Duurzaam Toerisme

Wij dragen de wereld een warm hart toe en voelen ons medeverantwoordelijk voor de duurzame ontwikkeling van de vakantiebestemmingen. Wij vinden het dan ook erg belangrijk dat onze lokale partners zich richten op vakanties met respect voor mens, dier en natuur. Ons doel met betrekking tot duurzame ontwikkeling is om de milieu-impact tot een minimum te beperken, de cultuur en de mensen op de vakantiebestemmingen te respecteren en een reële economische bijdrage te leveren aan lokale gemeenschappen.

Er zijn tal van mogelijkheden om de wereld op een 'groene manier' te ontdekken, waarbij u bijdraagt aan de duurzame ontwikkeling van de bestemming. Stap bijvoorbeeld samen met een lokale gids op de fiets om in contact te komen met de lokale bevolking op het platteland. Of breng een bezoek aan één van de markten waar je de lokale economie kunt steunen door juist daar uw souvenirs te kopen. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld in Suriname overnachten tussen de inheemse bevolking in verschillende lodges verspreid over de Surinaamse jungle, waar u exotische dieren kunt spotten.

Het ReisTeam kiest accommodaties zoveel mogelijk op een verantwoorde manier met erkende duurzaamheid labels, zoals Travelife. Deze accommodaties nemen maatregelen om water- en energieverbruik en afval te verminderen, behandelt haar medewerkers eerlijk, gebruikt regionale producten in de restaurants en is betrokken bij de lokale bevolking. Onze lokale agentschappen stimuleren accommodaties die nog niet gecertificeerd zijn om ook duurzamer te ondernemen door hen te wijzen op de richtlijnen van Travelife.

Ook op andere manieren wordt er rekening gehouden met het milieu. Zo worden via onze lokale agent in Nieuw-Zeeland de transfers in uitgevoerd met hybride taxi's en bieden zij GreenFleet Autohuur via Jucy en Thrifty aan.

Tips!

Dat smaakt naar meer
Met shoppen in lokale winkels en eten in kleine restaurants slaat u twee vliegen in een klap. U koopt niet alleen de leukste souvenirs en proeft de lekkerste gerechten, maar geeft ook de lokale economie een extra impuls. De restaurants kopen hun ingrediënten vaak in bij lokale boeren en op lokale markten.

Bescherm kinderen
Soms is helpen, niet helpen. Koop daarom op vakantie nooit iets van kinderen. Door van kinderen te kopen, wordt kinderarbeid in stand gehouden en blijven de schooldeuren voor ze gesloten. De kinderen concurreren bovendien ook met volwassenen op de arbeidsmarkt. Ook is het belangrijk om - hoe moeilijk het ook is - niks aan bedelende kinderen te geven. De keerzijde is dat ze hiervoor gebruikt worden door onbetrouwbare volwassenen. Onze lokale agent in Zuid-Afrika is lid van 'The Code', de gedragscode voor de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting in de toerisme industrie. Dit is een verantwoord initiatief met een missie om het bewustzijn, hulp en ondersteuning te bieden aan de toeristische sector om seksuele uitbuiting van kinderen te voorkomen.

Doe een dier een plezier
Op veel bestemmingen kunt u op de foto gaan met apen, leeuwen of andere exotische dieren. Maar dat het kan, betekent niet dat u het moet doen. Deze dieren worden hiervoor vaak mishandeld, gedrogeerd of uitgebuit. Ook zijn ze 9 van de 10 keer illegaal verkregen of speciaal gefokt. Liever niet doen dus. Om dierenleed en illegale handel tegen te gaan, raden wij u dan ook af om met wilde dieren op de foto te gaan.