Botswana

Ongerept Afrika
Botswana is een uniek safariland. Het biedt een variëteit aan landschappen en wild. Op dit moment hebben wij alleen een reis Botswana in combinatie met Namibië gepubliceerd. Het is echter ook mogelijk om een reis door alleen Botswana voor u samen te stellen, waardoor uw droomreis altijd gerealiseerd kan worden! De vluchten kunnen wij ook voor u regelen. 

Routebeschrijving en een reisboek t.w. € 25,-
Wanneer u een reis naar Botswana boekt, ontvangt u een uitgebreide routebeschrijving. Daarnaast mag u bij boeking een reisgids uitkiezen ter waarde van € 25,-. Op deze manier gaat u goed voorbereidt op reis en mist u niets.

Graag willen wij met u meedenken welke reis het beste bij uw wensen aansluit.

Highlights van Namibië & Botswana
22 dgn per huurauto

U ervaart de prachtige natuur van het mystieke Namibië en het ongerepte Botswana!

Hoogtepunten:

  • Majesteuze Victoria Watervallen
  • Oogverblindende Okavango Delta
  • Eindeloze vlaktes afgewisseld door groene moerassen, baobab bomen en natuurparken

Lees verder ►

Victoria Falls, Botswana en Kaapstad
18-daagse privé reis

Ervaar de majesteuze Vic Falls, het Chobe N.P. en de unieke Okavango Delta en ontdek wereldstad Kaapstad.

Hoogtepunten:

  • Beroemde Victoria Watervallen
  • Chobe National park
  • Unieke Okavango Delta
  • Wereldstad Kaapstad

 

Lees verder ►

Er zijn momenteel geen experiences naar Botswana

Algemene informatie Botswana
Botswana vormt een bijzondere bestemming in zuidelijk Afrika en biedt van alle landen de meest ongerepte natuur. Op safari gaan kan in Botswana op veel manieren: per boot over de Chobe, de Zambezi en de Okavango, per landrover over de Makgadigadi-zoutvlakte en door Moremi Game Reserve. Botswana is dan ook een paradijs voor de natuurliefhebber!

Chobe National Park
Dit park ligt aan de Chobe rivier en Savuti rivier waardoor het ene enorme hoeveelheid wild aantrekt. Zo treft u er leeuwen, nijlpaarden en olifanten maar ook 350 vogelsoorten. De olifantenpopulatie wordt momenteel geschat rond de 120.000. Tijdens een bootcruise op de Chobe rivier en avontuurlijke game-drives door het nationale park gaat u op zoek naar de vele dieren.

Okavango Delta
Het hoogtepunt van Botswana is ongetwijfeld de Okavango Delta, de grootste binnenlandse delta ter wereld. Het is een labyrint van lagunes, kanalen en eilanden en omvat 15.000 km2. Hier bevinden zich vele bijzondere dieren en planten, waaronder leeuwen, kudu’s, olifanten, nijlpaarden, krokodillen en 440 vogelsoorten. U kunt per mokoro, een traditionele kano, dit prachtige gebied ontdekken. Vanuit Maun is het ook mogelijk om een vlucht boven de delta te maken, een adembenemende ervaring.

Moremi Game Reserve
Moremi is centraal gelegen in de Okavango Delta en omvat 3.000 km2 aan ongerepte wildernis. De natuur is hier nog onbedorven en bestaat uit grasvlakten, bos en wetlands. In Moremi liggen twee eilanden: Chiefs Esland en Mopane Tongue met daaromheen een netwerk aan waterwegen. De vogelliefhebber kan hier zijn hart ophalen: er leven maar liefst 550 vogelsoorten. De maanden april t/m augustus zijn ideaal om wild te spotten; zo ziet u o.a. op de oevers van de rivier nijpaarden en krokodillen.

Makgadikgadi Pans National Park
De Makgadikgadi Pans zijn één van de zoutvlakten ter wereld. In het droge seizoen is het een bijna onmogelijke opgave om hier te overleven en er komt in deze periode dan ook weinig wild voor. Dit verandert in het regenseizoen; dan komen hier zebra’s, wildebeesten en roofdieren voor. In deze periode kunt u hier tevens vele trekvogels spotten.

Reisdocumenten
Nederlandse staatsburgers dienen over een geldig paspoort te bezitten dat na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is. Een visum is niet verplicht, tenzij u langer dan 3 maanden in Botswana verblijft.

Rijbewijs
Als u in Botswana wilt autorijden heeft u een rijbewijs nodig. U kunt daarvoor gewoon uw eigen rijbewijs meenemen, deze wordt overal geaccepteerd als wettig rijbewijs. Om problemen te voorkomen kunt u ook een Internationaal Rijbewijs kopen bij de ANWB, maar deze is niet verplicht.

Autorijden
Botswana is grotendeels onbereikbaar per auto. Diverse lodges kunt u wel over de weg bereiken maar veelal moet u er naar toe vliegen.

Openbaar vervoer
Openbaar vervoer bestaat praktisch niet in Botswana. Er zijn taxi’s in Gaborone. De minibus taxi’s die op de lange afstandsroutes en in de steden in Botswana rijden zijn slecht onderhouden en over het algemeen niet geschikt voor het verkeer. Er rijden treinen en luxe intercity bussen tussen Gaborone en Bulawayo in Zimbabwe en Johannesburg en Kaapstad in Zuid-Afrika.

Geldzaken
De geldeenheid in Botswana is de Pula (BWP). Er gaan 100 Thebe in een Pula. Er zijn bankbiljetten van P100; P50; P20; P10; P5 en munten van P2; P1; 50t; 25t; 10t; 5t en 1t in circulatie. Voor uw verblijf in Botswana is het raadzaam om voldoende contant geld mee te nemen in Euro’s of US Dollars en eventueel een Visa card. In Botswana worden alleen Visa kaarten geaccepteerd en is het lastig om met andere kaarten geld op te nemen. Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard of uw pinpas is het van het grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw pinpas.

Communicatie
U kunt gemakkelijk van Botswana naar Nederland bellen. Check altijd voor vertrek met uw eigen provider. In de meeste nationale parken en tevens een aantal gebieden zult u geen ontvangst hebben. U heeft tevens de mogelijkheid om op de internationale luchthavens een mobiele telefoon te huren. Meestal is de huur gratis en moet u de gesprekskosten en verzekering betalen. De meeste accommodaties hebben een telefoon op de kamer waarvan u internationaal kunt bellen. De voordeligste manier is om met een zogenoemde telefoonkaart te bellen.

Voltage
In Botswana is het voltage 220/240 volt. U hebt een stekker met drie dikke ‘poten’ nodig. Wij adviseren u deze ter plaatse aan te schaffen. Ook kunt u deze bij diverse hotels lenen of huren. De wereldstekker van de ANWB kunt u ook meenemen, maar is niet overal bruikbaar.

Fooien
De lonen zijn over het algemeen laag. Serviceaanbieders zoals taxi- en touringcar chauffeurs, gidsen, kamermeisjes en bedienend personeel, verwachten een fooi voor de geboden diensten.

Taal
In Botswana is de officiële taal van het land Engels, verder wordt er Mbukushu, Naro, Subiya, Tswana, Kalanga, Afrikaans, Herero en Birwa gesproken.

Inchecken
U kunt meestal inchecken tussen 14.00 en 18.00 uur en indien u pas na 18.00 uur ergens aankomt, dient u zelf het hotel hiervan op de hoogte te brengen. Anders kan uw reservering komen te vervallen. De check-out is meestal tot 12.00 uur.

Eten en drinken
Het eten in Botswana weerspiegelt de landbouwproducten van het land. Heerlijke vleesgerechten, inclusief rundvlees, lamsvlees en wild, zijn prominent aanwezig. Er is een grote verscheidenheid aan restaurants in Gaborone met vrijwel alle belangrijke keukens van de wereld. Het kraanwater is in de meeste stedelijke gebieden chemisch behandeld en geschikt voor consumptie. Flessen mineraalwater zijn overal verkrijgbaar. Het plaatselijke gebrouwen bier is van goede kwaliteit. Zuid-Afrikaanse wijnen van zeer hoge kwaliteit zijn in de meeste restaurants verkrijgbaar tegen schappelijke prijzen.

Klimaat en reistijd
De seizoenen in Botswana zijn omgekeerd met die van Nederland. Wanneer het winter is in Nederland, is het zomer in Botswana. Botswana heeft een droog semi-woestijn klimaat dat gepaard gaat met warme dagen, koele nachten en veel zon. Het zuidelijke deel van de Okavango Delta heeft een omgekeerd seizoen. In de droge tijd is de delta op z'n natst. In de Kalahari stijgt in de maanden juni en juli de temperatuur tot over de 40 graden, terwijl deze 's nachts kan dalen tot -10 graden. Er valt hier bijna geen regen. De rest van Botswana heeft een regenseizoen van december tot en met maart. Maar de hoeveelheid regen kan per gebied erg verschillen en bestaat vaak uit kortdurende hevige regenbuien aan het eind van de dag. De temperaturen zijn het hele jaar door aangenaam en liggen gemiddeld tussen de 21 en 30 graden.

Kleding
Men gaat in Botswana voornamelijk casual gekleed. In de hotels en restaurants verwacht men dat u ‘smart casual’ gekleed gaat. T-shirts, shorts en spijkerbroeken zijn niet gewenst; colbert en stropdas zijn echter ook niet verplicht. Katoenen kleding is in de warme maanden zeer comfortabel. In de koelere maanden is warmere kleding aan te raden. Vergeet u niet om een warme trui en een windjack mee te nemen. Met name aan de kust, in de woestijn en ’s ochtends en ’s avonds tijdens game-drives kan het flink afkoelen. Tegen de felle zon is een hoed of pet geen overbodige luxe. Voor de game-drives liefst geen felgekleurde kleding; deze kleuren schrikken het wild af. Khaki of groene kleding voldoet beter.

Tijdverschil
In Botswana is de tijd in de zomer gelijk aan de tijd in Nederland en ’s winters is het er 1 uur later.

Veiligheid
In de grote steden dient u dezelfde voorzichtigheid te betrachten als in alle grote steden ter wereld. Laat uw bagage nooit onbewaakt achter en leg uw waardevolle spullen niet in het zicht in de auto. Zorg ervoor dat u uw bestemming altijd voor het donker bereikt en loop ’s avonds nooit alleen door de straten.

Bevolking en religie
Ongeveer zeventig procent van de bevolking in Botswana is christelijk. De meerderheid van de christenen belijdt het anglicanisme, methodisme of is lid van de United Congregational Church of Southern Africa. Verder zijn er kleine kerken zoals de Nederlandse Hervormde Kerk van Botswana.

Ambassade
Ambassade van Botswana
Avenue de Tervuren 169
B1150 Brussel
Tel.: 0032- 2 739 1120