Zambia

Zambia is een relatief onbekende, maar prachtige safaribestemming. Maar liefst 30% van dit land is beschermd natuurgebied. De drie grootste rivieren in Zambia, de Luangwa, Kafue en Zambezi, zijn de levensaders van de bekendste nationale parken North en South Luangwa, Kafue en Lower Zambezi. De Zambezi rivier stort in Livingstone over een breedte van circa 1.700 meter maar liefst 110 meter naar beneden! Hier bent u aangekomen bij de beroemde Victoria watervallen! 

In Zambia ligt de oorsprong van de hedendaagse wandelsafari. Nog steeds kunt u er uitgebreide wandelsafari’s maken, alsook gamedrives in een open 4x4 voertuig. Bovendien is het hier mogelijk om een nightdrive te maken, waarbij u met een zoeklicht op zoek gaat naar dieren die in het donker actief zijn. En wat is er mooier dan deze beelden vast te leggen met uw camera!

 

Er zijn momenteel geen voorbeeldreizen naar Zambia

Fotoreis Zambia - vertrek 19 mei 2019
12-daagse reis o.l.v. Natuurfotograaf

Ga met professioneel natuurfotograaf Marco de Paauw mee op zoek naar de luipaard, leeuw, wilde honden en nog veel meer in het prachtige Zambia! 

Hoogtepunten:

• Safaribeleving ten top
• Geweldige foto momenten
• Professionele fototechnische ondersteuning
• Verblijf in ruime safaritenten aan de Zambezi-rivier

Lees verder ►

Algemene informatie Zambia
Zambia is een relatief onbekende, maar prachtige safaribestemming. Maar liefst 30% van dit land is beschermd natuurgebied. De drie grootste rivieren in Zambia, de Luangwa, Kafue en Zambezi, zijn de levensaders van de bekendste nationale parken North en South Luangwa, Kafue en Lower Zambezi. De Zambezi rivier stort in Livingstone – op de grens met Zimbabwe –over een breedte van circa 1.700 meter maar liefst 110 meter naar beneden! Hier bent u aangekomen bij de beroemde Victoria watervallen! Zambia grenst aan de landen Angola, Republiek Zaïre, Tanzania, Mozambique, Zimbabwe, Botswana en Namibië. De economie van het land is grotendeels afhankelijk van de mijnindustrie. De bevolking van Zambia staat bekend om hun vriendelijkheid en gastvrijheid.

In Zambia ligt de oorsprong van de hedendaagse wandelsafari. Nog steeds kunt u er uitgebreide wandelsafari’s maken, alsook gamedrives in een open 4x4 voertuig. Bovendien is het hier mogelijk om een nightdrive te maken, waarbij u met een zoeklicht op zoek gaat naar dieren die in het donker actief zijn. 

South Luangwa National Park 
South Luangwa National Park is één van de mooiste parken van zuidelijk Afrika en is bijna 9.000 km2 groot. Het landschap varieert van bossen en savannes tot open vlaktes. In South Luangwa komen vrijwel alle dieren van het Afrikaanse continent voor, behalve de neushoorn. Tot de circa 60 diersoorten in het park behoren olifanten, buffels, leeuwen, zebra's, hartebeesten, kudu's en de zeldzame wilde hond. Ook vindt u hier de endemische Thornicroft giraf en het Cookson’s wildebeest (gnoe). South Luangwa is één van de beste plaatsen in Afrika om de luipaard in zijn natuurlijke omgeving te zien. De Luangwa rivier is de levensader van dit gebied, waar het wemelt van de nijlpaarden en krokodillen. In South Luangwa kunt u, naast gamedrives in een open 4x4 voertuig, ook wandelsafari’s maken. 

North Luangwa National Park 
Het kleinere North Luangwa National Park wordt minder frequent bezocht en beschikt over een beperkt aantal overnachtingsmogelijkheden. In North Luangwa treft u het ruige Afrika van weleer; het is er wild en ongerept. In deze bijzondere wildernis van 4.500 km² zijn nauwelijks wegen. Dit park is dan ook vooral geschikt voor fervente wandelaars. Jarenlang was North Luangwa een gebied waar veel gestroopt werd. De wildpopulatie is hier nu bijna weer op niveau, echter het wild is hier schuwer dan in South Luangwa National Park. U kunt hier grote kuddes buffels, leeuwen, wildebeesten en vele antilopen- en vogelsoorten tegenkomen. North Luangwa is de enige plek in Zambia waar u de zwarte neushoorn aan kunt treffen. Het park is alleen bereikbaar per vliegtuig vanuit Mfuwe.

Kafue National Park 
Het ongerepte Kafue National Park één van Afrika's grootste natuurreservaten. Het park is 2,5 keer zo groot als South Luangwa. Door zijn afmeting is de variatie in flora en fauna zeer groot. Het landschap bestaat uit rivieren met dichtbegroeide oevers en graslanden, waar veel antilopensoorten en roofdieren voorkomen. Tot de vele antilopensoorten behoren onder andere de rode lechwe, puku, sitatunga, sabelantiloop, roanantiloop, oribi, duiker, tsessebe, waterbok en het hartebeest. Leeuwen, luipaarden en cheeta’s zijn de meest voorkomende roofdieren in dit park. Net als andere delen van Zambia, is dit gebied ook zeer geschikt voor vogelliefhebbers. Door het nationale park loopt de Kafue rivier met een groot aantal zijrivieren. Het moerasgebied Busanga Plains, in het noordwesten, wordt gevoed door de Lufupa rivier en is tijdens en vlak na het regenseizoen (circa december tot juni) ontoegankelijk. Wanneer het water in juni is weggetrokken wordt dit bijzondere gebied wel toegankelijk en biedt het een unieke safaribelevenis. Er zijn hier weinig lodges, waardoor u een grote mate van exclusiviteit ervaart. In Kafue worden zowel gamedrives, nightdrives, wandelsafari’s als boottochten georganiseerd. Het park is per auto of vliegtuig bereikbaar vanuit Lusaka.

Lower Zambezi National Park 
Lower Zambezi National Park beslaat een gebied van ruim 4.000 km² en ligt in het zuiden van Zambia, tegenover het beroemde Mana Pools wildreservaat in Zimbabwe. De Zambezi rivier vormt hier de 150 kilometer lange grens tussen beide landen. Op de Zambezi rivier en de vele zijkanalen kunt u een bijzondere kanotocht maken, waarbij u vanaf het water vele vogelsoorten en andere dieren kunt aanschouwen. De diversiteit aan dieren is weliswaar niet zo groot als in South Luangwa en Kafue, maar de mogelijkheid om de dieren vanuit uw kano van dichtbij te zien is uniek! De variatie aan activiteiten is in Lower Zambezi groot: naast zowel dag- als nacht gamedrives in een open 4x4 voertuig, kunt u begeleide wandelsafari’s maken, kanovaren of tijdens een boottocht op de Zambezi rivier genieten van een prachtige Afrikaanse zonsondergang. Waar u ook gaat in Lower Zambezi, de Zambezi rivier is nooit ver weg. Alle lodges en camps liggen aan de oevers van de Zambezi rivier, wat voor prachtige vergezichten zorgt. In het regenseizoen zijn de wegen in Lower Zambezi moeilijk begaanbaar en zijn de meeste lodges gesloten. De beste tijd om het park te bezoeken is van mei/juni tot en met september. Dit bijzondere park is bereikbaar per vliegtuig vanuit Lusaka.

Kasanka National Park 
Naast de bekende migratie van wildebeesten in Oost-Afrika, vindt er in Zambia een migratie van een geheel andere orde plaats. In de maanden oktober en november dalen circa 8 miljoen strogekleurde vleermuizen in Kasanka National Park neer, die worden aangetrokken door de rijpe vruchten in de bomen. De overweldigende hoeveelheid vleermuizen huist in de bossen, waar ze als dikke mantels om de bomen heen draperen. Tegen zonsondergang vliegen ze massaal uit om voedsel te vinden, hét moment dat de lucht letterlijk zwart kleurt! In Kasanka heeft u ook kans de lechwe, sitatunga (antilopen) en de shoebill stork (schoenbekooievaar) te zien. Kasanka National Park biedt een beperkt aantal overnachtingsmogelijkheden en is alleen per privévlucht bereikbaar.

Victoria Watervallen 
Net als David Livingstone, de eerste Europeaan die de watervallen aanschouwde, raakt u het beeld van de imposante Victoria watervallen ongetwijfeld nooit meer kwijt. Met een donderend geraas stort het water van de Zambezi van 110 meter hoogte, over een breedte van 1.700 meter, naar beneden. De nevel die neerdaalt, als een eeuwigdurende regenbui, heeft ervoor gezorgd dat er rond de watervallen een smalle strook van dicht regenwoud is ontstaan. De woeste Zambezi is wereldberoemd vanwege haar stroomversnellingen, die u per raft kunt bedwingen. Avonturiers kunnen de rivier ook afzakken per riverboard of kajak. Verder kunt u jetboaten in de Batoka kloof of een spectaculaire helikoptervlucht, of vlucht per microlight vliegtuigje, boven de Victoria watervallen maken. Echte waaghalzen springen in Devil’s Pool, een natuurlijk ‘zwembad’ dat alleen ontstaat tijdens het droge seizoen, wanneer de waterstand in de Zambezi laag is. Een natuurlijke rotswand, net onder het wateroppervlak, zorgt ervoor dat u niet wordt meegesleurd de diepte in. Paardrijdtochten, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad, zijn ook mogelijk. In het midden van Victoria Falls Bridge, de brug over de kloof die Zambia met Zimbabwe verbindt, is een bungeejump mogelijk vanaf een hoogte van 111 meter! De imposante watervallen zijn bereikbaar vanuit Livingstone in Zambia en Victoria Falls in Zimbabwe. Er is een divers aanbod aan verblijfsmogelijkheden.

Reisdocumenten
Op dit moment geldt dat u voor Zambia een paspoort nodig heeft dat tenminste nog 6 maanden geldig is na vertrek uit dit land. Voor Zambia heeft u tevens een visum nodig. U kunt dit ter plaatse aanschaffen voor USD 50. Voor Zambia is het tevens mogelijk om een E-Visa te verkrijgen via deze link: http://evisa.zambiaimmigration.gov.zm/#/. De kosten en voorwaarden zijn gelijk aan de kosten en voorwaarden wanneer u het visum aan de grens koopt. Wel wordt aangeraden om een printje van het E-Visa mee te nemen op reis. Een andere mogelijkheid is om het voorafgaand via de ambassade in Brussel aan te vragen. Bovenstaande is van toepassing indien u de Nederlandse nationaliteit heeft. U bent zelf verantwoordelijk dat u met de juiste reisdocumenten naar Zambia reist. 

Rijbewijs
Als u in Zambia wilt autorijden heeft u een rijbewijs nodig. U kunt daarvoor gewoon uw eigen rijbewijs meenemen, deze wordt overal geaccepteerd als wettig rijbewijs. Om problemen te voorkomen kunt u ook een Internationaal Rijbewijs model 1949 kopen bij de ANWB, in verband met mogelijke taalproblemen, maar deze is niet verplicht. Sommige verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Ze kunnen bijvoorbeeld een minimum- of maximum leeftijd hebben. Voorafgaand dient u naar de voorwaarden te vragen.

Openbaar vervoer
Bussen
In Zambia zijn de meeste wegen meer gaten dan weg. Het gaat om grote afstanden en bussen rijden erg langzaam. Er rijden op alle trajecten tussen de grote steden zowel bussen die pas vertrekken als ze vol zijn als zogenaamde tijdbussen. Duurdere snelbussen die op minder plekken stoppen zijn ook mogelijk. Ten slotte zijn er nog luxebussen op trajecten als Lusaka – Livingstone, deze zijn alleen wel minstens 25 procent duurder.

Huurauto
In Zambia kunt u een auto huren, maar bedenk u wel dat de wegen erg slecht onderhouden zijn. U dient dus rustig te rijden om de gaten in de weg te vermijden. Het huren van een auto is in Zambia is meestal niet goedkoop. 

Geldzaken
In Zambia wordt betaald met de Kwacha (ZMK). Er zijn briefjes van 20 tot en met 50.000 Kwacha. De wisselkoers fluctueert nog wel eens, want de munt is niet erg stabiel. De wisselkoers op 18 september 2018 is 1 € = 13,7862 ZMK.

Communicatie
In Zambia barst het van de kleine telefoonwinkeltjes, meestal ogen ze niet meer dan een vervallen marktkraampje. Meestal hebben ze wel een simkaart in de aanbieding, voor ongeveer 6 of 7 euro heeft u al een simkaart met een beetje beltegoed. Kijk uit dat u er niet teveel voor betaald. Met uw mobiele telefoon naar huis bellen kunt u beter niet doen, dit kost veel geld. Via skype of WhatsApp kunt u veel goedkoper bellen, al moet u dan wel goed internet hebben.

Voltage
In Zambia heb je een reisstekker nodig. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz. In Zambia worden stopcontacten van type C, D en G gebruikt. 

Fooien
In Zambia is het geven van fooi een blijk van waardering voor de service, maar het is niet vereist. Het is gebruikelijk om de fooi in Amerikaanse Dollars te geven. De hoogte van de fooi is uiteraard afhankelijk van de geleverde service en u tevredenheid over de service.

Taal
In Zambia worden ongeveer zeventig talen en dialecten gesproken. Hiervan zijn er zeven geaccepteerd als officiële speciale talen. Hieronder vallen bijvoorbeeld Bemba, Tonga, Nyanja en Lozi. De enige echte officiële taal is Engels. Niet iedereen in Zambia spreekt Engels, maar de personen die de taal niet goed beheert, is een minderheid en woont vaak op het platteland. De meeste mensen uit Zambia die u tegen zal komen spreken prima Engels.

Inchecken
U kunt meestal inchecken tussen 14.00 en 18.00 uur en indien u pas na 18.00 uur ergens aankomt, dient u zelf het hotel hiervan op de hoogte te brengen. Anders kan uw reservering komen te vervallen. De check-out is meestal tot 12.00 uur.

Eten en drinken
In Zambia zijn de maaltijden gebaseerd op de continentale keuken. U zult tijdens uw verblijf veel bekende gerechten kunnen eten, met af en toe een Afrikaanse draai. Zambia was vroeger een Engelse kolonie, wat terug te vinden is in de Zambiaanse keuken. Overal kunt u bijvoorbeeld volop Meat Pie vinden, dit is een groot en goed gevuld bladerdeeg broodje. In Zambia zijn de non-alcoholische dranken de standaard sappen, frisdranken en bronwater. Alcoholische dranken zijn ook in de meeste accommodaties in een ruim assortiment verkrijgbaar. Zowel lokale als internationaal bekende merken. 

Klimaat 
Zambia heeft een tropisch klimaat met 3 seizoenen. Het is van half april tot en met augustus droog in Zambia met een gemiddelde temperatuur van 25 graden Celsius. Tijdens deze periode zijn de nachten fris en de dagen zijn koeler dan de rest van het jaar.

Het weer wordt vanaf september tot midden november een stuk warmer. Dagelijks komt het kwik dan boven de dertig graden uit. In deze periode schijnt de zon de hele dag fel.

De gemiddelde temperatuur neemt vanaf november tot aan april weer een aantal graden af tot net onder de dertig. Tijdens deze maanden komt de regen met bakken uit de lucht. In de maand januari valt er meestal een derde van de hoeveelheid regen die in een heel jaar in Nederland valt.

Beste reistijd
In Zambia horen augustus en september samen met de herfstmaanden april en mei tot de fijnste reismaanden. Tijdens deze maanden is het overdag droog, warm en zonnig en in de avonden dalen de temperaturen, maar is het nog steeds goed te doen buiten (wellicht met een vest). Voor de personen die de warmte niet erg vinden, zijn oktober en november goede reismaanden. Wanneer het eind van het droge seizoen eraan komt, wordt het landschap minder dichtbegroeid en groen. Hierdoor is het wild gemakkelijker te spotten.

Tijdsverschil
In onze zomer is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Zambia en in onze winter is het in Zambia één uur later. 

Veiligheid
Voor heel Zambia geldt een positief reisadvies, het is een veilig land om te reizen. Sommige gebieden kunnen wat onrustig zijn en beter worden vermeden. Bekijk voordat u op reis gaat altijd het actuele reisadvies. 

Let in toeristische gebieden op voor zakkenrollers. Daarnaast kunt u in het donker beter niet autorijden, vanwege de gebrekkige straatverlichting is het zicht slecht. Op soft- en harddrugs staan hoge straffen in Zambia. 

Religie & tradities
In Zambia is driekwart van de bevolking christelijk, 25 procent is moslim of hindoe. De meeste van de christenen zijn Jehova’s getuigen, lid van evangeliserende afsplitsingen of katholiek. Ook bestaat er nog geloof in mystiek en natuurkrachten. 

In Zambia spelen traditionele genezers nog altijd een belangrijke rol in het leven. Ieder dorp heeft wel een natuurgenezer. Deze staat de rest van de bevolking in ziekte en psychische nood bij met wijze lessen van voorouders en kruiden.

De meeste plattelandsmeisjes moeten op hun vijftiende al meehelpen op het land. Daarnaast worden zij meestal voor hun zestiende al uitgehuwelijkt. 

De bruidsschat die een bruidegom in Zambia aan de familie moet geven van zijn toekomstige echtgenote is lobola, meestal in de vorm van een aantal koeien.

Begrafenissen zijn in Zambia een enorm spektakel, net als in andere Afrikaanse landen. Hierbij moet u niet opkijken van dronken mensen, uitbundige dansen harde muziek tijdens de rouwperiode.

Feestdagen
•    1 januari: Nieuwjaarsdag
•    24 februari: N’cwala
•    Maart: Jongerendag
•    April: Pasen
•    April: Kuomboka ceremonie
•    1 mei: Dag van de Arbeid
•    25 mei: Afrika (Vrijheids-) Dag
•    Juli: Heroes’ Day
•    Juli: Unity Day
•    Augustus: De dag van de boeren
•    Augustus: Ukusefya pa Ng’wena
•    24 oktober: Onafhankelijkheidsdag
•    25 & 26 december: Kerst

Ambassade
Nederlandse ambassade (in Zimbabwe)
2 Arden road
Newlands
Harare
Tel. +2634776701
Open: ma t/m vr van 8-11 uur, consulaire afdeling (alleen op afspraak via de website).

Zambiaanse ambassade
Avenue Moliére 469
1050 Brussel
Tel. +32 2 343 56 49
Open: ma t/m vr van 9.30-12.30 uur, consulaire afdeling.