Namibië

Ruig en onbedorven!
Namibië is een ideale bestemming om per huurauto te ontdekken. Of u nu de rode zandduinen in Sossusvlei gaat beklimmen, op zoek gaat naar wild in het Etosha National Park of op bezoek gaat bij een Himba stam; u zult een onvergetelijke vakantie beleven!

Wij doen u graag suggesties en daarom hebben wij een tweetal rondreizen voor u op een rijtje gezet. Dit om u een idee te geven van de mogelijkheden. Wij kunnen een unieke rondreis geheel op maat voor u samenstellen, waardoor uw droomreis altijd gerealiseerd kan worden! Daarnaast kunnen wij ook de vluchten voor u regelen.

Routebeschrijving en een reisboek t.w. € 25,-
Wanneer u een reis boekt, ontvangt u een uitgebreide routebeschrijving van uw reis. Daarnaast mag u bij boeking een reisgids uitkiezen ter waarde van € 25,-. Op deze manier gaat u goed voorbereidt op reis en mist u niets.

Graag willen wij met u meedenken welke reis het beste bij uw wensen aansluit.

Highlights van Namibië & Botswana
22 dgn per huurauto

U ervaart de prachtige natuur van het mystieke Namibië en het ongerepte Botswana!

Hoogtepunten:

  • Majesteuze Victoria Watervallen
  • Oogverblindende Okavango Delta
  • Eindeloze vlaktes afgewisseld door groene moerassen, baobab bomen en natuurparken

Lees verder ►

Highlights van Namibië
19 dgn per huurauto

Uitgestrekte vlakten, prachtige landschappen met woeste bergen en schitterende horizonten, dat is Namibië!

Hoogtepunten:

  • Hoofdstad Windhoek
  • De Bosjesmannen van de Kalahari
  • Eén na grootste canyon ter wereld: Fish River Canyon
  • Strandstadje Swakopmund
  • Etosha National Park

Lees verder ►

Bruisend Kaapstad & Mystiek Namibië
20 dgn per huurauto

Twee fantastische bestemmingen in één reis! Vanuit het bruisende Kaapstad reist u noordwaarts naar mystiek Namibië.

Hoogtepunten:

• Kaapstad
• Cederbergen met rooibos
• Bloemendeken in Namaqua N.P.
• Indrukwekkende Fish River Canyon
• Zandduinen van Sossusvlei
• Avontuurlijk Swakopmund

Lees verder ►

Er zijn momenteel geen experiences naar Namibië

Algemene informatie Namibië
Met maar twee personen per vierkante kilometer is Namibië het dunst bevolkte land van Afrika. In het land bevinden zich de hoogste zandduinen ter wereld, ruige rotswoestijnen, bergplateaus, een ruige kustlijn, riviergebieden, moerassen, de zoutpan in Etosha en de prachtige Fish River Canyon. Met een huurauto of camper is dit land goed te verkennen en deze manier van reizen biedt u de vrijheid om op uw eigen tempo de indrukwekkende bezienswaardigheden te bekijken. Liefhebbers van het dierenleven, natuur en vergezichten komen niets te kort, het is perfect voor vogelaars, maar ook wandeltochten door de canyon’s zijn mogelijk. Daarnaast kunt u genieten van een heerlijke uitgebreide keuken. En met gemiddeld 300 zonnedagen per jaar behoort ook relaxen aan de Atlantische kust tot de mogelijkheden.

Windhoek
Windhoek is de hoofdstad en het economisch centrum van het land. Naast een mengelmoes aan culturen vindt u er moderne architectuur naast de vele Duitse koloniale gebouwen uit de 19e en begin 20e eeuw.

Fish River Canyon
In het zuiden ligt het schitterende canyonlandschap Fish River Canyon. Deze canyon is 27 kilometer breed, 161 kilometer lang en de maximale diepte is 550 meter. Op diverse plaatsen zijn er uitkijkpunten die u een adembenemend uitzicht bieden over de canyon.

Namib Naukluft Park
Dit bijna 50.000 km2 grote park heeft een zeer gevarieerd landschap. De Namib woestijn is onderdeel van dit park en is de oudste woestijn ter wereld. In dit stille en verlaten gebied vindt men massieve bergketens, diepe kloven, lege vlakten en duinen.

Sossusvlei
Sossuvlei ligt in het zuidelijk deel van het Namib Naukluft Park en is bekend vanwege de enorme zandduinen, die soms wel 300 meter hoog zijn. Een aantal zandduinen kunt u beklimmen. Vanaf de top heeft u een geweldig uitzicht. Deadvlei is een opgedroogde kleipan met een aantal dode bomen; samen met de rode zandduinen en de helderblauwe lucht levert dit een fotogeniek schouwspel op.

Swakopmund
Dit pittoreske kustplaatsje is een goede uitvalsbasis voor tochten naar de woestijn. In Swakopmund is de invloed van het Duitse koloniale verleden nog aanwezig, wat zich uit in de straatnamen en de bouwstijl. Vanuit Walvis Bay kunt u een cruise door de lagune maken.

Skeleton Coast Park
Dit park heeft zijn naam te danken aan de vele schepen die hier schipbreuk hebben geleden. Het ongeschonden landschap heeft door de dichte mist en koude zeewind een mysterieus karakter.

Damaraland
Deze streek ligt in het noordwesten van Namibië en heeft een landschap met bijzonder gevormde rotsformaties en ontelbare rotstekeningen. Ook leven in Damaraland zwarte neushoorns en kuddes olifanten, die zich uitstekend aan het extreme woestijnklimaat hebben aangepast.

Etosha National Park
Met een oppervlakte van 22.270 km2 is Etosha het grootste wildpark van Namibië. Het park biedt naast het vele wild ook een indrukwekkend landschap. In het park ligt de Ethosa Pan, een uitgestrekte vlakte, die alleen tijdens de regenperiode water bevat.

Caprivi
De Caprivi is de enige streek waar tropische vegetatie voorkomt. In dit gebied vindt u rivieren, moerassen, wouden en ook vele dieren, waaronder bijna 400 vogelsoorten.

Reisdocumenten
Nederlandse staatsburgers dienen over een geldig paspoort te bezitten dat na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is. Een visum is niet verplicht, tenzij u langer dan 3 maanden in Zuid-Afrika/Namibië verblijft.

Medicijnen
Medicijnen dient u altijd in uw handbagage mee te nemen en daarnaast altijd een medicijnpaspoort bij u te dragen. Dit is een compleet en actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Uw apotheek vult het paspoort volledig in en noteert eventuele allergieën en overgevoeligheden. Mocht er onverhoopt iets gebeuren dan zijn de doctoren direct op de hoogte van uw gebruik, zodat zij geen verkeerde medicijnen voorschrijven. Bovendien is het voorde douane duidelijk welke medicijnen u heeft en waarom.

Rijbewijs
Als u in Namibië wilt autorijden heeft u een rijbewijs nodig. U kunt daarvoor gewoon uw eigen rijbewijs meenemen, deze wordt overal geaccepteerd als wettig rijbewijs. Om problemen te voorkomen kunt u ook een Internationaal Rijbewijs kopen bij de ANWB, maar deze is niet verplicht.

Autorijden
Namibië is de Afrikaanse bestemminge bij uitstek om per huurauto of camper te ontdekken. De infrastructuur is uitstekend en de wegen zijn goed begaanbaar en prima onderhouden. Ook de bewegwijzering is goed en in het Engels. In Namibië wordt links gereden en het stuur zit dus ook aan de rechterkant in de auto. Houdt u er rekening mee dat rijstijl en verkeerssituaties in Namibië anders is dan in Nederland. Hou daarnaast rekening met de afstand tussen de plaatsen en de benodigde rusttijd. Het is altijd even wennen, maar daarna heeft u de mogelijkheid om uw eigen tempo langs de schitterende bezienswaardigheden te rijden.  

Openbaar vervoer 
Het openbaar vervoer is in Namibië niet sterk ontwikkeld. Er zijn wel een aantal minibusjes die tussen de grotere steden rijden, deze zijn goedkoop en vertrekken wanneer zij vol zijn. Maar de Nationale parken en andere bezienswaardigheden zijn niet bereikbaar met openbaar vervoer.

Geldzaken
De Namibische dollar (NAD) is gekoppeld aan de Zuid-Afrikaanse Rand, welke overigens ook geaccepteerd wordt in Namibië. In de grotere plaatsen vindt u pinautomaten en banken.

Communicatie
U kunt gemakkelijk van Namibië naar Nederland bellen. Check altijd voor vertrek met uw eigen provider. In de meeste nationale parken en tevens een aantal gebieden zult u geen ontvangst hebben. U heeft tevens de mogelijkheid om op de internationale luchthavens een mobiele telefoon te huren. Meestal is de huur gratis en moet u de gesprekskosten en verzekering betalen. De meeste accommodaties hebben een telefoon op de kamer waarvan u internationaal kunt bellen. De voordeligste manier is om met een zogenoemde telefoonkaart te bellen.

Voltage
In Namibië is het voltage 220/230 volt. U hebt een stekker met drie dikke ‘poten’ nodig. Wij adviseren u deze ter plaatse aan te schaffen. Ook kunt u deze bij diverse hotels lenen of huren. De wereldstekker van de ANWB kunt u ook meenemen, maar is niet overal bruikbaar.

Fooien
De lonen zijn over het algemeen laag. Serviceaanbieders zoals taxi- en touringcar chauffeurs, gidsen, kamermeisjes en bedienend personeel, verwachten een fooi voor de geboden diensten.

Taal
In Namibië is de voertaal Engels. Daarnaast wordt er ook Afrikaans en Duits gesproken.

Inchecken
U kunt meestal inchecken tussen 14.00 en 18.00 uur en indien u pas na 18.00 uur ergens aankomt, dient u zelf het hotel hiervan op de hoogte te brengen. Anders kan uw reservering komen te vervallen. De check-out is meestal tot 12.00 uur.

Eten en drinken
Het eten in Namibië weerspiegelt de landbouw- en visserijproducten van het land. Heerlijke vleesgerechten, inclusief rundvlees, lamsvlees en wild, zijn prominent aanwezig, maar dankzij de rijke visvoorraden zijn er ook heerlijke visgerechten. De Duitse traditionele vleeswaren maken ook deel uit van de Namibische keuken en zeker in Windhoek en in Swakopmund is er een grote verscheidenheid aan restaurants van vrijwel alle belangrijke keukens van de wereld. Het kraanwater is in de meeste stedelijke gebieden chemisch behandeld en geschikt voor consumptie. Is dit niet het geval dan zal de plaatselijke bevolking u dit zeker vertellen. Flessen mineraalwater zijn overal verkrijgbaar. Het plaatselijke, volgens Duitse traditie, gebrouwen bier is van zeer goede kwaliteit en de alom bekende en beroemde Zuid-Afrikaanse wijnen zijn in de meeste restaurants tegen billijke prijzen verkrijgbaar.

Klimaat en reistijd
Namibië heeft een droog semi-woestijn klimaat dat gepaard gaat met warme dagen, koele nachten en veel zon, gemiddeld 300 dagen per jaar. In de wintermaanden (mei t/m september) schommelt de temperatuur tussen de 20-26°C; echter in het noorden kan de temperatuur oplopen tot 30°C. ’s Nachts ligt de temperatuur tussen de 0-10°C. In de wintermaanden is het vanwege het gebrek aan regen zeer droog. In de zomermaanden schommelt de temperatuur tussen de 30-35°C. Aan de kust is het koeler en hier is het dan ook in deze periode aangenaam vertoeven. Namibië is een van de droogste landen ter wereld: gemiddeld valt er 270 mm regen per jaar. Meer dan 80% hiervan valt tussen november en maart. Het land bestaat voor 60% uit woestijn, 32% uit savannen en 8% uit woodlands in de Caprivi-regio. Hier valt dan ook meer dan 500 mm regen per jaar.

Kleding
Men gaat in Namibië voornamelijk casual gekleed. In de hotels en restaurants verwacht men dat u ‘smart casual’ gekleed gaat. T-shirts, shorts en spijkerbroeken zijn niet gewenst; colbert en stropdas zijn echter ook niet verplicht. Katoenen kleding is in de warme maanden zeer comfortabel. In de koelere maanden is warmere kleding aan te raden. Vergeet u niet om een warme trui en een windjack mee te nemen. Met name aan de kust, in de woestijn en ’s ochtends en ’s avonds tijdens game-drives kan het flink afkoelen. Tegen de felle zon is een hoed of pet geen overbodige luxe. Voor de game-drives liefst geen felgekleurde kleding; deze kleuren schrikken het wild af. Khaki of groene kleding voldoet beter.

Tijdverschil
In de winter is het 1 uur later en in de zomer is het 1 uur vroeger dan in Nederland.

Veiligheid
In de grote steden dient u dezelfde voorzichtigheid te betrachten als in alle grote steden ter wereld. Laat uw bagage nooit onbewaakt achter en leg uw waardevolle spullen niet in het zicht in de auto. Zorg ervoor dat u uw bestemming altijd voor het donker bereikt en loop ’s avonds nooit alleen door de straten.

Bevolking en religie
De overgrote meerderheid van de mensen in Namibië is christelijk, zo’n tachtig tot negentig procent. De overwegende stroming binnen deze christelijke gemeenschap is het Duitse Lutheranisme. Ook is de Nederland Hervormde Kerk er groot. Dat laatste komt doordat Namibië tot 1990 bij Zuid-Afrika hoorde. In Zuid-Afrika was de Nederlands Hervormde Kerk onder apartheid de nationale godsdienst. Vooral in het noorden leven nogal wat rooms-katholieken. Zij stammen af van bekeerlingen van Portugese evangelisten, die Namibië via de Portugese kolonie Angola binnentrokken. De meeste niet-christelijke volken, zoals de Himba, San en sommige Herero groepen belijden animistische godsdiensten. Dit houdt de verering van de natuur in. Ook staat de verering van voorouders bij hen centraal.

Feestdagen
•    1 januari: Nieuwjaarsdag
•    12 maart: Commonwealth Day
•    21 maart: Onafhankelijkheidsdag
•    30 maart: Goede Vrijdag
•    1 en 2 april: Pasen
•    1 mei: Dag van de Arbeid
•    4 mei: Cassinga Day
•    10 mei: Hemelaartsdag
•    26 augustus: Dag van de Helden
•    12 oktober: Boomplantdag
•    10 december: Dag van de Mensenrechten
•    25 en 26 december: Kerstmis