het internet, dan zijn er voldoende internetcafés. Vandaag de dag bieden veel hotels ook uitstekende wifi faciliteiten.

Voltage
De spanning is in Australië net als in Nederland 220 of 240 volt. U kunt de Nederlandse stekkers echter niet gebruiken op de Australische stopcontacten. Wij raden u daarom aan om een universele adapter mee op reis te nemen.

Fooien
In Australië is men niet afhankelijk van fooien en fooien geven is optioneel. Echter het geven van een fooi als dank voor de goede service wordt wel gewaardeerd. In een restaurant is een service charge niet inbegrepen maar u hoeft alleen een fooi te geven als u dat wilt. Hetzelfde geldt voor taxi's. U kunt het bedrag mooi afronden als fooi maar het hoeft niet.

Inchecken
U kunt meestal inchecken tussen 14.00 en 18.00 uur en indien u pas na 18.00 uur ergens aankomt, dient u zelf het hotel hiervan op de hoogte te brengen. Anders kan uw reservering komen te vervallen. De check-out is meestal tot 12.00 uur.

Auto/camper huur
Australië is bij uitstek geschikt om met een huurauto of per camper te verkennen. U dient in bezit te zijn van een geldig rijbewijs en creditcard. In Australië is het een vereiste voor buitenlandse bestuurders om ook een internationaal rijbewijs bij zich te dragen, deze kunt u bij de ANWB kopen voor ca. 25 euro. U dient hiervoor uw rijbewijs en een pasfoto mee te nemen. Verhuurbedrijven stellen wel de regel dat de bestuurder minimaal 25 jaar is. Er is een mogelijkheid om de leeftijd te verlagen naar 21 jaar, dan dient er een toeslag betaald te worden.

Autorijden
In Australië wordt links gereden. Australië beschikt over een goed wegennet en duidelijke bewegwijzering, waardoor het prettig rijden is. De afstanden zijn vaak wel groter dan wij gewend zijn in Nederland. In grote gebieden van Australië is het mogelijk dagen te rijden zonder een huis te zien of iemand tegen te komen. Zorgt u er dus voor dat u altijd voldoende eten en water bij u hebt. Houd er ook rekening mee dat benzinepompen vaak een paar honderd kilometer uit elkaar liggen. Diesel is duurder dan benzine. In afgelegen gebieden (zoals bijvoorbeeld in de Outback) ligt de prijs aanmerkelijk hoger. 's Nachts kan autorijden gevaarlijk zijn, want kangoeroes worden door de lichten aangetrokken en rennen soms op de tegemoetkomende auto's af. Voor sommige streken is een 4-wiel aangedreven auto vereist.

Eten en drinken
Australië is een walhalla voor Bourgondiers! Het is wat lastig om de Australische keuken te omschrijven, want naast een aantal lokale specialiteiten zijn de gerechten vooral een mengeling van verschillende wereldkeukens. Echt typisch Australisch is de barbecue, die hier ook wel liefkozend de 'barbie' wordt genoemd. U komt ze haast overal tegen: in restaurants, op stranden en bij picknickplaatsen in 'the middle of nowhere'. Hierop wordt flink wat vlees gebraden. Reist u door Australië, dan komt u op de menukaart geregeld gerechten tegen die met inheems vlees wordt bereid. Kijkt u niet vreemd op als er kangoeroe, haai of krokodil op het menu staat.

De nationale drank van Australië is bier. U vindt hier ongelooflijk veel cafés waar zowel landelijk bekende merken als lokale merken worden geschonken. Daarnaast produceert het land uitstekende wijnen, die afkomstig zijn van de uitgestrekte wijngaarden in onder andere Barossa Valley. Het kraanwater is in Australië overigens gewoon drinkbaar.

Klimaat
Australië is ontzettend groot en kent hierdoor per gebied ook grote klimaatverschillen. Er zijn altijd wel gebieden die geschikt zijn om te bereizen of juist beter vermeden kunnen worden. Vooropgesteld staat dat de seizoenen in vergelijking met hier precies andersom zijn. Is het bij ons zomer, dan is het in Australië winter. Dat wil echter niet zeggen dat u in onze zomervakantie niet naar Australië kunt reizen. In de zuidelijke helft is de winter inderdaad een minder goede periode om te reizen, al zijn veel gebieden nog steeds goed te bezoeken zolang u maar voorbereid bent op wisselvallig en wat kouder weer. Voor centraal Australië en de noordelijke helft van het land geldt juist dat de winter de beste reistijd van het jaar is. In de zomer zijn veel gebieden in dit deel van Australië zelfs niet toegankelijk vanwege regenval of kunnen ze beter vermeden worden vanwege de hitte.

Tijdverschil
Als je naar Australië reist, hou dan rekening met een flink tijdsverschil. Hoeveel verschil er met Nederland is, hangt af van waar je heen reist. Het land is te verdelen in drie tijdzones.

In West Australië is het zeven uur later dan in Nederland. In Zuid-Australië en Northern Territory is het acht en een half uur later. Tot slot is het in New South Wales, Australian Capital Territory, Victoria, Tasmanië en Queensland negen uur later.

De bovenstaande uren verschil gelden voor de winter- of standaardtijd. Als het in Nederland zomertijd is, trek je een uur van het tijdsverschil af. In Australië geldt ook een zomertijd. Deze is echter niet gelijk met onze zomertijd. Als het in Australië zomertijd is, reken je een uur bij het tijdsverschil.

Om het nog ingewikkelder te maken, gelden er in verschillende delen in Australië andere zomertijden. In New South Wales, Australian Capital Territory, Victoria en South Australia duurt de zomertijd van eind oktober tot eind maart. In Tasmanië duurt de zomertijd van begin oktober tot eind maart.

In Northern Territory, West Australië en Queensland is geen zomertijd. Houdt rekening met een jetlag door het grote tijdsverschil. Doe het voor de zekerheid de eerste dag rustig aan. Als je naar het oosten afreist, is het verschil vaak heftiger. Je reist dan tegen de tijd in en mist zo een deel van de dag. Vermoeidheid en desoriëntatie zijn voorbeelden van symptomen die optreden bij een jetlag.

Om dit te voorkomen is het het beste om voor vertrek zo min mogelijk te eten en bij aankomst gelijk aan het dag- en nachtpatroon daar te houden. Ga dus pas slapen als het nacht wordt. Als je een dag rustig aan doet, zal je acclimatiseren en zal de jetlag meevallen.

Veiligheid
Australië is een veilig land om te bereizen. Uiteraard is het verstandig om altijd waakzaam te zijn over uw persoonlijke bezittingen.

Ambassade
Australische Ambassade
Carnegielaan 4
2517 KH Den Haag
Tel.: 070- 310 82 00
Fax: 070- 310 82 50